"Fret buzz" hakkında -- denemediğim kalmadı, yardım

Arkadaşlar merhaba,

Elimde iki tane gitar var, ikisinin de telleri aynı yükseklikte (ölçebileceğim bir alet yok elimda, kalın bir pena ile ölçüyorum, perdenin bittiği yerden telin başladığı yer arasını, 15. perdede), fakat birinin kalın E telinden çok rahatsız edici cızırtı geliyor, diğerinde ise neredeyse hiçbir cızırtı yok. Sorunlu olan gitarı düzeltmeye çalışıyorum. Denediğim şeyler:

- İlk iş perdelerin seviyesini kontrol ettim. Bunun için plastik bir kart ile (banka kartı vs.) şuradaki tekniği uyguladım: perde yüksekliklerinde bir dengesizlik gözükmüyor.

- İkinci olarak sapın düzgünlüğünü gitarı dik tutup saptan köprüye doğru bakarak kontrol ettim. Sap dümdüz idi (birinci frete capo takip, son frete parmağımı koyduğumda teller neredeyse tamamen değiyordu perdelere). Truss rod gevşetmeyi denedim, aynı testi yaptığımda teller ile perdeler arasında mesafe oldunu gördüm, fakat cızırtıya bir faydası olmadı.

- Kalın tellerin daha küçük bir yarıçapta dalgalanıp bazen cızırtıyı azaltabildiklerini okudum, 9-42 setten 10-46 sete geçtim, halen daha cızırtı aynı.

- Köprüyü saçma derecede yükselttiğimde bile cızırtı tamamen kesilmiyor, ama epey azaltabiliyorum.

Cızırtı çoğunlukla kalın E telinden geliyor. A'dan da biraz geliyor ama çok rahatsız edici değil. En fazla ilk 5-6 perdede geliyor, daha sonraları cızırtı kesiliyor.

İki gitarda da aynı marka telleri kullanıyorum.

Şimdi bu durumda deneyebileceğim başka ne kaldı diye sormak istyorum. Nasıl oluyor da iki gitar arasında bu kadar fark olabiliyor anlayabilmiş değilim. Bir tavsiyesi olan var mıdır?

Son olarak ciritiyi amfiden de duyabiliyorum "clean" kanalındayken.

Teşekkürler şimdiden.
 
Bir kere benim de başıma gelmişti. Bazen teller fabrikasyon hatalı olabiliyor. Teli değiştirip tekrar bir bakın. Ben gitarımdaki teli aynı marka ve aynı kalınlıkla değiştirmiş ve La telinin cızırdamasını bir türlü engelleyememiştim. Sonra teli değiştirdim ve sorun gitmişti. Bir de burgu tarafında burgununuz bağlantı yerini kontrol ettiniz mi? Gevşemiş olabilir yahut telin uzun kalan kısmını kestiğiniz bölümüne bakın. Tele vurunca bir yere temas ediyor mu. Bazen o uçta kalan kısım bir yere değip titriyor ve çarptığı yerden de ses gelebiliyor. Geçmiş olsun.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Hocam tel sorunu degil, dedigim gibi iki farkli set ile ayni sonucu aliyorum. Iki setin de sorunlu olma ihtimali yok. Yillardan beri kullandigim hic sorun yasamadigim D'Addario setler. Cizirti perdelerden geliyor, gitarin uc kismindan degil (kulagimi yaklastirdigimda net bir sekilde cizirtinin bastigim perdenin hemen yanindaki perdeden geldigini duyabiliyorum). Burgularda sorun yok.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Bir duzeltme yapmak gerekirse,

"En fazla ilk 5-6 perdede geliyor, daha sonraları cızırtı kesiliyor."

Ilk 5-6 perde degil neredeyse tum perdelerde cizirti geliyor, sadece kalin E telinde. 12. perdeden sonra rahatsiz edici olmaktan cikiyor cizirti, ama tamamen kesilmiyor.
 
E telinin yüksekliğini köprüden arttırın. Her gitarın kendi sap ölçüsü, işçiliği vs farklı olabilir. Aynı düzeni her gitarda tutturamayabilirsiniz. Siz basit yöntemlerle ölçmeye calismisiniz ancak hassas ölçümler için bazı luthier aletleri gerekiyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
E telinin yüksekliğini köprüden arttırın. Her gitarın kendi sap ölçüsü, işçiliği vs farklı olabilir. Aynı düzeni her gitarda tutturamayabilirsiniz. Siz basit yöntemlerle ölçmeye calismisiniz ancak hassas ölçümler için bazı luthier aletleri gerekiyor.

Hocam ilk mesajda da dedigim gibi, teli sacma derecede yukselttigimde bile cizirti tamamen kesilmiyor. Teli o kadar yukselttim ki gitar calinmaz hale geldi (belki 5cm yuksek idi 12. perdede), yine cizirti devam etti. Sorun baska bir yerde diye dusunuyorum.

Gitarınızın üst eşiği ile ilgili bir kontrol yaptınız mı?

Yapmadim, fakat 1. predeye capo takip ust esigi denklemden cikardigimda cizirti kesilmiyor.
 
Geri
Üst