SX Boyama Macerası

Merhabalar. Son Epiphone macerasının ardından, forum üyelerinden @br_mn ın isteği üzerine kendisi ile konuşarak, SX SST62 gitarının boyama işini aldım. İstenen iş, burst efektli bir ama mümkün mertebe de kopyalamadan uzak, özgün, relic tarzında bir boya idi. Daha sonra arka kısımda yapmayı düşündüğümüz burst efektini iptal edip, düz siyah hafif relicli bir yüzeye dönüş yaptık.

Boyama işinin öncesinde ve boyama işi sürerken kendisi ile sürekli iletişimde kalarak, işi onun istekleri üzerine şekillendirdim. Ne yazık ki işimiz, yurtdışından sipariş etmeye karar verdiğimiz CTS potların gecikmesi üzerine uzadı. Onun dışındaki tek aksaklık ise, resimlerini çekmeyi kahırdan unuttuğum, hesapta olmayan hayli kalın ve polyester bir astar katmanının kazınması oldu ki 1990'larda kalmış bir yöntemdir. 2000 sonrası bir gitarda görmek beni şaşırttı. Gövde rezonansını biraz öldürse de son derece koruyucu bir katman olduğunu da söylemeden geçemem.

Bu seferki başlığı çok uzun tutmamaya çalışacağım. Umarım başarırım.

Gövdenin kazınması bitince karşımıza biraz solgun, üç parça alder çıktı. Tonal olarak güzel gövde, eksiği yok. Eksik diyebileceğimiz tek nokta, desenlerin sade; damarların, yolların çok da baskın, göze batar şekilde olmaması.

125661
125662


Tabii ki Redbone Uğur ustanız her zamanki çözümlerini elinden geleni ardına koymadan uyguladı:

125665
125667


Üç parça arasındaki hafif ton farklarını mümkün mertebe dengelemek için boya namına önce bir katman attık:

125669
125670



Bu arada, işin asıl güzel sürprizi sap ağacı oldu. O koyu cilanın altında güzel desenler olduğu belli idi, şaşırtmadı:

125671
125673



Tabii bu güzellik vurgulanmadan olmazdı:

125674
125675
125676


Görünce keşke bu güzelliği saklamasalardı diye düşünmedim değil aslında. Uyguladığımız sap cilası şeffaf gibi görünse de aslında değil. Cilada, ağacın figürlerini adam gibi vurgulamak için eser miktarda turuncu ve ondan da az kahverengi pigment mevcut.

Gitar bitimi ile artık bu şekle dönüştü:

125683
125682
125678
125679
125680
125681


Anlayacağınız üzere işin yarısında nihayet adam gibi bir fotoğraf makinesi almak kısmet oldu :D Lakin makineyi daha verimli kullanmak için biraz daha zaman gerek sanırım. Maliyete gelirsek, için boya-cila kısmı 250 liraya bitti. Fazladan Almanya'dan üç tane CTS potans sipariş ettik. Onlar 115 lira gibi bir rakam tuttu. Gilmour modlaması için 15 tl aldım.

EDIT: Elektronik modlamalarda ihmal ettiğimiz iki nokta var. Gitarın köprü manyetiğini de daha dengeli bir ton için, ton potansına bağladık ve bir de Gilmour tarzı bir switch ekledik. Bu switch ne işe yarıyor?

GILMOUR SWITCH MODLAMASI:

Bu modlama pickguardda gördüğünüz bir switch eklemesi ile yapılıyor. Bu switch açıldığında, birinci pozisyonda hem köprü hem de sap manyetiğini beraber çalıştırırsınız. Böylece bir Stratta Tele tarzı 2. pozisyon tonuna yakın bir ton elde edersiniz. İkinci pozisyonda ise üç manyetik aynı anda çalışır. Böylece stratınıza fazladan iki ton opsiyonu daha eklenmiş olur.

Tek sakıncası, manyetik seçici anahtarınızın yedi ya da klasik sekiz yollu olmasına göre değişir. Klasik sekiz yollu anahtar kullanıyorsanız, 3, 4 ve 5. pozisyonlarda switchin bir katkısı olmaz. Ama anahtarınız yedili, farklı bir yapıda ise 3. pozisyonda orta ve sap manyetiği aynı anda aktive olur. Yani ikinci pozisyondan sonra switchi kapatmak icap eder.
 

Dosyalar

  • IMG_6278.JPG
    IMG_6278.JPG
    560.6 KB · Gösterim: 149
  • SAM_6084.JPG
    SAM_6084.JPG
    403.3 KB · Gösterim: 399
Son düzenleme:
Bendeki Sx’in boyasını kaldırırken bir anı kaydetmiştim. O kadar kalın bir katmana sahip gövdeden o sesin çıkmasına şaşıp kalmıştım. Fotoğrafı paylaşayım belki fikir verir.
125684
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Hatırlama @sinan123 Hele o ısı tabancaları açısından muhafazakarken. 😂😂 O astar rezonansa o kadar da engel değil aslında. Gitarın ağaç kısmının hacmi gayet yeterli. Ama benim gibi boyayacak adama dert işte 🤣 Neyse ki güçlü alet edevat var. Sonlarda özen, dikkat istiyor tabii.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
@redbone o SX'in govdesi kizilagac degil de ihlamur olabilir mi acaba? Fotograflardan bana oyle gibi geldi. Ayrica elinize saglik hem ozgun gorunuyor hem de gitar artik bogucu tabakadan kurtulmus oldu.

Teşekkürler :) Ben de önce ıhlamur gibi gördüm. Ama yerel Asya alderi. Asya ıhlamuru daha hafif buna göre. Gerçi ilk resimler benim miyop telefondan çıktığı için ıhlamur gibi görünmesi çok normal 😄

Edit: Tabii ki sözkonusu gitar piyasası olunca bir makul şüphe payı da bırakmalı.
 
SX'teki o cila yaklasik 300gr (evet tartmistim) isin en kotu kismi isi tabancasi ile igrenc bir koku yayiyor ve o spatula ne kadar dikkat edersen et muhakkak agaca daliyor eninde sonuda.En temizi, belli bir noktadan sonra zimparalamak.
 
@redbone hocam selamlar yeniden:)

Kendisinin de dediği gibi önceki boya maceralarını buradan görmemle beraber bendeki gitara da benzer işleri yapabilirmiyiz diye danıştım. Kendisinden olumlu dönüş aldıktan sonra işe başladı. Tamamen isteğe dayalı özgün bir desen olması konusunda hassasiyetimi kırmadı ve çok güzel bir iş çıkarttı. Kendisine tekrardan buradan da teşekkür ederim.
Gitar SX markasından çıkıp Custom bir modele doğru yol almaya aslında sadece görüntüsü itibariyle başlamadı.
Herşeyden önce saptan başlamak gerek. Redbone ile işi yaptığı sırada da konuşurken hep şu sözleri tekrarladık. "Gövde, evet en fazla ortalama bir gövde diyebiliriz ama sap gövdenin tam tersi güzelliğe sahip. " Benim bu işe girişmemdeki asıl neden gitarın sapı oldu. Sap inanılmaz rahat. Şu ana kadar çaldığım en rahat saplardan. O sebeple gitarın hak ettiği yere gelmesini istedim açıkcası.

Gövdedeki ve saptaki kalın cila gitarı her elime aldığımda sanki ağaca değil de plastik bir malzemeye dokunuyor hissi veriyordu. Cilanın temizlenmesi ve tekrar ince olarak yeniden cilalanması ağacı resmen canlandırdı.

Black tusq üst eşik ise bu tarz bir gitarda fiyat/performans anlamında yapışacak en önemli modifikasyondur bana göre.

Pirinç tremolo bloğu zamanında kendim yaptırmıştım. Standart bloklardan daha kalın olarak tasarlayıp autocad ile çizip cnc tezgahlara sahip bir işletmede yaptırmıştım. Hatta buradan ve sahibindende 3-4 tanesini satmıştım. Ne yazıkki gitardaki hariç elimde kalmadı.

Bir diğer önemli kısma gelirsek; @redbone hocamın çok kısa bahsettiği elektronik içerikler. Dediği gibi CTS logaritmik volume ve tone potansları Almanyadan sipariş ettik.
Gitarın üzerinde daha önceden aldığım Fender CS Fat 50's manyetik seti vardı. CTS potanslar ile gitarın gerçek strat soundu ortaya çıktı diyebilirim. Eski potanslar varken de bu manyetikler vardı ve evet stok manyetikler ile aradaki farkı anlayabiliyordum. Potanslar takıldıktan sonra yukarıda da yazdığım gibi ses daha çok stratlaştı yada parlaklığı arttı diyebilirim. Ayrıca log potanslar ile volume kontrolü drive ve clean sound geçişleri için bana göre daha işlevsel oldu.
Yapılan modlardan biri de treble bleed modu. Tonu ve sesi kıssanız dahi 10. seviyedeki parlaklık kaybolmuyor.
Ayrıca köprü manyetiği alt ton potuna bağlandı. Bu da ton çeşitliliği açısından ve köprü manyetiğinin cırtlak soundunu biraz tıraşlamak açısından önemli bir değişiklik.
Ton çeşitliliği açısından bir diğer önemli modifikasyon ise gilmour mode eklentisi. Bununla köprü ve sap manyetiği ve 3 manyetik aynı anda çalışabiliyor. Gitardaki ton çeşitliliği inanılmaz arttı.

İşin özüne gelirsek bu gitar bana ağacın ton üzerine etkisi var mıdır yok mudur sorularına bir cevap niteliğinde oldu.
İdeal gitarda benim için sıralı özellikler bu gitarla sağlandı diyebilirim. Yani sapın rahat olması, manyetiklerin ve elektronik aksamın kaliteli olması, ton çeşitliliğini sağlayabilmesi, akort stabilitesi, uzun sustain süresi hepsi yapılan modlar ile bu gitarda diyebilirim. İleride belki köprü ve akort burgularını değiştirebilirim.

@redbone hocam tekrardan ellerine sağlık...
 
Geri
Üst