Elektro Gitar - Klasik Gitar İkilemi

Arkadaşlar selam,

Siteye yeni katıldım, uzun yıllar önce, belki 7-8 yıl önce bu sitenin üyesiydim. Böyle güzel bir siteyi halen canlı görmek çok güzel.

İlk konumda bir soru sormak istiyorum sizlere. Ben bu defa kesin niyetli olarak gitar çalmayı öğrenmek istiyorum, daha önce 1-2 defa başla bırak yapmıştım. Ancak şu an bütçem, vaktim, hevesim ve acayip bir isteğim var. Elimde geçen sene aldığım kaliteli bir klasik gitar var, şu an 1000 lira civarına satılıyor. Fakat fark ettim ki asıl müzik zevkim elektro gitara daha uygun gibi. En başta elektro gitar tek başına güzel olmaz, birileriyle birlikte çalmak, ufak bir grup kurmak gerekir diye düşündüğümden klasik almıştım. Ancak pop müzik bile dinlemeyen insanım, sakin müzik dinleyeceğim zaman klasik müzik piyano-keman-orkestra dinlerim. Bunun dışında da %90 rock dinlerim. Duman, AC/DC, Pink Floyd, Metallica, Nirvana, Guns N'Roses en çok dinlediklerim.

Sorum şu, sizce klasik ile öğrenmeye devam etmem mi daha mantıklı olur, yoksa bunu satıp elektro alıp onunla mı öğrenmeliyim? Çok farklı mı teknikleri? Mesela klasik ile 5-6 ay ilerleyip yaza doğru istediğim ilerlemeyi kat edebilir ve elektro gitar alırsam, onu çok hızlı bir şekilde çalmaya başlayabilecek miyim? Elektro için şu an 2000 liraya kadar ayırabilirim.

Aslında her ikisini de çalabilmek isterim ama takip ettiğim kanalların elektro videolarını dinleyince aklım çeliniyor ve hemen araştırmalara başlıyorum. Kararsız kaldım. Yaklaşık 3-4 gündür klasik ile online derslere başladım, şu an bu yazıyı yazarken parmak uçlarım felç geçiriyor hatta. Ama bir türlü emin olamadım, tecrübeli birkaç arkadaş yönlendirebilirse çok sevineceğim.
 
Klasik gitar ayri enstrüman elektro gitar ayri. Ikisi de birbirinin yerini tutmaz. Ben kendi adima ne klasik gitardan vazgecerim ne de elektrodan. O yuzden illa ki tek bir gitara odaklanman ve pratik egitimini onunla devam etmek istersen kalbinin goturdugune git, zira oyle bir gitar hiyerarsisi yok. Yoksa elektro ikinci gitarin olsun derim ben.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Teşekkürler, galiba biraz kişisel bir durum bu konu. Hangisini seviyorsan ve hevesle devam edeceksen onu seçmek daha doğru, net bir cevap yok gibi.
Şimdilik ikisi de güzel görünüyor, elektro biraz daha heyecan verici gibi hissediyorum. Birde sanki elektroda sol el ile tellere basmak daha kolay gibi hissediyorum. Zamanında birkaç saat rocksmith ile kurcalamıştım elektro gitarı(yamaha pacifica), hem tellere düzgün bastırma daha kolay gelmişti, hem de boyutu nedeniyle sol elim daha rahat uygun tele basabiliyor, sapı daha rahat kavrayabiliyordu. Haliyle bunlar daha cazip geliyor. Ama diğer bir açıdan da hazır elimde güzel bir klasik gitar varken, bunu satmakla-elektro seçmekle uğraşmak yerine, öğrenmeye çabalamak daha mantıklı bir karar olacak.

Peki bunu satmadan elektro alıp, ikisinde de ilerlemeye çalışsam nasıl olur? Birkaç haftadır çok fazla araştırıp yazı okudum ne alınabileceği hakkında, blackstar id core v2 amfi + squier bullet strat hss güzel bir ikili olabilir diye karara varmıştım.
 
Dostum herhangi bir gitarda çalışarak ilerleyip gitara hakim olmaya başladığında geriye dönüp yukarıda yazdığın yazıyı okuduğun zaman elmayla armutu kıyaslamış olduğunu gülümseyerek anlayacaksın :)

Dediğim gibi ikisi de gitar kategorisinde olmakla birlikte farklı çalım teknikleri ve tarzlar ile ayrılıyorlar. Örneğin bir klasik veya flamenco parça nasıl elektroda çalınınca yavan bir şey olursa, veya Fikret Kızılok'un Farketmeden parçası elektroda nasıl şarkının ambiansına ters geliyorsa, aynı şekilde klasik gitarda smells like teen spirit de sounds like nerd yelling gibi olur. O yüzden temel gitar teorisini öğrenmek dışında ikisi de alakasız enstrümanlar. Parmak alıştırması, kasların ve ince motor hareketin gelişmesi için en önemli şey. Bol parmak alıştırması yapmalısın. Sağ-sol el uyumunun da oturması ile birlikte her iki gitarın farklı çalım tekniklerini öğrenmek kalır. Bu da senin hevesin, vaktin, azmin ile ilişkili. Klasik gitar parçaları çalmak istemiyorsan klasik gitar çalışmak çok anlamsız ve gereksiz.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Teşekkürler cevap için,

Şimdi mesajınızı 3-4 defa okudum. Fikret Kızılok Farketmeden parçasını dinledim, daha sonra klasik gitar ile çalan 3-4 farklı arkadaşı dinledim. Ve şunu net olarak söyleyebilirim ben normal bir anımda asla gidip bu tarz bir müzik dinlemiyorum. Sakin müzik dinleyeceksem Bach, Schubert, Mozart dinliyorum. Spotify da Classical Essentials diye bir playlist var mesela, sabah üniversiteye giderken standart olarak bunu dinler kitap okurum. Çok çok nadiren, güzel parçalar bulduğumda biraz duygusal müzikler dinlerim, onda da Teoman, MFÖ tarzı dinlerim.

Bunun dışında dinlediğim bütün gruplar elektro gitar kullanıyor. Mesela hayatımda bu mesajın 30 dk öncesine kadar hiç Fikret Kızılok dinlememiştim. Onun yerine en basitinden şu şekilde bir setup yapabilirsem acayip mutlu olacağım. Elektro gitar hariç bateri-bas-solist sesleri gelirken bende elektro ile evde eşlik edebileceksem tam olarak aradığım şey bu, hatta bağımlılık bile yapabilir.


Tekrar teşekkür ediyorum, bu mesajı yazarken kendi kendime karara varabildim sonunda, azıcık yönlendirme gerekiyormuş sadece, şimdi içim rahat bir şekilde elektro gitar-amfi seçip alabileceğim.

Amfi olarak Roland Micro Cube GX yada Blackstar id core 10 v2 alacağım, epey yazı okudum bu ikisi ideal galiba. 5-6 sene önce araştırdığımda Roland daha popülerdi ama şu aralar galiba fiyatlardan herkes blackstar diyor. O zamanlar micro cube 300 lira civarıydı diye hatırlıyorum.

Gitarı da birkaç haftadır araştırıyorum aslında. Üstteki amfilerden birini alınca 1000-1500 arası bir bütçem kalıyor geriye. İleride istediğim gibi elektro gitara devam etsem bile elimde durabilecek, güzel bir gitar almak istiyorum. Sitedeki tavsiye konularını da 40-50 sayfa kadar okudum. Squier Bullet HSS 900 liraya alınıyor ama youtube da 10 larca videosunu izledim, çok kötü diyen birçok kişi var yurtdışında. Zaten adamların ikici el 50-70 dolara aldıkları bir gitar. Bir üst modeli Affinity idare edebilir, Endonezya üretimini alabilirsiniz demişler.

Ve gelelim gönlümden geçene 😄Schecter Omen Extreme 6 Elektro Gitar (Vintage Sunburst) | doremusic
Hem fiyatın indirimde olması cezbediyor, hem 1 saat sonra mağazada kontrol edip alabilme imkanı, hem de görsel olarak çok güzel, çok hoşuma gitti. Vişne çürüğü rengi aynı fiyatta olsa tabi o daha güzel. Tabi gitarın sesine-tonlarına göre seçildiğini biliyorum, başlangıç-orta seviyeye gidebilecek ömürlük bir gitar denilmiş birçok yerde. H-H ama push pul ile humbuckerlar single olarak da kullanılabiliyormuş, 6 farklı alternatif oluyor böylece. Sert sesleri var anladığım kadarıyla, ben metal dinleyen birisi değilim aslında. Ama işimi görebilir diye bir izlenim edindim. (Tabi humbuckerı 3-4 gün önce öğrenmiş biri olduğumu unutmayalım, ne yazdıysam okuduklarımdan aklımda kalanlar) Belki 1-2 saat sesini dinledim ama işin gerçeği çokta ayırt edemiyorum, hepsi güzel geliyor.
 
Schecter omen extreme 6 benim daha once de sahip oldugum ve fiyatina gore cok basarili bulduğum gitar. Benim squier affinity - schecter arasi secim.yapma durumum olsa hic dusunmeden Schecter'ı seçerdim. Coil tap ile hiç fena olmayan stratvari tonlarin yani sira rock parcalari icin o fiyat banfinda cok guzel humbucker tonlara sahip.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Teşekkür ediyorum, gitar çok güzel ama amazonda alt E teli cızırdıyor gibi bir yorum gördüm, 4-5 farklı kişi aynı şeyden şikayetçi. Epey uğraşıp düzelttirememişler de. Amazon.com: Customer reviews: Schecter Omen Extreme-6 Electric Guitar (Black Cherry)
Aslında hemen yarın gelirken do-re den alayım diyordum ama biraz daha araştırmak daha iyi olacak galiba. Gerçi şu 2 haftada fark ettim ki tüm gitarlar için böyle. Bir gitara 7-8 kişi mükemmel, süper, fiyat/performans diyorsa, mutlaka 2-3 kişi kalitesini-sesini-fiyatını eleştiriyor. Biraz daha kullanıcı yorumu okuyalım bakalım.
Ama gerçekten de üstte linkini attığım omen extreme 6'nın fiyatı çok güzel. Amazonda bile 400 doların altına yok, do-re düz 1800 yaparsa fiyatı diğer gitarlarla kıyaslayınca epey akıl çeliyor.
 
bitmeyen tartışma, insanlıkı tarihi kadar eski .... ikisi farklı enstrüman.. şekli ve telleri benziyor tamam.... hangidi daha mutlu ediyorsa onu çal, başka kriteri yok bunun.
 
Geri
Üst