Makale/Tutorial Elektrik Gitar Manyetiklerini, Çerçevesiz Takma Yöntemleri

Merhaba değerli turkrock üyeleri ve ziyaretçileri öncelikle herkesi saygı ve sevgi ile selamlıyor konuya kısaca geçmek istiyorum.
Uzun zamandır elimde bulunan 2. El ibanez rg serisi manyetik çerveleri kırık döküktü ve artık yenilemek istiyordum son günlerde tamamen kırıldı ve malesef yaşadığım yerde gitar ekipmanı aksesuari vs. satın alabileceğim bir yer yoktu. İnternet üzerinden alışveriş yapmak istediğim zaman, ya aradığım gibi bulamıyordum;
ya da aşırı derecede pahalıya geliyordu. Özellikle, herkesin durumu iyi olmaya bilir ve zaten dolar kuru da ortada bunu göz önünde bulundurarak, çerçevesiz de kullanıldığını farkettim.
Yalnız bazı gitarların çok fatklı sistemleri vardı, örneğin hayranı olduğum virtüöz besteci Dream Theater grubun yıllardır gitaristi olan John Petrucci'nin music man gitarlari gibi...
Ve sabırla, yarım yamalak İngilizcem ile yabancı forumlar üzerinden araştırmalar yaptım ve şöyle bir yöntem bulabildim ve sanirim çercevesiz manyetik kullanmanin rezonans konularinda da etkili olduğu söyleniyordu. Bu konuyu sizinle paylaşmak ve fikir aliş verişi olsun istedim.
Zira, illa ki birilerinin işine kesinlikle yarayacağından şüphem yok ve bu konu hakkında yorumlara görüş ve tecrübelerini bizimle paylaşacak, çok değerli ve bilgili, bu konulara hâkim üstadların da önerilerine ihtiyacımız olacaktır. Umarım bu konu birilerine faydası olur.

Görsellerde anlatıldığı gibi sırasıyla bir takım malzemeler gerekiyor, örneğin kullanmadiğınız bozuk veya varsa eski manyetiklerin metal dipleri (adını tam bilmiyorum) onların vidalari cikiyor ve gitara takacağınız manyetiklerin, eski olan manyetik dibini söküp, onun altına gelecek şekilde, yay ve vida ile takıyoruz bu sayede yükseklik ayarlamalari yapılsın diye, daha önce gitarın gövdesindeki havuza eski manyetik dibinin, vidaları gelecek şekilde, matkap ile yoksa bir marangozcudan rica edip ayni vida boyunda iki adet yeterli olacak şekilde havuzun dibine, ufak vidalar gelecek sekilde dibindeki vida girişleri icin eşit şekilde, deliyoruz sonra da, üst üste şekilde manyetiği yerleştirip resimlerdeki gibi işlemi halletmiş oluyoruz. Son olarak da belirtmek isterim ki bu yöntemi uygulamadım ama denemeyi de düşünüyorum, el yapimi çerçeve yapimi konusunda ise imkanı olan varsa plexiglass diye tabir edilen, pickguard yapımında kullanılan, özel plastik malzemeden gerekli ölçümleri alınıp, reklamcilardan çerçeve de yapılabilir diye sadece tahmin yürütüyorum veya başka yöntemler ile deneyip veya düşüncesi olan, detaylı bilgisi olan, paylaşmak isteyenler olursa lütfen bizimle paylaşsın çünkü gerçekten çerçeve bulmakta zorlanan çok var bende bunlardan biriyim ne demişler,
"söz uçar yazı kalır."

Kimisine komik gelsene Türkiye Cumhuriyeti'nde ve forumlarda bulamadığım bir konuydu.

Son olarak da soran olursa veya ver parayi al gibi sadece tuketmeye gelmis dunyaya tavirlara şimdiden yanıt vereyim; evet 2 çerçeve 20 lira. Ama bak güzelim sen onu tanesini 10 alsan kargo + vergi + eft banka derdi atm bilemem ne 10 lira ise alacağın şey 60-70 TL buluyor. Sen asgari ucretle aile gecindirmeye calisan bir babaya bunu nasil diyeceksin? Veya kazandığın paranın bir günlük masrafını bi plastik için mi heba edeceksin? neden bu kadar üzerinde durdum umarim anlatabilmisimdir. Her geçen gün hayat pahalilaşiyor ve müzik yapmak için masraflariyla uğraşmak için ömür gidiyor. Dilerim tüketmeye alışmış bu toplum üreten topluma dönüşür.
Okuduğunuz için Teşekkür ederim iyi çalışmalar dilerim.
 

Dosyalar

  • DSC07210.jpg
    DSC07210.jpg
    44.6 KB · Gösterim: 412
  • DSC07207.jpg
    DSC07207.jpg
    69.5 KB · Gösterim: 259
  • DSC07206.jpg
    DSC07206.jpg
    77.3 KB · Gösterim: 423
  • DSC07213.jpg
    DSC07213.jpg
    63.1 KB · Gösterim: 490
  • DSC07202.jpg
    DSC07202.jpg
    80.3 KB · Gösterim: 430
Son düzenleme:
Direct mount diye geciyor bu manyetik montaj yöntemi. Plaka kullanmadan da dogrudan birer somun deligi acip, elinizdeki manyetik yukseklik ayar somununa uygun boyda su zimbirtidan alarak

125709


Bunu cakip, somunlari dogrudan bunlara yayla birlikte takabilirsiniz. Cogu direct mount manyetikli gitarda bu sekilde montaj yapiliyor fabrikada. Alternatif olsun diye yazdim, elinize saglik.
 
Plaka koymak yerine ince uzun vida kullanıp manyetik altına şu ambalaj tipi mutfak temizleme süngerlerinden daha sert süngerler var o tip sünger koysaydınız daha pratik olurdu ? Hoş türkiye'de ince uzun vida bulmak da sıkıntı ya.. bu arada tabelacı ve çerçevecilerde manyetik çerçevesi yaptırabilirsiniz brass-pirinç veya aluminyumdan yapabilirler pirinç üstü veya çinko-nikel alaşım üstü krom kaplama sıkıntı olur kaplama için sanayiye gitmeniz gerek. çerçevenin plastik benzerini yanına almanız yeterli, plastik çerçeveyi yapamıyorlar sanırım plastik blok gerek o da genelde tabelacı-plaketçilerde olmuyor. o yüzden metal çerçeve daha kolay.
 
Geri
Üst