Entonasyon Ayarı Hakkında Yardım Gerekiyor

Kendine bir adet akort aleti almalısın. Bu ayar yapılırken c (kromatik) konumunda olmalı. Birde sana tavsiyem köprüyü arkasına bir tahta koyarak sabitle.

Tahtayı floyd rose ile uğraşmayayım, acemiyim diye mi önerdiniz?
Aslında arkadaki kısımdan bloklamayı düşündüm, en başta sabit köprü alacaktım zaten. Ama şu an ayarında da bir sıkıntı görünmüyor, yine de öneriyor musunuz?
Aliexpressden yay sipariş ettim 6 tane, gitarın arkasındaki yay sayısını 3-4 e çıkaracağım, bu şekilde köprünün düz durması için yayı sonuna kadar sıkmam gerekti.
Akort aletini sipariş ettim, teşekkürler
 
Şurada da floyd rose sabitleme ile alakalı güzel bir video var. Bu şekilde sabitleyebilirim sorun yaratırsa.



Tel bağlamayı da ilk sayfada Selim hocanın anlatımının linkini vermiştim ama daha güzel bir bağlama yöntemi buldum, burada arkadaş yıllar önce çok güzel anlatmış. Ben acemilikten çok daha zayıf bağlamışım, onu fark ettim. Umarım akort kaçırma - gevşeklik olmaz.

 
Son düzenleme:
Yalnız bu floyd rose değil. Tremolo demek daha doğru olur. Floyd rose'da bir tremolo sistemidir ama farkı hem ileri hem geri oynayabilmesidir.

Güzel bilgi 😁
Hiç farkında bile değilim tremolo sistemlerinin farklı farklı olduğunun. Bu durumda bendeki şekilde tremolo kolunun olduğu sistem sadece sapa doğru çekilebiliyor, tel gevşetiliyor böyle yapınca.
Bunun hem ileri hem de geri çekilebileni, floyd rose olarak adlandırılıyor. Floyd rose da bir marka ama selpak-kağıt mendilde olduğu gibi genel adlandırmada kullanılıyor.
 
Arkadaşlar merhaba,

Bugün sabah 12 den beri yeni elektro gitarımın ayarlamaları ile uğraşıyorum. Önce temizlik ve guitar polish & limon yağı ile bakımlarını yaptım, tertemiz ve güzel bir hale dönüştü, epey uğraştım.
Akortunu yaptım, arkadan yayın vidasını da ayarlayarak floyd rose un yaklaşık düz durmasını da sağladım, geldiğinde tamamen havadaydı.
Sonra sap ayarını yaptım, biraz fazla içbükey olmuştu. Vidayı 5-10 derece çevirip 15 dk bekleye bekleye bu ayarı da tamamladım, şu an 1 ve 17. perdelere basınca 8. fret-tel arasında 0.3 mm civarı bir boşluk var, ideal değerde.
Sonrasında tel yüksekliği ayarı vardı. Bunu da floyd roseun yanındaki iki vida ile, kalın mi teli 14. perde 2mm, ince mi 14. perde 1.5mm kalacak şekilde ayarladım.

En son olarak entonasyon ayarına geldim. Bunda şöyle bir sıkıntım var, boş altıncı tel(kalın mi) E olarak akortluyorum, 12. perdeye basarak denediğimde D çıkıyor. A teli, G çıkıyor, D teli B çıkıyor ve G teli E çıkıyor, bir tek ince Mi teli yine Mi çıkıyor, doğru değerde. Anlatılanlara göre bu durumda saddle'ı geri almam gerekiyor. Ama geri alıp tekrar akortlayınca saddle ı sonuna kadar geri çeksem de kalın E teli 12. perdede D den A ya bile gelmiyor, ancak D +30 dan D+20 oluyor. Hatta bazen o kadar bile oynamıyor. Sanki saddle ın ileri geri olması hiç etki yapmıyor gibi.

Sap ayarı ile alakalı bir sıkıntı olduğunu sanmıyorum, aynı şeyleri telleri biraz daha yükselterek denedim yine durum aynı. Mesela şu videoda arkadaş çok kolayca değerleri değiştirebiliyor, bende öyle değil.

Tellerin modeli, muhtemelen kalınlığı, sap açısı, bulunduğu şehir vs. komple değiştiğinden önceki saddle mesafeleri hiçbir anlam ifade etmiyor. Floyd rose da uğraştırıyormuş, evet öyle. Ancak yaptığım ayar hiç etki yapmıyor, bunun nedeni nedir? Manyetikleri de sonuna kadar alçalttım, yine değişmedi. Telleri yükselttim, yine değişmedi. Anlamıyorum, sadece ince mi teli tam değerinde.

Birisi yardımcı olabilirse çok sevineceğim, 7.5 saattir uğraşıyorum 😄

Floydrose gitarlari akord ederken herşey 4/4 lük olduğu vakit yapmanız gereken en alttan 3 telin akordu yapın sonra üst 3 teli gitarin gövdesinin arkasındaki yaylari tutan en üst vidayi sıkıp veya gevseterek akord ediniz... Böylece fazla uğraştırmaz en azından bendeki ibanez rg 370 dx de öyle kolayca hallediyorum yani burdan anlatmak zor oluyor ama bilemiyorum belki siz daha iyi biliyorsunuzdur. Kolay gelsin
 
Geri
Üst