Şarkı yapmak için gereken her şey

Nereye açacağımı bilemedim konuyu.
Güzel tınlayan bir şarkı yapmak için neler yapılmalı. Farklı yorumlayanlar olacaktır. Açıklamama izin verin. Nasıl söz yazılmalı? Neye göre sözler üzerine riff yazılmalı? Solo şarkı sözlerini anımsatmalı mı yoksa direkt dağılmalı mı?

İlk önce nasıl söz yazmalıyım ve üzerine riff eklemeliyim? Yardım edebilecek arkadaşlar var mıdır?
 

Çocukluğumda elektro öğrenmek için gittiğim öğretmenim kısaltılmış programda da olsa akorları öğretirken çok sıkılmıştım ama bazı şeylerin değeri sonradan anlaşılıyor.

İntro, nakarat, verse... ingilizce "song writing" dediğimiz şey sadece müzik dinleyerek bile gelişebiliyor ama hakimiyetin sırrı birazda bunları çalmakta saklı. Mesela uzun intro neden bizi bayar, nakaratı kaç defa nasıl kakalarız, solo bölümünü parçanın devamlılığına ne katar...bunları teorik olarak Berklee'de ders verecek kadar okuyarak öğrensen bile bu bilgiler ışığında başkalarının parçalarını çalmaz/incelemezsen kendi ruhuna yediremez, başkalarına yansıtamazsın.

Teoriyi öğrenmeden olmaz ama öğrenirken en standart/başlangıç seviyesi parçaların bile neden zamanında hit olduklarını anlayabilmek ayrı bir olgunluk meselesi.
 
Sözü önce yazıp sonra müzik ekleyen kaç kişi var bilmem ama çoğunlukla önce müzik yapılır. Bir şarkıda kullanılsın diye söz yazıyorsanız da, belli bir ölçü, hece sayısı gözeterek yazmakta fayda var. Değilse zaten sonradan müziğe yedirilirken ritme göre daha uzun veya daha kısa kelimeler kullanılır.
 
Geri
Üst