Stratımda garip bir dip gürültü olayı var.

Merhabalar singlelar drive yükseltikçe hum yapıyor. Fakat dikkatimi çeken şu oldu gitarımın volume potunu kıstığımda dip gürültüsü de gittikçe azalıyor ve 1-2 seviyesinde neredeyse yok oluyor. İşin garibi devam edip tam sıfır olduğu anda birden ayrı bir dip gürültüsü başlıyor. Bazen 10 da da böyle. Potun o son noktalarına değdiği an ayrı bir dip gürültüsü başlıyor. Bunun özel bir sebebi var mıdır? Gitarın iç aksamıyla alakalı. Gitarım fender meksika player strat 3s. (Evimde adam akıllı topraklama yok.)
 
Topraklama olmadığından dolayı bir nebze gürültü olur. Single manyetikler yüksek drive kullanımlarda dip gürültüsü yapar yapısı gereği. Humbucker manyetikle aynı drive'i test ederek demek istediğimi anlarsınız.
 
Musluğa bir kablo bağla, diğer ucunu da amfi veya gitarda metal aksama tuttur; uğuldama kesiliyor/azalıyor mu? Eğer evetse amfinin topraklama sorunu var veya prizde topraklama olmayabilir. Ya amfinin elektrik kablosunu değiştiricen, ya da prize toprak çektirticen.

Topraklamayı hallettikten sonra gitara single hum canceling manyetik takmak bir çözüm olabilir. Veya Ilitch hum canceling diye bir devre var ama bir profesyonel tarafından takılması gerekiyor. Ilitch devresi 60 cycle hum olayını ve dışarıdan gelecek elektro manyetik dalgaları tamamen egale eder.

Son olarak pick-guard'a bakır ya da alüminyum folyo yapıştırabilirsin ve pick-guard'ın altında kalan gitar boşluğunu iletken bir boyayla boyayıp şaseleyebilirsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Tavsiye ve bilgiler için çok teşekkür ederim. Sorunum hum değil tam anlatamamışım. Sesi kıstıkça azalan doğal bi dip gürültü var sadece max ve min volume de o son noktaya değince ekstra ötüyor. Standart dip gürültüsünün dışında bir şey midir? Gitarda bi lehim kısa devre vs bi problem var mıdır diye merak etmiştim. Her gitarda dediğim şey oluyordur belki de.
 
Hmmmm, no-load volume potlarında sesi 10'a getirdiğinde pot devreden çıkar ve manyetik direk çıkışa bağlanmış olur. Belki no-load pot vardır diycem ama sende hem min hem max yapınca dip gürültüsü var.

Belki potu değiştirmek sorunu çözebilir (eğer sorun olarak görüyorsan).
 
Geri
Üst