Geçmiş neden daha aktifti ?

Merhabalar,
Dikkatimi çeken bir durum var, google üzerinden elektro gitarlar veya amfi üzerine arama yaptığımda 2009-2014 arası daha yoğun çıkıyor. Paylaşılan bilgilendirici yazılar, incelemeler, sorular ve alınan cevaplar sanki o yıllarda daha yoğun ve daha günceldi. Şu an 10 aramadan 7 si o yıllara ait konular çıkıyor.

Ancak o yıllardan sonrasında baktığımda genel olarak baya bir düşüş görüyorum. Bunun sebebi o yıllarda ki gençliğin müziğe daha yatkın olması mı? Yoksa ekonomik sebepler mi? Yoksa insanlar mı?
Veya yanlış mı düşünüyorum?
 
Doğrudan youtube gibi alanlara kaymış olabilir aramalar. Herşeyin değerlendirmesi var artık youtube videolarında.
Bu tespite katılıyorum. Bunun dışında forumda aktif bilgili kullanıcıların bir kısmının uzaklaş(tırıl)mış olması da etken diye düşünüyorum. Bir de forumdaki sorulan soru ve yaşanan sorun seviyesi de hayli düşmüş durumda (hatta son zamanlarda pik yapmış durumda) Bunun da etkisi vardır sanırım. İnsanlar cevap yazıyor ama hep bir trolleniyor muyuz hissi var herkesin içinde. Daha çok geyik muhabbetine dönmüş durumda.
O seviyeye gelmişken forum insanın çok spesifik sorular sorası da gelmiyor aslında. Nadir bir bilgiye ihtiyacım olduğunda kişisel olarak yabancı forumların altını üstüne getirmeyi daha sağlıklı buluyorum.

Buradaki en mantıklı muhabbet bile artık giriş seviyesi amfi tavsiyesi bandını geçemiyor ne yazık ki.
 
Farklı konularda detaylı bilgiye sahip çokça kişi vardı. Gitarla ilgili sorun yaşandığı halde çözüm bulabiliyordu herkes. Daha güzeli dostça, samimice sohbetler oluyordu.

Sadece ben ticari olmayan fakat işinin ehli 10 kişi sayarım onlarında çoğu forumdan uçuruldu diğerleri de durgunluktan ötürü ya ayrıldırlar yada pasifler, şahsen bende sadece alım satım için giriyorum. Ben son 1-2 sene hariç bu kadar düşük seviye konu ve konuşma adabı hatırlamıyorum.
 
Başlığı açan kullanıcı forumdaki durumdan bahsetmiyor sanki ? Daha genel bir mesele olarak google araması sonuçlarından örnek vermiş. Forumdan çıkan linkleri mi kastetmiş onu anlamadım ama...
 
Son düzenleme:
2008'de turkrockla tanıştım.2009-2014 arası dönem alım-satım forumunun şimdiye oranla çok daha aktif olduğu dönemlerdi.2009,2010 bu yılları hatırlıyorum da güncelleyip üst sırada tuttuğunuz bir ilan 5 dakika geçmeden alt sıraya kaymış olurdu.Bu site sayesinde bir çok müzisyenle tanıştım.Daha da güzeli şudur ki;bu site sayesinde onlarca ekipman deneyimleme şansım oldu.2009 ya da 2010'da müzisyenler ekipman satmak için önce turkrock'a ilan koyardı.Malum sarı siteye ilan bile açılmazdı,çünkü turkrock'ta çok daha hızlı alıcı bulunurdu.
Ben sitenin o dönemlerden şu dönemki haline gelmesine sebep olarak yeni nesilin 2.el ekipman yerine sıfır ekipman alımına yönelmeleri (hemen hemen her şehirde bayilik veren müzik mağazalarının sayılarının çoğalması ve internet alışveriş sitelerinin çoğalmasının bir sonucu bence) olarak görüyorum
 
2000 yılında ilk gitarımı aldığımda Samsun'da sadece 3 tane müzik mağazası vardı.Şuan kaç tane var bilmiyorum.O dönem internetten gitar alamazdınız.Şuan o kadar çok enstrüman sitesi mevcut ki ufacık bir gitar parçası için bile önünüze onlarca marka seçeceği sunabiliyorlar.Hiç unutmam 2000'de bir tane ara kablo yaptırmak için konak sinemasının altındaki elektrikçilere giderdik.Şimdi Samsun'un simgelerinden olan o Konak sineması bile yıkıldı.Artık kimse ikinci el alım-satımla uğraşmıyor ilgilenmiyor.
İnsan ''yeni''ye daha kolay ulaştıkça ''klasik'' ''geleneksel'' olan ölmeye mahkum ne yazık ki.Bir süre sonra da onlara ''vintage'' diye isim takmaya başlıyoruz.
Gün gelecek turkrock da vintage bir site olacak.Yazın kenara
 
Ekonomik durum diye düşünüyorum. 2014 ve sonrası doların uçtuğu kimsenin birşeye heves edip alamadığı dönemlerin başlangıcı. Şimdi sağda solda görüyorum, gitara heves eden insanlar var, hangi gitarı alim diye soruyorlar, bir tane denyo çıkıp "1000$ aşşası gitarlar çöp" diyor hevesini kırıyor, insanlarda dikkat dağınıklığı var zaten. Oturup uzun konuları okuyup bilgi edinme dönemi bitti, insanlar sadece başlıklardan ve altına yazılan 1-2 cümleden aldıkları şeyi "bilgi" olarak görüp onları sindirip tüketiyorlar her konuda, araştırma yerli-yabancı kaynak tüketme dönemi bitti gibi. (yeni nesil için böyle düşünüyorum)
 
Bu konuyla ilgili başlık açacaktım ki, arkadaş benden önce davranmış helalmustafaabi'nin dediği gibi alım satım bölümünde başlık açardık abartısız yarım saat sonra ilan 2., 1-2 saat sonra da 3. sayfaya düşerdi. Troll çoktu, tartışmalar, sinir edici tipler çoktu ama ayrı bir tadı, heyecanı vardı.. Sanırım onlar da forumun tuzu biberiymiş.
Ayrıca o zamanlar turkrock paralelinde birkaç forum daha vardı. O forumlar da çok hareketliydi. Şimdi diğer forumlar tümüyle bitmiş. Türkrock hala yaşıyor ama bu haliyle çok hareketsiz ve bildiğim kadarıyla alternatifi olan başka bir forum da yok. Bu konuda ne yapılabilir?
 
Durum şu:
Uzaklaştırılan kitle genel olarak forumda çok uzun yıllardır üye olan kişilerden oluşuyordu. Öyle ki son yıllarda biz para konuşmadan alışveriş yapar moddaydık. “Abi şunu göndersene hallederiz bir şekilde ya da abi sende şu cihaz var kullanmıyorsan göndersene kafama yatarsa alırım yatmazsa geri gönderirim” samimiyetine ulaşılmıştı. Her neyse toplu halde uzaklaştırılma olunca kalan tayfayı da bağlayan birşey kalmadı ve çözüm olarak başka platformlarda bir araya gelindi. Burası kullanılmıyor yani. Ve evet sabah 7de başlıyor satışlar halen. Bilgi paylaşımının da durumu alışverişle aynı.
 
Bilgiye ulaşmanın meşakatli olduğu zamanlarda büyüdüklerinden dolayı daha araştırmacı 70 ve 80 kuşağının yerine ki bu kuşak daha askeri bir disiplinle okullarda yetişmiştir bu yüzden de kendinden daha tecrübelilere daha saygılıdırlar , daha özgür ve daha az disiplin altında yetişmiş bilgiye ulaşımı daha kolay ama fazla dijitale boğulduklarından biraz daha faydacı 90'lılar ve 2000'liler geldi. Çocuklar geliyor şu kadar param var ne alsam soruyor başka hiçbir katkı yazı yorum yazmadan gidiyor. Bu durumda eski nesil için durum çok sıkıcı ve boş olduğundan hal böyle ( bazı fazla iyi niyetli arkadaşlar vardı herkese yardım etmeye çalışan onlar da gitti ).
 
Size genç(22yaşındayım) bakış açısı sunayım birde ingilizce rahat rahat okuyabilen biri olarak bir sorum olduğunda türk forumlarındansa yabancı forumları araştırıyorum veyahut facebook grupları neden diye sorucaksanız da ben burda ki insanların genel olarak küçümseyen bir tavır sergilediğini görüyorum ki büyük oranla haklısınız ama bu sebeplerden ötürü bence insanlar kaçıyor ayrıca gerçekten yukarda arkadaşımızın belirttiği gibi youtube üzerinden her türlü reviewa ulaşılıyor bir de review için haddinden fazlasıyla site var. Dolar çok pahalı bi de :D
 
Son zamanlarda açılan pespaye başlıklar mevzuyu açıklıyor...her genç bir değil tabi ama gerçekten vakit kaybı birçoğunu okumak. Üstte de yazılmış, eleman soruyor 300 liralık xxx dandik amfi mi tavsiye edersiniz Bugera ve pedal mı, yav bu ne allah aşkına ... ya da Pantera çalmak istiyorum akustik gitarla mı başlayayım .... bunlara maruz kalmaktansa herkes gidiyor adam gibi yabancı forumlarda takılıyor.
 
Merhabalar,
Dikkatimi çeken bir durum var, google üzerinden elektro gitarlar veya amfi üzerine arama yaptığımda 2009-2014 arası daha yoğun çıkıyor. Paylaşılan bilgilendirici yazılar, incelemeler, sorular ve alınan cevaplar sanki o yıllarda daha yoğun ve daha günceldi. Şu an 10 aramadan 7 si o yıllara ait konular çıkıyor.

Ancak o yıllardan sonrasında baktığımda genel olarak baya bir düşüş görüyorum. Bunun sebebi o yıllarda ki gençliğin müziğe daha yatkın olması mı? Yoksa ekonomik sebepler mi? Yoksa insanlar mı?
Veya yanlış mı düşünüyorum?
insanlar sosyal medya çok yaygın olmadığı için forumları tercih ediyorlardı. şimdilerde zamanında pc aracılığı ile erişilebilen tüm içerik cep telefonundan mobil olarak görüntülenebiliyor. içeriğin de sosyal medyaya kayması normal
 
Geri
Üst