ÜNİVERSİTE SEÇİMİNDE YARDIM LAZIM...!

Merhabalar.
Lise son sınıf öğrencisiyim ve TYT sınavının başlamasına 1 ay süre var. Ailem makine bölümünü seçmemi istiyor fakat ben Konservatuvar istiyorum. Lisede makine bölümündeyim ve çizim konusunda gayet başarılıyım. Fakat matematik sevmediğim için bölümü de istemiyorum. Çünkü makine demek matematik demek. Ben müzik bölümünde mutlu olacağımı ve gelişeceğimi düşünüyorum. Ailem ise konservatuvara gitmeme karşılar. Açıkçası ne yapacağım hakkında hiçbir fikrim yok. Benim size sormak istediğim şu. İstanbulda yaşıyorum ve üniversitede almak istediğim eğitim Kayıt - Mix -Mastering. İlerde kendi stüdyomu açma hayalim var. Hangi üniversitelerden bu eğitimleri alabilirim? ve Üniversite bittiğinde bir belge alıyor muyum? Stüdyo açma yetkisi gibi ?? Tecrübesi olan arkadaşlar yardım ederse sevinirim. İyi forumlar
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #2
Bu arada Rap yapma yolunda kendi halimde ilerliyorum. Şarkılarımı dinleyip bana görüşlerinizi bildirirseniz sevinirim. Daha acemiyim :) Youtube'a Fobia Official Yazarak ulaşabilirsiniz
 
Ben de geçen sene girdim Yks’ye, yerinde olsam müzik ile bağımsız olan bir bölüme girerdim, en azından elinin altında bir meslek olsun. Kayıt-Mix-Mastering için sonradan da eğitimini alabilirsin, ben de ileride düşünüyorum mezun olduğumda.
Şöyle düşün: Meslek olarak bir bölüm okursan (mesela ailenin örnek verdiği makine bölümü diyelim) bir yandan müzik ile ilgili, kayıtlarla ilgili şeyler bir yandan da meslekî işlerini yapabilirsin; fakat müzik okursan hayatın boyunca illa ki müzikle ilgili işler yapacaksın ve özellikle bu devirde sadece müzik ile geçinmek ne yazık ki çok zor.

Forumda bu dediklerime karşı çıkan ya da katılanlar mutlaka olur fakat dediğim gibi benim şahsî fikrim üniversitede bir bölümde okuyup (okurken de müziği 2. planda tutup) mezun olduğunda bu tarz işlere daha önem vermen. Geleceğini garantiye almak en iyisi :)
 
Neden yeni ve "liseli" üyelerimizde bir caps lock açıp başlık yazma adeti var, bunun üzerine bilimsel bir araştırma yapılmalı bence. Merak ediyorum sebebini.

Soruya yanıt olarak ise, "basını tizini midini" bile bilmene gerek yok bahsettiğin işi yapman için. Sınava 40 gün kala "Makine demek matematik demek" kadar bölüm hakkında bilgin varsa o iş de yaş zaten. Puan gelsin yaparsın bir karışık, kurcalama bence şimdilik.
 
Z kuşağı çok fena. 80'lerde doğduğum için gerçekten mutluyum. Üniversiteli olmak zorunda mısın? Tonla işsiz üniversiteli var. Artık üniversiteli olmak hayatını kurtarmıyor bu ülkede. Veya süper bir bölümden mezun olup, mutlu olacağının garantiside yok.

18 yıl önceye dönebilsem ilk iş Türkiye'de mühendis olarak okuyup deliler gibi kasacağıma avrupaya gider saati 15-20 euroya bulaşık yıkardım. Evet evet, bulaşık yıkardım ama insan olarak...
 
LGS, ÖSS, ÖYS, OKS, YGS, YKS, LYS, TYT... eğlendim. TEOG ve AOBP var da 4 harf hiç olmuyor aynı 7li akorların olmayışı gibi (shots have fired??!?!?) okunuşu keyifsiz oluyor.

Konuya dönecek olursak ben de üniversite okunmaması taraftarıyım. Ne yapardım diye düşünüyorum ama uzun mevzu. Öncelikle öğrencilik ailenize ciddi masraf oluşturan bir dönem, aileniz bu masrafları karşılama taraftarı ise öncelikle zaten bilinmiyor ise 6 -12 ay süreli bir dil okuluna gidilmesini öneririm. İyi bir ingilizce ile internetten neredeyse her şey öğrenilebilir.

Günlük yaşam ve stabilite düşünüldüğünde basit ama hünerin sayesinde yükselebileceğin iş kolları tercih edilebilir. Avrupada kuaförlük yapmak mesela bunu kendim için düşünmüştüm bir süre (ancak alınması gereken belirli belgeler var ki zor şeyler değil sadece commitment istiyor). İşinde iyi olursan ciddi paralar kazanabilirsin, bulaşık yıkamaya göre çok daha kazançlı ve eğlenceli bir iş ve hünerine göre bir noktadan sonra artistic outlet olabilir. Ayrıca network fırsatları da doğurabilecek bir iş kolu. Bu işi yaparak düzenli bir gelir elde edersin ve istediğin işi yapabilmek için gerekli alet edevat edinmene yardmıcı olur. Ben de benzer bir şekilde para kazanıyorum ve gelirimi ekipmanlara harcıyorum.

Kayıt mix masteringe gelirsek, kabul eden var mıdır bilmem stüdyolara gidip yalvar yakar kısa dönem staj yapabilirsin, para tabiki kazanmayacaksın ki öğrencilik de aynı zaten. Bu deneyim sana biraz özgüven sağlar ardından internette ustalardan dersler satın alıp öğrenip sindirip, pro olmayan insanların, arkadaşlarının belki de müzik bölümü öğrencilerinin parçalarını bedava yada küçük ücretler karşılığı kaydedip düzenleyebilirsin. Bu kısımda ise kurduğun ilişkiler ve işini yapış kalitene göre eninde sonunda bir geri dönüş sağlarsın.

İstemediğin bir bölümü okumak zaman kaybı olur, hatta açıkcası istediğin ancak curriculumu kötü olan bir programı tamamlamak bile zaman kaybı oluyor.

not: üniversite bölümlerini, özellikle sanatla alakalı olanları tamamlamanız şart değildir. Girip temel sanatı öğrenip üzerine güzel ilişkiler kurup, hocalarınızdan ve üst dönem öğrencilerinden öğrenmek istediğiniz konular hakkında bilgiler tavisyeler alabilirsiniz, 4 yıllık müfredat genelde belirlidir bu başlıkları detaylı inceleyip ihtiyacınız olanı öğrenip sindirip okulu bırakabilirsiniz.


Disclaimer: asdasd burada yazanlar benim kısmen uyguladığım, uygulamayı düşündüğüm ve kendi arkadaş ve akrabalarıma önerdiğim şeylerdir hiç biri için başarı garantisi veremem zaten yani zor konular, deneyip yanılma genelde en iyi yol ancak bazen büyük kayıplar verilebiliyor örneğin üniversitede harcanan 5-6-7 yıllar. Ama olimpik sporcu falan olmak dışında hiçbir zaman istediğin şeyi yapmak için geç değil, sadece yapmak gerekiyor.
 
Geri
Üst