Yurt dışından siparişe vergi ödememek

Herkese selam,
Yurt dışından bir sipariş verirken ürün fiyatının üzerine yüksek bir miktarda gümrük vergisi verildiğini hepimiz biliyoruz, bu konuda şöyle bir sorum var:
Yurt dışından bir tanıdığımız bize kendi bir ekipmanını (pedaldır gitardır vs.) yollarsa parasını vermeyeceğimiz için gümrük vergisi vermek zorunda kalmıyoruz (mu?).

Bu durumda diyelim ki Amerika’dan bir gitar alıp oradaki bir arkadaşıma yollattım, o da ürün kendisininmiş de bana yolluyormuş gibi yolladı, böyle bir şey yaşanırsa vergi vermemem mümkün mü?
 
Merhaba,
Sorduğunuz sorunun yanıtı evet.
Ne var ki aklınızda bulunsun, ülkeye girişte gümrüğe girme ve yetkililerin siz bunu satın almışsınız diyerek gümrük vergisi artı ceza kesmeye çalışma ihtimali, bu nedenle onlarla mücadele etme gibi bir durumunuz olabilir.

Siz gitarla beraber satış faturasını da göndertin. Faturada ismi yazan ise arkadaşınız oldun en azından. Böylece size bedel karşılığı olmaksızın gönderildiğini ortaya koymak için işe yarar bir şey sunmuş olursunuz.

Elbette bunlar haricindeki en mantıklı yol, kişinin gitarı kendisinin getirmesi, o zaman şahsi mal kabul edilerek rahatça geçer.

Esenlikler dilerim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Teşekkürler yanıtınız için @sylfaril , çok yardımcı oldunuz.
Avrupa’da bu nedenden dolayı gümrüğe takılma ihtimali çok değişken olur mu peki? Gitarı ona göre Avrupa veya Türkiye’ye yollatacağım.
 
Merhaba,
Avrupa hakkında sağlıklı bir yorum yapamayacağım ne yazık ki. Ülkelerin yasal düzenlemeleri değişiklik gösterebilir.
Tek husus AB ülkesinden satın alınan bir malın başka bir AB ülkesine vergi ödenmeksizin geçebileceği. Ancak ikinci AB ülkesinden Türkiye’ye geçiş konusu bir önceki mesajımda yazdığım aynı ihtimaller çerçevesine giriyor.
Ben daha evvel italyadan aldığım gitarımı yine italyadan nir arkadaşımın yanında taşımasıyla ülkeye getirmiştim.
Bence en sağlıklı yol bu.

Esenlikler dilerim.
 
Geri
Üst