22 Euroluk Gumruk Vergisi Muafiyeti Kaldırıldı

1$ lık ürün için vergi mi ödenecek şimdi? kime ödenecek nasıl ödenecek? posta kutusuna bırakılan ufak paketler artık kapıyamı getirelecek 1-2 liralık vergi için? ptt çalışanına yazık değil mi?

7 liralık şeyi burada 40-50 liraya satandan hesap soracağınıza yurtdışından alışverişe yönelen, alım gücü düşmüş vatandaştan acısı çıkarılıyor yine, kendileri 400 milyon liralık vergi borçlarını siler yandaş firmaların-şahısların, ama cebindeki 2 kuruşun hesabını yapıp yemesinden içmesinden kesen-ucuza ihtiyacını gidermek isteyen vatandaştan sineğin yağını çıkarırlar.

Madem cari açık o kadar koyuyor size, giden 3 kuruşun peşine düşeceklerine ülkeye nasıl para getiririz onun peşine düşsünler, valla rezillik.
90 lar sovyet ülkelerinden daha beter durumdayız şu teknoloji-iletişim çağında, yeme içme konusunda hele daha beter durumdayız. Gömün paralarınızı betona, betonla karın doyar. Şu hükümete insanlar nasıl oy veriyor hayret ediyorum.
 
Pratikte uygulamanın çok zor olacağı ve aşırı bürokratik yük getireceği kesin.

Satıcının CN22'de belirtmiş olduğu ürün bedelinin doğruluğunu ispatlamak alıcıya düşecek. Artık o gümrükten telefonla mı ararlar, ürün bedelini gösteren belgeler satıcıdan gümrüğe email ile mi yollanır yoksa fakslanır mı, on binlerce belge gümrükte doğru şekilde incelenir mi, o kargolar gümrükten 1 ayda çıkar mı çıkmaz mı göreceğiz.. Ayrıca o 5TL civarındaki muayene ücreti de bu durumda her paketten alınır.

Üç sene önce vergi muafiyetinin 75 EUR olduğunu hatırlayalım. Ülkede hiç bir şey iyiye gitmiyor maalesef.
 
Son düzenleme:
Niye zor olsun ki... muafiyet yok, yani gelen herşeyden alacak vergisini, ben devlet olsam öyle yaparım zaten. Hatta düşük beyan edenden de hayvan gibi ceza alırım. Tabi vergi oranı da adil olacak ve herkese eşit uygulanacak.
 
Beavis'in kendisi gelse böyle bir yorum yazardı sanıyorum.

Aliexpress'ten yapılan çoğu alışverişte satıcı alıcıyı dikkate almadan düşük ürün bedeli yazar. Adam böyle bir durumda alıcıdan bir de "hayvan gibi ceza" almak istiyor. Öte yandan 22€ muafiyeti az üretip az satan bazı "küçük esnafların" da ayakta kalmasını sağlıyordu. Büyük olan zaten çok miktarda ithal edip çok miktarda satıyor. Paypal'in gönderilmesinden sonra bu olay bu tür insanlara ikinci büyük darbedir.

Empati eksikliği büyük sorun.
 
Son düzenleme:
Niye zor olsun ki... muafiyet yok, yani gelen herşeyden alacak vergisini, ben devlet olsam öyle yaparım zaten. Hatta düşük beyan edenden de hayvan gibi ceza alırım. Tabi vergi oranı da adil olacak ve herkese eşit uygulanacak.

adaletin bile eşit olarak uygulanmadığı bu ülkede vergilerin eşit olarak uygulanmasını beklemek komik bence....

aklıma George Orwell'in Hayvan Çiftliği kitabının temasını oluşturan cümle geliyor.

"Bütün hayvanlar eşittir; ama bazı hayvanlar diğerlerinden daha eşittir"
 
beavis vergiden anlamaz butthead daha iyi bilir bu işleri... muafiyet 100 euro olmalı bence, uzaydan gelmedim sizin gibi bir vatandaşım ben de...
Demem o ki olmaz ama vergi adil olsa keşke ve o durumda şark kurnazı gibi 1,000 euro olan alete 15 euro gösterenlere ceza olsa.... yoksa işinde gücünde namuslu ticaret yapana neden dokumayım 😁
 
Bu bahsedilen oran ve miktarlar bütçe açığının milyonda biri etmez. Amaç para toplamak değil, dolara kaçışı engelleme anlamında piyasaya mesaj vermek.
 
Arkadaslar biraz konuyu detaylandirayim siyasete kacmadan. Oncelikle gumruk vergisinin konmasinin 2 onemli amaci vardir. Birisi mali amactir, devlet vergi geliri elde eder. Ikincisi soz konusu malin ulkeye girisini azaltmak icindir.
Bizim durumumuzda ikinci secenegi ulkeden doviz cikisinida azaltmak olarak dusunebiliriz. Bakiniz efendim ticaret bakanliginin verdigi ithalat verileri:
Screenshot_20190515-165705_Drive.jpg


Turkiyenin ithalatta en onemli kalemleri enerji, ara mallar olmustur. Enerji konusu cozumunde ciddi adimlar atiliyor ama bu cografi bir sorun. (Nukleer Santral acilmasini istemeyenlere selam olsun buradan.) Yapilmasi istenen yapisal reformlarin cogunda ara mallar ile ilgili sorunun cozulmesi isteniyordu en azindan benim duydugum kadariyla. Uretimde kullandigimiz mallari kendimiz uretmemiz gerekiyor. Bu sorunu cozmeden dolarin dusecegini dusunmek sadece gercekten dis ulkelerin yardimiyla olabilir. Neyse bu turkiyenin kronik sorunu.
Bizim tukettigimiz ve gumruk vergisinde muaf icinde kalan urunlerin toplam ithalatin %1'in altinda kaldigini saniyorum. Ama bu gercekten hic onemli degil. Cunku sen bu mala vergi koyuyorsan ve amacin odemeler dengesini saglamak ise benim davranisim kesinlikle şu olmaliydi:
-Aaa normalde aliexpressten 5 liraya aldigim x malı 10 lira olmus. Turkiyede ikamesi var 12 lira onu alayim bari artik.
Simdi bu urun grubu cok ucuz oldugundan ( max 22 Euro) urune talep zaten surekli var. Aliexpressten bu fiyat altinda en cok ne aliniyor bilmiyorum ama diyelim ki iki güne bozulan usb vantilatoru olsun. Adam bunu 10 liradan 15 liraya da ciksa alacak. Cunku bunlar ucuz urunler. Illa talep azalir ama cok cok az. Urune talep azalmayacagi icin ve YERLI IKAMESI olmadigi icin muhtemelen yukarida dedigim sey aslinda soyle gerceklesecek:
-Aaa normalde aliexpressten 5 liraya aldigim x mali 10 lira olmus. Neyse 11 liraya, ikamesi degil, birebir aynisi, adamda belli ki cinden getirtmis, gene doviz disari gidecek ama en azindan kargoyla ugrasmayacagim bari bunu alayim.
Aslinda bunun cok cesitli versiyonlari gerceklesir ama isin ozunde bunun ithalati degistirecegini hic mi hic sanmiyorum. O 22 euro altinda ki urunleri birakin azaltmayi hic almasak kur ne kadar duser 3 kurus mu?
Bence direk butce acigi finansmani amaciyla yapilmis bir adimdir. Tabikide de hepsinin bununla finanse edilecegini soylemedim :D Ama resesyon doneminde cok ciddi butce acigi veren bir devletin bunlar yetmezmis gibi cesitli alanlarda vergi indirimlerine gitmesi demek bazi alanlarda vergi hasilatini arttirci uygulamalar gorecegiz demektir. Bu da onlardan biri. Biliyorsunuz hazine ve maliye bakanimiz vergiyi tabana yaymayi dolayli vergileri arttirmak olarak algiliyor. Aslinda cok uzun konusabilirim ama isin ozunu anlatabilmisimdir umarim. Bunlar benim dusunculerim.
 
Beyefendiler lüks, şatafat içinde yaşasın diye, bindikleri sıfır km mercedesleri 2 yıl sonra değiştirsinler diye bu vergileri vereceğiz. Ha aldıkları bu vergilerle de ekonomi düzelmez. Üretimin yok, sanayin yok. Eskiden tarım ürünü üretip satardık. O da gitti.. Nasıl siyasete karışmadan bu durumu açıklayabiliriz ki? Bunun sebebi siyasiler değil midir? Neden cezayı halk ödüyor?
 
Beyefendiler lüks, şatafat içinde yaşasın diye, bindikleri sıfır km mercedesleri 2 yıl sonra değiştirsinler diye bu vergileri vereceğiz. Ha aldıkları bu vergilerle de ekonomi düzelmez. Üretimin yok, sanayin yok. Eskiden tarım ürünü üretip satardık. O da gitti.. Nasıl siyasete karışmadan bu durumu açıklayabiliriz ki? Bunun sebebi siyasiler değil midir? Neden cezayı halk ödüyor?
Oyle fakat forumda siyaset tartismak yasak diye biliyorum :D
 
Geri
Üst