22 Euroluk Gumruk Vergisi Muafiyeti Kaldırıldı

Neyse arkadaşlar durum ortada.. Sonuçta böyle bir karar alınmış ve artık AliExpress alışverişlerine elveda diyeceğiz. Anlaşılıyor ki, hem vergi hem prosedür işi fazla olacak. Ruslar, yunanlılar, araplar çin fiyatlarıyla çatır çatır alışveriş yaparken, bizler 1 dolarlık ürün için üründen fazla vergi ödeyeceğiz. Ben ıvır zıvır bir sürü ürün alıyordum, ülkemizde satılmayan ama pratik ucuz ürünler.. Artık 'ne güzel günlerdi' anılarımıza bir yenisi daha eklenmiş oldu.
 
Daha 15 gün var saniyorum ki,
Haydi rastgele =Pp =))
Screenshot_20190515-150440.jpg
 
Pratikte uygulamanın çok zor olacağı ve aşırı bürokratik yük getireceği kesin.

Satıcının CN22'de belirtmiş olduğu ürün bedelinin doğruluğunu ispatlamak alıcıya düşecek. Artık o gümrükten telefonla mı ararlar, ürün bedelini gösteren belgeler satıcıdan gümrüğe email ile mi yollanır yoksa fakslanır mı, on binlerce belge gümrükte doğru şekilde incelenir mi, o kargolar gümrükten 1 ayda çıkar mı çıkmaz mı göreceğiz.. Ayrıca o 5TL civarındaki muayene ücreti de bu durumda her paketten alınır.

Üç sene önce vergi muafiyetinin 75 EUR olduğunu hatırlayalım. Ülkede hiç bir şey iyiye gitmiyor maalesef.

Yukarıdakileri yazdığımda Aliexpress'ten 5 paketim yoldaydı. Bugün itibariyle 4 tanesi hala yolda. 10 günde de gelmezlerse 60 gün dolacak ve mecburen Aliexpress üzerinden dispute açacağım. Öncesinde Çin'den gönderilen paketlerin elime geçme süresi ortalama 3 hafta civarındaydı. Zarf üzerinde yazan tutar konusunda gümrükte sıkıntı olursa ne şekilde hareket edileceğini de daha görmedik.

Tahmin ettiğim gümrük bu işlere yetişemiyor. Alt yapısını hazırlamadan kanun yapmışlar yine.

Gelen 9,80 $'lık zarfım için ise 17 TL vergi alınmış. Doları kurunu 6,03 TL aldıklarından ve 5,2 TL (gümrük sunum ve damga vergisi) sabit ödemesi olduğu için bu %30 civarına karşılık geliyor.

Neyse..
 
Son düzenleme:
Geri
Üst