400 liraya gitar alıp 3100 liraya satmak

Kesinlikle haklısınız..Pazarlık vs yapılabilir ama o para etmez değersiz vs demek kesinlikle yakışıksız..Piyasaya hakim birisinin bu ürün o para etmez deyip fiyat düşürmesi bildiğiniz yalan söylemektir..Bunu mazur ve doğal gören arkadaşları da şaşkınlıkla izliyorum.Ticaretin de bir ahlakı vardır.Değerini bile bile karşıdaki kişi anlamıyor diye yalan söylemenin adı başka birşeydir.
bu konuya katılmakla beraber, bu işin bir adım ötesi de elindeki eksik/tamir gerektiren ürünleri eksiklerini tamamlayıp "hiç sorunu yok, orjinal, değişeni yok" adı altında satmaktır, ki böyle birşey yapıldığına/yapılmaya çalışıldığını duydum. bir nevi galericilik, emlakçılık işe sirayet etmiş.
 
Merhaba,
Sizin konu başlığının taraflarından birine sorduğunuz soruya ilişkin olarak kendimce yanıt vermeye çalışayım. Öncelikle belirteyim ki ben vergi hukukçusu değilim.
Öte yandan, hepimizin bildiği üzere konu başlığına ilişkin olayın tarafları arasında bir hukuki çekişme var ise bu hukuk mahkemelerinde, diğer yandan taraflardan birinin diğerine karşı suç iddiası varsa bu da öncelikle savcılıkta sonra ceza mahkemelerinde bakılacak işlerdendir.
Vergi konusuna gelince, genel olarak bir kimsenin söz konusu ,örneğimizdeki gitar alım satımı, eylemini(-lerini) ticari faaliyet olarak yapıp yapmadığıdır. Dolayısıyla ilk adım da bu durumun tespiti ve tespit için hangi kriterlerin esas alınacağıdır. Yukarıda bir forum üyemizin yazısında kısaca yer verilmiş, kişinim eylemden elde ettiği yıllık gelir senelik limitin altında ise (burada net kar değil toplam satış gelirine bakılır) vergilendirilmez, limit üstünde ise vergilendirilir. Vergilendirme, bu halde (limiti aşan miktar üzerinden usulünce gelir vergisi vs ödenmediğinden) o mali yıl içinde yapılan ilk satıştan itibaren yapılır bunun yanında aynı şekilde de vergi cezası kesilir.
Vergi dairesi genelde, kişi bir yerde maaşlı çalışıyorsa o kişinin mali transferlerini, ticari faaliyet yapıp yapmadığını, gelirini giderini ataştırmaz. Zira kişi maaşlıdır, ödemesi gereken vergi zaten kaynağından kesilmekte yani maaşı yatarken kesilmektedir. Bu nedenle maaşlı çalışan kişi maaşlı işi dışında ticari faaliyet yapıyorsa vergiyi gerektiren bu durum araştırılmadan kalabilir.
Şu halde ne yapılabilir sorusu sorulursa; maliye böyle bir durumdan “şüphelenen” bireylerin kendisine haber vermesini istemektedir. Böylece yapılan şikayet/ihbar sonucu maliye araştırmaya başlar. Araştırma sonucu maliye uygun işlemleri yapar. Dediğim gibi uzmanlık alanım vergi hukuku değil, o nedenle yanlış bildiğim hususlar da olabilir, yanlış bir şey yazdı isem düzeltilirse çok memnun olurum. Sadece yukarıdaki konuşmalarda forum üyelerinin merakını cezbetmiş gibi geldi bana o nedenle sizin mesajınıza yanıt vermek suretiyle yazayım dedim.

Başlık konusuna gelir isek,
“Şikayet” anayasal bir haktır. O nedenle, konu başlığındaki olayın tarafları, birbirlerine karşı olan iddialarının arkasında iseler; diledikleri hukuki yollara başvurabilirler, hukuki süreç de sonlandığında sizin de yazdığınız gibi kesinleşen hükmü(-leri) burada yayınlayabilirler. Zira kesinleşen mahkeme kararları herkesin bilgisine açıktır.
Bu şekilde diğer forum üyeleri olarak bizler de hem bilgilenmiş olur, hem de daha fazla kendimizi yormamış oluruz. Öte yandan taraflardan hangisinin iddialarında haklı kimin haksız olduğu da anlaşılmış olur.
Forum kullanıcıları olarak bizlerin bu mecrada ortadaki uyuşmazlığı/sorunu yorum yazarak çözebileceğimizi düşünmüyorum.
Esenlikler dilerim.
Bilgilendirme için teşekkür ederim. Benim amacım kimseyi dava etmek değil. Ancak tarafıma herhangi bir dava açılması durumunda ben bu noktada harekete geçerim.
 
Son düzenleme:
@anatolia999 bey sizden ricam konu mahkemeye yansırsa sonucu burada paylaşır mısınız ? Forum kullanıcıları içinde bilgilendirici olur.Bu olay mahkemeye yansırsa tarafların kişisel tartışmaları dışında ticari kısmı da incelenecektir diye düşünüyorum.Kaç gitardan sonrası hukuki olarak ticarete giriyor ? Süre, adet ya da meblâ olarak yasal bir limit var mı vb.? bunları öğrenmiş oluruz forum kullanıcıları olarak.
Şimdiden teşekkürler.
Sordugunuz sorunun cevabini biliyorum (maliye mezunuyum ve annem maliyeci) ama eger dukkan acmadiysaniz muhtemelen hic denetlenmeyeceksiniz. Sikayette bulunulsa bile bir sey olacagini hic ama hic sanmam. Zaten gitar al sata gelene kadar, sahibinden al-sat yaparak yuksek kazancin oldugu bir suru alan var. Bununla ilgili ciddi duzenleme gelmedigi surece bir gelisme olmaz. Olurda bir vergi mufettisi inceleme yaparsa ki asiri dusuk bir ihtimal, 3 kat vergi ziyai + ozel usulsuzluk, idarece tarhiyat olacagi icin ×2 ozel usulsuzluk seklinde cezayi yersiniz.
Sorunuzun cevabi ise, VUKa gore bir faaliyetin ticari olmasi icin konulan sartlar; devamlilik, sureklilik ve kar amacidir. Kanun veya tebligler (otomobil ve gayrimenkul haric), su kadar sayiyla olursa olur, su rakami gecerse olur vs. Diye bir duzenleme yapmazlar. Konu oldukca subjektiftir. Yani sizi inceleyen mufettisin kendi takdiri. Eger ticari olduguna karar verirse hic acimaz, geriye donuk 5 yil cezayi kitler. Hani konuda bahsedilen kisiden emin degilim, yalan olmasin. Ic yuzunu gormeden yorum yapamam. Ama normal olarak bende kendi ekipmanlarimi alip satiyorum, bir mucize gerceklesse ve denetime girsem, baska bir mucize gerceklesse ve inceleme elemani benim ticari islem yaptigim kanisina varsa, vergi mahkemesinde bir organizasyon olmadigini kolaylikla ispatlayip bir ceza odemeden sureci bitirebilirim. Genelde boyle olur.
Isin bir de deger artis kazanci boyutu var ama orada zaten nelerin nelerin vergilendirilmesi gerekiyor bir bilseniz :D Yani internette gordugunuz her seye inanmayiniz uyarisini yaparak bence bir sey olmaz diyorum.
 
Arkadaşlar tesadüfen gezinirken gördüm de , bir arkadaş anatolia999 yerine , yanlışlıkla mersinde jackson satan arkadaşın soyadını yazmışım demiş , o arkadaş benim ve birileri niye benim soyadımo paylaşıyor , hele bir de yanlış hoş olmayan bir başlıkta? Hadi diyelim paylaştı niye özür dilemiyor?
 
Onur sönmez benim ve 2003 yılından beri ihtiyacım oldukça arada bir ürün alır satarım. Anatolia999 nickli arkadaşla bie jackson-gibson takası yapacaktık zamanda anlaşamadık ve işlem gerçekleşmedi.Onun dışında şuana kadar alışverişlerimde kimseyle bir sorun yaşamadım ve ben de kendi sattığım ürünlere özen gösterdim. cce nickli arkadaş anatolia999 nickli arkadaşı tanıtırken benim isim-soyadımı kullanmış ve hoş olmamış, Yanlış bir başlıkda yanlış bir şekilde bahseden arkadaştan bir özür bekliyorum. Saygılar sevgiler
 
Onur sönmez benim ve 2003 yılından beri ihtiyacım oldukça arada bir ürün alır satarım. Anatolia999 nickli arkadaşla bie jackson-gibson takası yapacaktık zamanda anlaşamadık ve işlem gerçekleşmedi.Onun dışında şuana kadar alışverişlerimde kimseyle bir sorun yaşamadım ve ben de kendi sattığım ürünlere özen gösterdim. cce nickli arkadaş anatolia999 nickli arkadaşı tanıtırken benim isim-soyadımı kullanmış ve hoş olmamış, Yanlış bir başlıkda yanlış bir şekilde bahseden arkadaştan bir özür bekliyorum. Saygılar sevgiler
@cce arkadasin paylasiminizdan haberi olmasi acisindan...
 
@oosonmez,

kusura bakma arkadaşım.
@anatolia999 adı yerine yanlışlıkla senin adını yazdım.adlarınız aynı. jackson ilanlar sayfası pc de açık iken hata ile senin adını soyadını kopyalayıp yapıştırmışım ki epey sonradan farkettim ve yukarıda bunu düzelttim.bu topikte senin adının soyadının konu ile herhangi bir ilgisi yok
 
Bu basligin konusu oldugu dusunulen kisinin sahibinden uzerinden sattigi bir gitar (kendisi degilse de duzeltebilir) bugun Abarti Ilanlar konusunda konusulmus:

 
Geri
Üst