Petrucci Reyisin bir Michael Jackson şarkısını araklaması hk.

Arkada youtube açıkken birden tanıdık bir intro duydum, gitar tonu biraz tuhaf gibiydi sanki. Şarkı devam ettikçe bunun benim bildiğim şarkı olmadığını ama girişteki arpejin Dream Theater'ın Endless Sacrifice'ında da kullanıldığını anladım.
Michael Jackson - Give in to me 1991
DT - Endless Sacrifice 2003
Arada 12 yıl var, sizce Petrucci reyis hiç mi dinlememiştir bu MJ parçasını ? Bu şarkıda Slash solo atıyor ama clean kısımlar da ondan mı çıkmıştır bilmiyorum.


(not: başlık biraz abartı kaçmış olabilir.)
 
Ben de yıllarca düşündüm benzer şeyleri. Mesela Lines in Sand solosu, bana Pink Floyd - Time solosunu fazla fazla andırıyor. Ama çok da takılmıyorum artıki hepsi güzel.
 
Geçtiğimiz yıllarda ses getiren bazı davalarda (led zeppelin'in vardı yanlış hatırlamıyorsam) genelde konu (inanılmaz bariz çalmalar haricinde), işin kabaca Groove'u ile alakalıydı.

Arpej, akor vs gibi elementler değilde başka parçanın "hissini" taklit suretiyle işin matematiğini kullanarak ispat etmek. Mesela akorlar aynı olmaz ama armoni aynı, form düzeni+tempo ilişkisiyle aynı vs. gibi. Etkilenmenin ötesinde yaklaşımlar artık dava konusu oluyor günümüzde, gerçi bizim ülkede böyle dava açıldımı hatırlamıyorum bizdeki hırsızlıklar çok daha amatör :D
 
Phantom of The Opera şarkısının da PF Echoes'dan araklama kısmı var mesela. Bana göre araklama ama bildiğim kadarıyla mahkeme araklama yok demiş.
 
Bildiğim kadarı ile eserin 7 ölçüsünü birebir kopyalarsanız dahi telife girmiyor, 8 ölçüyü olduğu gibi kopyalamanız lazım(kesin bilgi değil telif hakları ile ilgili tez hazırlayan bir arkadaşımın ulaştığı bilgiydi onun yalancısıyım).

Başlıkta verilen arpej ise çok standart yüzlerce şarkıda karşımıza çıkabilir herhangi bir araklama olduğunu düşünmüyorum.
 
Çoğu müzisyen eski üstad ya da esinlendiği ustalara gönderme babında ufak kopyalamalar yapar. Basket ya da futbolda gol atınca eliyle koluyla eski bir yıldızın selamını ya da sevincini taklit etmek gibi. Tabak gibi kopya çekeyim belki yuttururum diyerek Petrucci olunmaz zaten, bence sıkıntı yok 😉
 
Gönderme amaçlı riff araklayan çok grup var. Misal Avenged Sevefold This Means War parçası net bir şekilde Sad But True'dana arak ama parçanın adı This Means War olunca adamlar mizah amaçlı yaptığını belli ediyor.
 
Geri
Üst