Shielding Mevzusu

Merhabalar. Geçenlerde ikinci elden bir gitar aldım ve alırken çok da deneme imkanım olmadı, neredeyse kullanılmamış, sıfır bir gitar diye çok kurcalamadım ama sonradan fark ettim ki gitarda shielding dediğimiz olay yok. Yani control cavitiy denilen yer dümdüz ağaç. Yine manyetiklerin olduğu yerde de çok hafif cila var.

Sadede gelirsek gitar elektroniğinden çok anlamıyorum ama bildiğim kadarıyla topraklamada sıkıntı olsa tellere dokununca cızırtının gitmemesi lazım. Bunda ise cızırtı ortadan kayboluyor. Yine topraklamada sıkıntı olmadığını da multimetre ile ilgili yerleri takip ederek bizzat teyit ettim.

Lutiyeye gitmeyi seven biri değilim. İlk defa geçen sene dolar daha yükselmemişken gittim, bi de bilen eli değsin bakalım ayarları nasıl olacak diye, iki tozunu aldı 180 lira da para aldı, üstüne de bir ton laf etti. O yüzden kendim yapmak istiyorum fakat;

1) Normal bildiğimiz gitarlarda siyah bir iletken boya var. Bunu nereden bulabilirim? Aslında elimde bakır bant var ama sağ olsunlar gitarın içini İstanbul yolları gibi engebeli kesip kesip durmuşlar. O yüzden bant zorlar diye düşünüyorum.

2) Gitarın önünde pickguard yok. Fender gitarlarda bu işlemi oraya da yapıyorlar. Bunda o kısım olmadığı için nasıl bir yol izlenmeli?

Ve şöyle bir mevzu var, mesela gitarı üst boynuzdan tutuyorum sonra metale (pc kasası gibi) dokunuyorum cızırtı geçiyor. Ağaç veya cila akımı iletiyor mu? :)
 
Son düzenleme:
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Tamam bende de tellere dokununca cızırtı ortadan kalkıyor. Benim bildiğim topraklama döngüsünde sıkıntı varsa gitarın metal aksamına dokununca (tel, köprü gibi) cızırtı artar. Şöyle bir video buldum;




Sanırım durum düşündüğüm gibi ama bu konuda tecrübeli değilim. Bu konuda tecrübeli arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim. Ayrıca Godin'in gitarları böyle yapmasının mantığı nedir çok merak ettim.
 
shielding mevzusu ortamda çok fazla em dalga vs var ise, çok fazla enerji kablosunun olduğu yerlerde vs bir nebze işe yarar(?) çok abartılan bir konu olduğunu düşünüyorum. günümüz manyetikleri zaten shielded kablo ile montaj yapılıyor.
manyetiklerden zırıltı gelmesinin birkaç nedeni olabilir.
1-single ve paf tarzı manyetiklerin doğasında var, adı üzerinde noiseless hariç,
2-gitardaki devre şemasının birebir uygulanmış olması gerekli. manyetiklerin hepsinin toprak bağlantısı ilgili potlara direkt yapılmalı, endirekt bağlantılarda gitara dokununca susan zırıltı olabiliyor.
3-en nihayetinde a)evde, b)amfide c)uzatma elektrik kablosunda topraklama, d)gitar kablosunda shield yok ise
bunların herhangi biri eksik ise zırıltı yaşanacaktır.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Aynı ortamda single olmasa bile coil-split özellikli birkaç gitar çaldım ama hiç bu sorunu yaşamadım. Zaten dip gürültüsü sesi ayrı olarak yine var ve gitarda humbucker manyetik de var ve single'lar kadar olmasa da onda da cızırtı var.

Üstte attığım videolarda da adam direkt shielding olayından dem vurmuş. Zaten gördüğüm kadarıyla hiçbir bağlantıyı sökmeden sadece shielding yapıyor. Sonra sorun çözülmüş gözüküyor. Dediğim gibi gitarın toprak döngüsünü multimetre ile hem devamlılık hem de ohm olarak test ettiğimde hiçbir sıkıntı göremedim. Ve dediğim gibi işin ilginç tarafı, gitarın gövdesinde ağaç kısmına dokunup sonra başka herhangi bir metale dokununca da ses kesiliyor.

Single manyetikler eski tarz kumaş kablolu. Bu kumaş kablolarda shield olayı var mıdır?
 
ben de potun birine dokununca kesilen zırıltı vardı. 2 hum gitarda shield karbon yada kaplama vs zaten yoktu. manyetiklerden birinin toprak ucu direkt bağlı değildi. onu bağladım çözüldü.
sizdeki gitarın herhangi bir yerine dokununca susması mevzu zaten genel topraklama sorununu işaret ediyor.
 
Ufak bir zırıltı zaman zaman olur. Mesela tüm aletlerim sorunsuz ve hatta koca bir topraklı priz ve ev girişinde regülatör de var ama akşam saat 6-8 arası gibi (sanırım millet eve gelip ışık, klima vs yüklenince) ufak bir zırıltı oluyor, elim tele değince ya da jack'i tutunca geçiyor. Diğer saatlerde yok mesela bu.....
 
Yok bu gereğinden fazla olan bir sesti. Videodaki adamın yaşadığı şeyin aynısı. Adam bi shielding yaptı kafası rahatladı. Ayrıca bas clean kanalda, bendekini bi de drive durumuna sokunca aman aman :)

Elimde ekipman olmasına rağmen lehim konusunda kendime güvenmediğim için ikilemdeydim ama sonuna güvenen kahraman olamaz diyerek giriştim gitara. Zaten ton ve ses potansı anakart gibi bir şeye takılı olduğu için anakarta ısı gelmesin diye oradaki lehimlere dokunmadım, gayet iyi duruyorlar gümüş ve parlak. Sadece switch, jak ve toprak lehimi olacak, onu da hallederim diye düşünüyorum. Yarın devam edeceğim. Sonucu yazarım.
 

Dosyalar

  • IMG_20190703_130523.jpg
    IMG_20190703_130523.jpg
    259 KB · Gösterim: 308
  • IMG_20190703_142316.jpg
    IMG_20190703_142316.jpg
    413.5 KB · Gösterim: 338
  • IMG_20190703_142307.jpg
    IMG_20190703_142307.jpg
    165.4 KB · Gösterim: 336
  • IMG_20190703_184429.jpg
    IMG_20190703_184429.jpg
    344.6 KB · Gösterim: 349
  • IMG_20190703_184440.jpg
    IMG_20190703_184440.jpg
    391.9 KB · Gösterim: 344
Vücudunuz bir anten gibi manyetiklere sinyal iletiyor.. Gitar tellerine (veya bilgisayarınızın kasasına) dokunduğunuzda topraklanıyorsunuz ve manyetiklere EMI aktarmıyorsunuz. Gitarın yalıtkan olan gövde kısımlarına dokunmanıza gerek yok. Gitara yakın olmanız yeterli.

Gitarınızın topraklama ile ilgili bir sıkıntısı olduğunu sanmıyorum. Ekranlama single coil manyetikleriniz için işe yarayabilir. Ancak topraklama yaparken tek nokta kullanın mutlaka. Örneğin potların toprak bağlantısını kablo ile değil bakır folyo ile gerçekleştirin. Yoksa ground loop ve dolayısıyla daha fazla dip gürültüsü oluşabilir.

Kolay gelsin.
 
Vücudunuz bir anten gibi manyetiklere sinyal iletiyor.. Gitar tellerine (veya bilgisayarınızın kasasına) dokunduğunuzda topraklanıyorsunuz ve manyetiklere EMI aktarmıyorsunuz. Gitarın yalıtkan olan gövde kısımlarına dokunmanıza gerek yok. Gitara yakın olmanız yeterli.

Gitarınızın topraklama ile ilgili bir sıkıntısı olduğunu sanmıyorum. Ekranlama single coil manyetikleriniz için işe yarayabilir. Ancak topraklama yaparken tek nokta kullanın mutlaka. Örneğin potların toprak bağlantısını kablo ile değil bakır folyo ile gerçekleştirin. Yoksa ground loop ve dolayısıyla daha fazla dip gürültüsü oluşabilir.

Kolay gelsin.
Çok aydınlatıcı bir mesaj oldu. Teşekkür ederim.
 
Lehim tecrübem olmadığı için biraz uğraşsam da hallettim. Cızırtı %80-85 azaldı. Yalnız şöyle bir durum var. Önceden nasıldı bilmiyorum ama şimdi gitarı denerken switch plastiğini vs takmamıştım ve o cızırtının %10-15'lik kısmı köprüye, tellere falan dokununca gidiyor ama switch başına dokununca artıyor. Bu durumda neyden şüphelenmeliyim?

Switch topraklamasında sıkıntı yok, bakır folyoya temas halinde ama köprü manyetiği ve iki potun bağlı olduğu anakartımsı şeyden çıkan toprak kablosu switch'e geliyor. Açıkçası switch'teki eski lehimleri sökerken baya bi ısıya da maruz bıraktım. Kısacası köprüye dokununca geçen ama switch'e dokununca artan gürültünün sebebi ne olabilir?
 
devre şemasını bul, tüm kablolamayı soğuk lehim olmadan yeniden yap. potları aşırı ısıttı isen bozulmuş olabilir. dikkat et.
 
Devre şeması var elimde. Potlar dediğim gibi anakart gibi bir şeye bağlı, onlara hiç dokunmadım. Lehimleri de elimden geldiğince iyi yapmaya çalıştım, artık olduğu kadar diyelim. Zaten dediğim gibi sorun büyük oranda çözüldü, biraz daha kurcalayıp şansımı zorlamasam iyi olur. :) Sadece switch kafama takıldı, dediğim gibi dokununca aksine ses artıyor ve sağa sola yani manyetik değiştirme yönünde değil de yukarı aşağı bastırınca seste düzelme oluyor. Muhtemelen canını vermiş. İlk fırsatta onu değiştirmeyi düşünüyorum.

Yardım eden herkese teşekkürler.
 
Geri
Üst