Canlı Performanstaki Sound Sorunum

  • Konuyu açan Usandthem
  • Başlangıç tarihi
U

Usandthem

Herkese merhaba. Ben bir bas gitaristim ve Sorunum sound alamamakla ilgili. İlk önce ekipmanımdan bahsedeyim. Yamaha TRB-6JP2 Bir gitarım var Ayrıca bir tane de Boss GT6-B pedal. Çalıştığım yer, asma katı olan bir mekan yani tavan biraz yüksek. hem bulunduğum katta hemde yukarda 2 şer tane 12 inclik JBl sub mevcut. sistem mixer dynachord bir crossover ve ayrı bir power mevcur. Sahnede benim yanımda ise bir tane EV monitörüm var. Sorun şu ki Üst tellerde sound o kadat bas ve kapalı ki bir gümbürtüden başka bir şey duyulmuyor. alt teller ise çok cılız. Mesela slaplerimde pull-off larım genel soundun içinde kayboluyor. Orkestra ise 8 kişi ve sahnede cok sayıda mikrofon var. Kick den de iyi ton alamadığımızdan ben çok mid tonlarda çalmak zorunda kalıyorum ve bundan nefret ediyorum. Gitarmı çeşitli Bass anfilerine bağladığımda soundda hiçbir sorunum olmuyor. Ama kendi anfim yok bu yüzden bu sistemle calışmak zorundayım.Konuyla ilgili birkaç bilgi daha vermek isterim, mesela comp. koymuyorum. Mixerden ayarlarım Flat. Çaldığımız sannenin altı boş yani kickin sound sorunu sanırım ordan kaynaklanıyor. Birde grup, kabinlerin arkasında kalıyor. Mekan sahibi yerden kazanmak için sahneyi barın dışına camekan bir bölüm çıkarak yaptı. yani cam içerisinde çalıyoruz... birde sahnede davuldakiler dahil toplam 12 mikrofonun bildiğim kadarıyla çogu, en azından bana yakın olanlar dynamic. belki bu bilgilerinde bir yararı olur. şimdiden teşekkürler
 
"Sorun şu ki Üst tellerde sound o kadat bas ve kapalı ki bir gümbürtüden başka bir şey duyulmuyor. alt teller ise çok cılız. Mesela slaplerimde pull-off larım genel soundun içinde kayboluyor."

Bu sorun için ilk olarak comp denemeni tavsiye ederim. Biraz toparlayacaktır. Gerekiyorsa eq dan biraz traşlama yaparak fazlalık yaratan basları kesmek iyi olabilir. Setup ınız üzerinde kullandığınız amfi simülasyonu belkide bu şekilde bir tonlamaya uygun sound vermiyordur farklı sim. ler ile denemek belki iyi sonuç verebilir.

Bunun dışında gitarın ayarları (çok düşük bir ihtimal ama) mesela manyetikler üst tellerde tele yakın alt tellerde uzak kaldıysa böyle bir problem ortaya çıkabilir. Bakmakta fayda var.

Ayrıca içerde duyulan sese göre yorumluyorsanız bas soundunuzu biraz yanılabilirsiniz çünkü dışarı giden sesle içeri gelen belliki farklı. Dışarda dinleme yapmayı deneyin eğer dışardakinin nasıl olduğunu bilmiyorsanız.

İyi günler.
 
Yardımınız için teşekkürler... kabinlerin arkasında olduğum için zaten duyduğum sound tam karşıdakine göre daha farklı yani daha bas ve bu normal. ama monitörden aldığım soundda da aynı problemim kısmen var. Compressor denemiştim ama bir biraz daha uğraşacagım. Ayrıca pedaldan pre-amp ı kaldırıyorum çünkü ses distorsyon'a uğruyor. kabin simulatörüm de var ama aklınızda bulunsun,bu gibi sistemlerde problemden başka birşeye yaramıyor ya da ben beceremiyorum. yardımınız için tekrardan teşekkürler
 
Pre-Amp ı çok fazla sürmezsen distorsiyona uğramayacaktır. Amfinin sesinin daha derli toplu ve dengeli olmasının sebebi de preamp zaten onu kullanmayı dene. Kabin sim. her sistemde farklı sonuçlar verdiği için biraz deneme yanılma gerektiriyor.

Kolay gelsin.
 
Geri
Üst