Tel esnekliği

Merhabalar gitarımda elixir optiweb 10-46 tel takılı ve tel bana çok sert geliyor bend yapmak için. Mesela instada video izlerken adamların gitarlarındaki teller dokununca bende başlıyor benimki çok sert. Esnetmenin bir yolu var mı yoksa telin özelliği mi?
 
Yani uzun zaman o seti kullanırsanız eliniz ona da alışır ama standart akort için 9 numara Elixir Optiweb daha tercih edilibilir seçenek olur (25,5 skala gitarlar için, superstrat, strat vs.)
 
Elixir elektro gitar telleri normal tellere göre daha sert bana göre. Les Paul için .10, strat için .09 daha rahat ve acısız geliyor. John Mayer'in bir sözü var, "Bend yapamadıktan sonra kalın tele gerek yok" diye. daha kalın tellerle birilerinin çalabilmesi herkesin yapabileceği anlamına gelmiyor maalesef. Kendinizi sakatlamaktansa daha ince tele geçin güzelce.

Kimi markalar daha esnek olabiliyor. Mesela thomastik Blues Sliders SL110, 10'luk olmasına karşın daha esnek. Ernie Ball 10'luk ise Elixir'in .09'u ile neredeyse denk.
 
Aksiyon ne alemde ? Çoğu kişide yüksek aksiyon gitar görüyorum ve çalımı çok zor oluyor.Elixir 9-46 da bend gayet kolay oluyor hemde üst teller çok cılız kalmıyor.
 
Kaplamalı olduğu ve manyetizmayı dengelemek için çelik alaşımını daha fazla kullanır Elixir. Çelik alaşımın daha yoğun kullanıldığı tellerde bend biraz daha güç ister normaldir.
 
Parmak gücüne göre denge kurmak lazım biraz da. Benim 1 ton bend için uygulayacağım güç belli, alışmışım ona ve farklı tansiyon olunca bend'ler abuk subuk yerlere gidebiliyor. Ben 24.75 skalada standart akortta elixir'in 11-49 serisini kullanıyorum, 1.5 ton bend yaparken zorluyor ama 1 ton bend tam benim alıştığım sertliği veriyor. Mesela 25.5 skala gitarımda 10-46 bulamadığım için 9-46 elixir aldım ve bend yapmak çok kolay olsa da bu kolaylık başıma bela oluyor ve anında tam bir ton bend yapmak zor oluyor, ayarlayamıyorum ve bazen fazla tiz bazen de çok kaçmasın diye sakındığım için pes kalıyor. Üstte de yazıldığı gibi, neye alışırsan o daha iyisi.
 
Geri
Üst