Recep İvedik

filmi izlemeden yorum yapmakta ne kadar sağlıklı onu düşünmek lazım. izlemediğim bir grubun konserinin kötü geçti denmesi gibi bir şey olmalı...:) şahan gökbakar zaten başından demiş "bu film git, izle, gül ve çık" tarzı filmlerden. zamanla yaratılan bir karakterin insanların imgeleminde oluşturduğu bir şey bu, bu kadar basit. hem sadece filmde küfür var diyorsunuz; peki başka yönlerini neden göremiyorsunuz? bir karakter hiç mi kendi havasını katamıyor? "murat, koyuyum da tur at" klişe esprisini yoldan geçen sıradan insan söylese gülünmez fakat recep ivedik karakterinin kullandığı söyleyiş biçimi ile söylenmesi insanları güldürür. yan karakterlerinden tutun da filmde geçen her cümle tükiye'ye aittir. başka başka filmlerde alınıp çırpılıp yapıştırılmamıştır. bu yönüyle de takdir edilmesi gerekir. şimdi bu filmin bir çok sahnesi herhangi bir yabancı filmden alınsaydı yorumlar da o yöne kayacaktı. o olmadığına göre filmde bulunan küfürlere takılıp kalınıyor.
peki filmde hiç mi zekice bölümler yoktu? şu filmin başındaki heavy metal'ci bölümünü hatırlayın, oradaki espriler gayet yaratıcıydı. veya "rock'n coke gibisin, çadır kurmak istiyorum.", veya veya "bu ne saçma hayat, bu ne dingil hayat ya, be ne gopuk hayat bu ne manyak yaşam tarzı, be ne bohem ya!" cümleleri filmin insanlarda bıraktığı en derin izlerdir. veya veya o recep ivedik karakterinin yat sahnesindeki dalgıç sözlüğündeki kelimeleri sarfetmesi gayet zekiceydi. bunlar filmde görmezden gelinip, işte bu filmde sadece bel altı küfürler var, türk milleti işte bunlara gülüyor diye basit düşüncelerle geçirilemez. bir film eleştiriliyorsa onu her yönünden eleştirin. yoksa bir filmi yerden yere vurmak kolay. iki dakikada bir filmi yerden yere vurmasını biliriz. birde olumlu tarafından görmek lazım. biz de recep ivedik karakterinin bir andy kaufmann olmadığının farkındayız ama bu film de son yıllarda ortaya çıkarılan o fabrikasyon komedi filmlerinden de daha iyi olduğunu yazabiliriz. bu filmin eleştirilecek, beğenilip beğenilmeyecek o kadar çok yönü var ki tam ortada duran bir yapım ama biraz da farklı yönlerden görmek lazım. sanatsal bir şey olmadığı, maskeli beşler veya ne bileyim ona benzer bir film olmadığı ortada...
 
Filmi izlemedim, ancak ilk yazımda da belirttiğim gibi hakkında yorum yapılması için illa izlenilmesi gereken bir film de değil bu. Bak mesela "aa şu komikti ama, bu komikti mesela" diye örnek verdiğin esprilerin hepsi zaten fragmanda da yer alıyordu. En akılda kalan espriler eğer bunlar ise, daha azı için filmin tamamını izlememe lüzum yok.

Haklı olarak bu filmi öyle çok büyük beklentilerle değil de sadece eğlenme amaçlı gidilmesi gereken bir film olarak tanımlamışsın. Evet ama zaten bu "kullan-at" kültürü ile nereye kadar diye sormuştum ben de. Sadece Türk sineması değil, Türk dizileri veya müziği de bu "kullan-at" mantığı ile işlediğinden ötürü yıllardır şöyle kalıcı bir eser bırakmışlığımız yok.

Avrupa Yakası'nda Gaffur dans eder, bir 'Taşfırın erkeği' esprisinin dışkısı çıkarılır, 'yıkılıyor' kelimesi trend olmuşken 'buraları yıkılıo benden yıkılıo' şeklinde bir şarkı yapılır. Ve işin kötüsü bunlar hep tutar. Memleket olarak üzerine kafa yormamız gerekmeyen ve yıllarca sıkılmadan söyleyebileceğimiz şeyleri seviyoruz. O yüzden bu tür 'apış arası kokuyor' tarzı espriler çok tutuyor. Eminim bu filmin vizyona girdiği günden itibaren, özellikle erkeklerin çok bulunduğu ortamlarda bu espriler pek çok kez yinelenmiş ve her defasında gülünmüştür.

Şahan da zeki ve yaptığı skeçlerden de anlaşıldığı üzere analiz yeteneği kuvvetli olan biri. Türk sinemasında Hababam Sınıfı'nın ucuz tekrarlamaları bile 1 milyona yakın gişe yaptığından, onun daha az üstü bir filmi düşük bir bütçe ile kotararak sağlam cukka yapılacağını anlamıştır.

Elbette Türk sinemasında 19. yüzyıl empresyonizmin seçkin örnekleri sergilensin demiyorum. Türkiye'nin en komik insanı olarak görülen Cem Yılmaz bile hala daha "uzaya giden Türk" gibi basit temalı filmler çekiyor ise; Türkiye'den yakın zamanda orjinal bir komedi filmi çıkmayacağı çok açık. Ama en azından kolayca tüketilebilen; tek cümlelik 'espriler' yerine bir konu, bir bütünlük olsun yahu.
 
yener demiş ki:
4thtimesarkhe demiş ki:
selmalar..

yahu yazık ya nediim bukdar muhabbeti olması bile beni kırmakta bu filmin.. popüler kültür böyle bişey işte ne onsuz ne de onla..

bu filme neden bu kadar önyargılı yaklaşıldığını anlamak mümkün değil.bizde toplum olarak kendimizi ve insanımızın yaptığı işleri 'tüü kaka' gösterme güdüsü hakim.
birkere bu popüler kültür dediğin şeyin tanımını iyi bilmen gerekmekte diye düşünüyorum.en basit örneğin kullandııgın internet popüler kültürün sana getirdiği birşey,ne var ? arz talep var ve sende bunun içindesin ve kullanıyorsun.bu kültürün dışında kalacam diyorsan kullanmayacaksın :!: tüketici için yapılmış şeylerdir müzik olsun sinema olsun,bunların 'popüler kültür' tanımlamasından kopmasını beklemek çok saçma bir düşünce....

1. önyargılı davranmam için filmi izlememiş olmam gerekiyor ki atıp tutiim.. filmi izlediğim ortada sanırım..("önyargı" kelimesi araştırılmalı)
2.internet bir popüler kültür müdür yoksa popüler kültüre yardımcı bir araç mi?(popüler kültür-internet arasındaki ilişki araştırılmalı)
3.popüler kültüre karşı olup ya da olmadığımı kurulan 2 cümleden çıkarılabilinmesi gerçekten saygı duyulması gerken bir özellik!!
 
Hiç bir şekilde yavanlığa katlanamayan birisi olduğum halde bu filmi sonuna kadar izleyebildiysem,bu film hakkında yazılan olumsuz eleştirilere katılmıyorum demektir.

Popüler Kültür olayına gelince...
Aklıma gelen ilk isim Tim Burton malum herkesin dilinde filmleri..Onlara da popüler olduğu için "kötü" damgasını mı yapıştırmayılız kötü olmadığı halde?Yani popüler olan illa ki kötü mü olmalı?
Sanırım ben anlamıyorum herneyse...
 
ben beğenmedim açıkcası iyi tamam hoştu güldük eğlendik ama her zaman derim yine diyorum , şahanın uzun metraj filmi yapılacak karakteri bence recep ivedik olmamalıydı...
 
abzürt komedi.bence komedi insanı güldürürken düşündürcek.biz genelde böyle filmlerde küfürlere gülüyoruz.yinede komik güzel ama şahan'dan daha iyi ve akıllıca şeyler beklerdim.
 
fragmanını izledim beğenmedim:) fragmanı da filmin tanıtımı olduğuna göre (yani film hakkında bir önbilgi veriyor) fragmanı izleyerek film hakkında görüş bildirebilirim sanırım bir dereceye kadar. gördüğüm kadarıyla r.ivedik tam bir ayı. ondan daha ayı biri karşısına çıkıp aynı hareketleri ona yapsa bence çok daha komik olurdu.:)
 
ya bırakın bu işleri fragmanda süper olmul filmin tamamıda zaten filde fragmanın bölümleri film biterken geçiyor gitmenizi isterim çok süper bi film bu arada giderken yanınıza bi poşet alın lazım olur neden diye sorarsanız gülmekten altınıza sıçabilirsiniz bence filme girmeden önce bi tuvalete gidip boşalın derim ne olur ne olmaz milleti kaçırmayın salondan bu şekil kötü yorumlar yapanlarada ne dim ben artık filmi seyredinde ondan sonra konuşun beyler
 
BekirAlkan demiş ki:
bence filme girmeden önce bi tuvalete gidip boşalın derim ne olur ne olmaz

Bunca senedir çeşitli forumlara yazarım; fakat daha önce hiç yukarıdaki gibi hızlı bir ilk mesaja tanıklık etmemiştim. Her halinden gerçek bir yıldız ve gerçek bir profesyonel olduğu belli olan bu arkadaşımızı ellerim kızarırcasına ayakta alkışlamayı borç bildiğimi belirtmek istiyorum.. Hoşgeldin.
 
Şahan'ı TV8'den beri takip ediyorum,tüm karakterlerini de beğenirim.1-2 ay önce fragmanını izleyince vay süper komedi izlemem lazım diye düşünmüştüm.Bi de adamım Recep İvedik'in filmi dedim.Filmi izledim.İzlediğim en boş filmlerden biri.Şahan güzel bir iş çıkarmıştır diye düşünmüştüm ama ne yazık ki tam tersi olmuş.Hayalkırıklığı yarattı film bende.Skeçleri filmden daha komik bence.
 
rostocker demiş ki:
didi_in_chains demiş ki:
forsytia demiş ki:
2 ila 3 ay içerisinde tv de gösterilceğinden eminim o yüsden sinemada izlemicem.
Tv'de herhalde "biiiiiiiiip" ten başka birşey duymayız. :LOL:

Tam tersi ya,filmde küfür yok sanıldığı kadar.hatta yok desem daha doğru olur..
Filmi izledim :D Yalnız şunu gözardı etmeyin ki Kemal Sunal filmleri bile sansürleniyorsa buna yapılması normal.
 
heralde sinemadki kadar tadı çıkmaz tabi ama öğrenci adamız biletler pahalı daha iyi filmlere gitmeyi tercih ediyorum o yüzden.

tv de gösterilen çoğu türk filmi zaten sansürlü oluo geç bi saate koyarlar(bknz: kahbe bizans,gora vb.. hepsi sansürlü)
 
Bana bi arkadasım tavsiye etti mutlaka git cok komik diye.Sahan'ı cok fazla izleyen bir insan diilim ama ben filmin gayet eglenceli ve komik oldugunu düsünüyorum.Tabii zevkler ve renkler tartısılmaz.
 
İlk başta filmde denildiği kadar beni rahatsız eden fazlaca bir küfür duymadım ben. Daha sonrasında ise Şahan'ın karekterlerinden en çok istek alan, en çok izlenen de Recep İvedik'ti anladığım kadarıyla. Bu yüzden de bu karaktere film çekmesi bence normaldi.

Filme gelecek olursak, 1-2 ay öncesinde fragmanı izlediğimizde genel bir çoğunlukta olduğu gibi bende de hoş etkiler yarattı film. Ama yinede filmin daha öncesinde TV'de de yayınlanan bir skeçteki komik bir karekterin hikayesi olmasından dolayı da bence konusu zaten sınırlıydı. Bu yüzden çokta geniş kapsamlı bir komedi filmi beklemek anlamsız olurdu. JackRackham'in de dediği gibi Türkiye'de ki en beğenilen komedyen Cem Yılmaz bile halen tema olarak ''Uzaya Giden Türk'' ü basit bir şekilde ele alıyorsa, Şahan'ın da Recep İvedik karakterini düşük bir bütçeyle bu kadar insana izlettirebilmesi olaydır ve başarıdır bence.

Film genel olarak benim beklediğim gibi çıktı. Filmin başları daha çok TV'deki skeci izliyomuş havası yarattı bendede ama otele girildikten sonra biraz daha film havasına girildi.
 
Geri
Üst