Tab bakmak yararlı mı zararlı mı?

Bence belli bir süre tab oldukça faydalı. İşleri çok kolaylaştırıyor. Öğrenmeyi hızlandırıyor.Başlangıç ve orta düzey bir gitarist için ideal ama müzisyen olma amacınız var ise notayı en azından temel düzeyde öğrenmek gerekir. Aslında bir yerde ihtiyaç meselesi. Mesela bir orkestra ile çalacaksanız elbette nota bilmelisiniz ama arkadaş grubunda tab bile belki gerekmez görerek veya duyarak da şarkılar çalınabilir :)
Ayrıca tab okurken nota değerleri içeren tabları okumak daha faydalı düz rakamlardan oluşan yani sadece perdeleri gösteren tablar pek faydalı değil. En azından ritmik duygu kazanırsınız tab okurken.
 
Ha şarkıyı nota okuyarak öğrenmişsin ha tab okuyarak. Canlı performansta nota okurken daha fazla bilgi alabildiğin için haliyle şarkıyı doğru çalmak daha kolay ama ezberden çalışacaksa pek bir farkı yok.
Sorunuzda eksik, eğer kulaktan çıkarmakta sorun yaşıyorsanız, evet zararlı. Armoni öğrenip, enstrüman hâkimiyetinizi arttırmalı ve kulaktan çıkarmaya çalışmalısınız.
 
Eğer gitar klavyesini tanımıyor ve sadece tel ve perde sayılarına güvenerek çalıyorsanız evet. Tab zararlı olabilir. Ama klavyeyi tanıyan birisi için işi kolaylaştırabiliyor
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
aslında ben gitar klavyesinde ki nota yerlerini biliyorum fakat kağıt üzerinde bilmiyorum öğrenmem gerekli mi sizce
 
aslında ben gitar klavyesindeki nota yerlerini biliyorum fakat kağıt üzerinde bilmiyorum öğrenmem gerekli mi sizce
Nota okumak istiyorsanız evet. Zaten notaların adını öğrenmek o kadar zor değil, nota okumaktaki asıl mesele zamanlamaya uygun olarak okuyup çalabilmek.
Bu arada, "gitar klavyesinde ki nota yerlerini biliyorum" sözünün aslında çok iddialı olduğunu söylemem lazım.
Bu konuda kendinizi gerçekçi olarak test etmek için şunu yapın.
1)Bir nota seçin. Örneğin C diyez.
2) En ince telden başlayarak bütün tellerde bu notayı hatasız bir şekilde bulup bulamadığınıza bakın. Eğer deneme-yanılma yapmanız gerekiyorsa yerini BİLMİYORSUNUZ demektir. Bu egzersizi klavyeyi gözünüzde canlandırarak da yapabilirsiniz. Örneğin: 1. telde 9. perde, 2. telde 2. perde, 3. telde 6. perde, 4. telde 11. perde vs... Elbette 12. perdeden sonrası için de bu geçerli.
3) Bir sonraki aşamada ayağınızla düşük veya orta düzeyde tempo tutun ve bir vuruşluk notalar halinde 2 numaralı egzersizi tekrar deneyin. Nota yerini aramak için durmak yasak, sektirmeden, her bir vuruşta bir sonraki C diyez notasını bulup çalın.
Klavyede notaların yerlerini bilmek demek, 12 nota için de 3 numaralı egzersizi rahatlıkla yapabilmek demektir. Yapamıyorsanız kendinizi daha gerçekçi değerlendirmelisiniz.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
bir de söyle bir şey var
20190905_133709.jpg


atıyroum 5. tel 1. perde de la diyez demiş la diyez notasının üstünde küçük bir Bb yazıyor bu si bemol mu başka bir şey mi?
 
Sıfırdansa elekro öğrencisine kısa ve hızlandırılmış akustik dersleri ile bu nedenle başlıyorum.

Temel teori, notalar, müzikte form, tempo disiplini, (bareli) akorlar...o arada birde parmak egzersizlerinde esneklik ve güç iyice oturunca iş power chordlara geçtiğinde önümüzde tab olsa bile -şu "x nota" powerchord diye aramızda konuşuyor ve çok doğal oturtuyoruz kafamıza. Yani öğretmen bulamayan, bütçesi yetmeyenler mutlaka akorları iyi oturtup bolca hoşlarına giden parçalar bulup çalsın.
 
Geri
Üst