Yamaha 02R Dijital Mikser ve Stüdyo Cihaz Seçimi Hakkında

A

absmaster

Merhabalar, ben çok yeni bir kullanıcıyım ve forum köşenizden çok etkilendiğimi söylemeliyim. sanırım müzik konusunda birçok bilgiyi paylaşabileceğime inandığım bir ortamın üyesiyim artık :) . İnanın sorularımla boğulacaksınız. Aslında benim tarzım rock müzik değil ama konu başlığıda sadece rock müziğini ilgilendirmiyor. Ben bir obua icracısıyım ama artık yeni bir mesleğim var, evet, ses kayıt. Ne yazıkki bu konuda daha önce hiçbir çalışmam olmamıştı bilgisayarla aram çok iyidir aslında sadece bilgisayar da değil tüm teknolojik cihazlarla aram iyidir ama iş müzik teknolojisine gelince işleri deneme yanılma yöntemiyle yapmak hem sizi sonuçsuz bırakır hemde sizden iş bekleyenleri! Kısa bir girizgahtan sonra elimizdekileri ortaya döküyoruz
1) Yamaha 02R + Meter Bridge
2) Fostex D2424LV 24 Bit 96Khz 24 Track Recorder
3) Tascam CC-222 CD Recorder/Cassette Deck
4) Fostex D-5 Digital Master Recorder
5) Yamaha SPX 990 Multi-Effect Processor
6) Masterlink Alesis ML-9600 Disk Recorder
7) Yamaha HA8 Mic Preamplifier
8) 2 Adet Yamaha NS-10M Studio Monitor
9) 2 Adet Fostex NF-1A Studio Monitor
10) 2 Adet Genelec 1030A
11) Genelec 7060A Subwoofer
12) 2 Adet Neumann 185
13) 6 adet AKG 4000C
14) Bol miktarda da özel kalak microfonları(AKG)
Bilgisayar Mac G5 2.0 (dual) 2 GB Ram 2 adet 160 GB Sata Disk,
2 adet 20" Cinema Display Lcd Mon.
Ses kartı Digi 002 Rack
Elimizdeki donanım bundan ibaret. Herkesin düşleyeceği bir donanıma sahip olduğumuza inanıyorum ama ne varki kullanacak bilgi yok.
Soru 1) 02R Yamaha digital mixser kullanan birileri varmı bu forumda varsa nerde yaşar ona nasıl ulaşır nasıl eğitim alırız.
Soru 2) Ankara da tonmaisterlik konusunda uzman tanıdığı olan var mı?
Söylem ) Ses kayıt konusunda uzman birisi askerliğinide yapmamış ve bu ara yapmayı düşünüyorsa bana ulaşsın ona bir kıyağımız olabilir ;)
 
Adalet mi bu be? :?

Allah'tan kork be hoca, ç*kümüzü düşürecen burada, canım çekti şimdi. Bu aletler hakkında bilgisi olmayan adam bunları seçemez baba, sen buraya bizi sınamaya mı geldin çaktırmadan? :D

Daha önce de birisi çıkmıştı senin gibi hem bilgisiz amatör biri olduğunu iddia eden hem de software'den PCM91'e sinyal gönderip gecikmesiz geri getirmeyi filan soran, biz de "he he..." dedik geçtik o zaman ;) Zaten alındı mı ne bir daha uğramadı, üzüldük.

Çok güzel bir ekipman düzmüşsün, işi bilen birisi o ekipmanla dünya standardında iş çıkartır, Türkiye standartlarını geçtik, ki zaten Cenk Eroğlu'nun yaptıklarını dinledikten sonra pek dünya standardı filan da bir anlam ifade etmiyor.

Sen ilk etapta bizim moderatörlerden Atalay ile irtibat kur, kendisi Ankara'da stüdyo sahibidir, daha ileri master kursu için de yine üstad moderatörümüz Cenk Eroğlu'nu bulacaksın, o da Ankara'lıdır her ne kadar Istanbul'a üs kurmuşsa da. El etek diz kıç baş öpeceksin, "baba bu işi bana öğret" diyeceksin :D

Yalnız dikkatimi çekti, ya henüz almamışsın ya da aldın ama yazmadın, bütün bu "nadide" cihazları birbirlerine güzelce senkronize edip hakkını vererek bir netice alabilmen için bir de adam gibi Wordclock Generator alman lazım, bir ekstra 1500$ daha sıkışmış oraya :) Ama bağlayınca farkı farkedersin.

Compel Ltd.'de baba Rosendahl'lar var, Apogee'nin yeni çıkan BigBen'ini de çok övüyorlar, yine Compel satıyor onları galiba, hatta ben bir tane BigBen alma aşamasındayım, sana da tavsiye ederim.

İngilizcen var mı?
 
Hoca Sen bizle Dalga Geçiyorsun herhalde :)

ben elindekilerin hepsini kullanabilirim ama elimde yok... Ah parasızlık..

Sen kurs al Mahcem ustanın dediklerinden..
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Selcuk_Ergen hocam 02R96 farklı bir model bu elimizde ki 02R yani yavrusu, Mahcem hocam söylediklerinizden dolayı teşekkürler birincisi bu sistemi ben almadım yani sizin gibi bilen değerli büyüklerimizin önerileri doğrultusunda kuruldu ikincisi parasını TSK verdiği için parada bizden değil aslında değerli vergi mükellefi vatandaşlarımızdan çıktı :oops: amaçta verilen paraların hakkını ödemek en iyi şekilde kullanabilmek ve de bu işi gerçekten çok istiyorum elimden gelen çabayı göstereceğim hatta daha fazlasını, sayenizde! Mahcem "Wordclock Generator alman lazım" demişsin ya abi şimdi bizim 02R yamaha için 2 adet CD8 AT Adat interface card var buda Fostex multitrack recordera bağlı zaten bu elimizde ki karttan başka bir iş mi yapacak? başka bir sorumda ses kartını aslında daha almadık alım listesine koymuştuk 1-2 hafta içinde gelecek ama bugün bir abimle konuştum sakın ha digi 002 alma dedi tam bir facia dedi onun yerinede 1) Motu 2)RME yada 3)nuendo 9652 al software olarakta : Nuendo v 2.0 ı tavsiye etti
kusura bakmayın sorularım ve sorunlarım sizin için basit gelebilir ama siz bana yardımcı olun büyüyünce bende bunların karşılığını fazlası ile vericem :LOL: Eveeet hadi bakalım bu sisteme en iyi kartı kim bulacak tabi ses kartı için ayrılan bütçe 2000-2500$ ı geçmemeli
 
Böyle bir Mac PC'm olsa ben buralara uğrarmıyım be! Her dakika miks yaparım! :) Aman boşa harcama, sistemin "cillop" gibi :) İnşallah hakkıyla işler çıkaracak bilgiye kavuşur bize dinletirsin yaptıklarını.
 
Oooo... Askeriye'mize yardımcı olmak bizim için bir şeref ve zevk :D Sonuçta harcanan milletin parası, dediğin gibi, bari harcarken maksimum dönüşü sağlayacak bir yatırım olsun.

Bize öncelikle bu sistemi ne amaçla kullanmak istediğini bildir ki ona göre bir ihtiyaç listesini yeniden gözden geçirelim:

a) Askeri bando/orkestra/koro kayıtları mı yapılacak? Eğer bu amaçlanıyorsa aynı anda en fazla kaç kanala ihtiyaç duyulabilir? Bu ilk aşamada kaç adet kanaldır, ileride kaç kanala çıkması istenebilir? Burada kaç kanal mikrofon girişi isteniyor?

b) Bu sistem Video Prezentasyonlar için Ses Kayıdı/Miksajı amacıyla kullanılacak mı? (Yani Ses ve Görüntü senkronizasyonu ihtiyacı olabilir mi?)

c) Yukarıdaki cihazlardan hangileri alınmış durumda, hangileri henüz alınmadı ama düşünülüyor?

d) Yaklaşık bütçe nedir?

Digi002'nin güzel tarafı Protools 6 LE programıyla beraber gelir ve uyum sorunu yoktur, kendi hardware'i kendi software'i olduğu için şipşak çalışır. En sevmediğim tarafı ise tek başına proje stüdyosu olarak çalışması düşünüldüğü için External Wordclock In girişi yoktur, diğer cihazlara SPDIF üzerinden senkronize etmek durumundasın, orada da eğer SPDIF'ı başka bir cihazdan gelen sinyal için kullanman gerekiyorsa bu sefer öbür iki cihazın birbirlerine senkronize edilememesi halinde bir yığın baş ağrısı olacak. Askeriye için bu sistem kuruluyorsa zannediyorum Askeri bando için veya iç prezentasyonlar için de bu sistem kullanılabilecek olmalı, Orada da Digi002 birkaç beden küçük gelecek, video SMPTE/AES-EBU senkronizasyonunda sefilleri oynayabilirsin, senin bu sistemi kurarken Video-Audio senkron çalışabilecek bir sistem kurman faydalı olur diye düşünüyorum. Orada Nuendo 2.0 gerçekten iyi bir seçim zira o program zaten o tip post-prodüksiyonlar için düşünülerek yola çıkılmış bir program. Ben kullanmadım ama bizim Doruk kullanmakta ve üzerine yok diyor.

Bahsedilen Audio Interface'ler için de çok güzel şeyler duyuyorum, MOTU (Mark Of The Unicorn) zaten kendi başına bir standart, RME modülerliği ve kalitesi ile ün salmış bir kart, hiç tereddüt etmeden alınabilir diyorum, o kadar çok arkadaşım kullanıyor ki bir tanesinden şikâyet duymadım şimdiye kadar. Nuendo 9652 hakkında bir bilgim yok, 9652 serisi RME'nindi diye hatırlıyorum, doğru yazdığından emin misin?

Bizim Burak Tülbentçi MOTU 828 kullanıyor, sizin kaç kanala ihtiyacınız var bilemiyorum ancak sana önerebileceğim iki cihaz şudur: MOTU 896HD 8 kanal Mic Pre'li Analog ve ADAT I/O'lu 192kHz AD/DA konvertörlü FireWire Ses Arayüzü http://www.motu.com/english/motuaudio/896/body.html ve kesinlikle bir adet Apogee Big Ben 192kHz Wordclock Generator http://www.apogeedigital.com/products/bigben.php

Bütün cihazların Wordclock girişlerini Big Ben'in Wordclock çıkışlarına bağlayıp tek bir referansa senkronize edeceksiniz ki sistem hatasız çat patsız çalışsın. Big Ben'in güzel tarafı hem çok sağlıklı bir Wordclock Generator olmasının yanında Harici Video Black Burst sinyaline senkronize edilebiliyor (video/audio senkronize çalışmaları için ideal), giriş sinyalinde bir sakatlık olduğunda içindeki bilgisayar kontrollü faz kilitleme sistemi sayesinde çıkışı saçmalamıyor, SPDIF, AES/EBU ve Adat Optik sinyal taşıma formatları arasında iki yönlü çevirim yapabiliyor (yani SPDIF sinyalini girip çıkışı Adat Optikal olarak alıp başka bir cihaza gönderebiliyorsun, girişi çıkışı birbirine uymayan cihazları birbirine bağlamak için ideal), Wordclock olarak senkronize edilemeyen, sadece kendi iç saati ile çalışan cihazların sinyallerini sisteme bağlamak gerektiğinde asenkron girişi derleyip toplayıp senkron edip sisteme verebiliyor, ayrıca 192kHz'e kadar Clock çıkışı var, Protools için Superclock veriyor ve bütün bunların hepsi ABD fiyatı ile $1350. Bedava. Yok böyle bir cihaz. (Bu arada Apogee'nin de AD/DA konvertör piyasasının tanrılarından olduğunu da belirtelim. Eğer bütçen varsa Apogee Rosetta 800 veya AD-16X/DA-16X al diyeceğim ama işi bilmeyenin elinde yazık olur o cihazlara.)

Wordclock olayının ne olduğunu SÖZLÜK başlığında anlattık, hassasiyetinin önemini de anlattık. Düşük jitter'ın ne kadar önemli olduğunu dijital ortamda kayıt işinde biraz mesafe alanlar hemen kavrar. Eğer İngilizcen varsa şu linklerdeki yazıları oku, ilk baştan biraz ağır gelebilir ama sen yine de oku, bir hafta ara ver tekrar al oku, ilk başta sana hiçbirşey ifade etmeyen o bazı şeyler gözünde canlanmaya başlar.

Bu arada kablo olayını sakın yabana atma, moderatörlerimizden Burak Tülbentçi'nin çok güzel bir sözü var: "Zincir en zayıf halkası kadar kuvvetlidir" der. Doğrudur, bu kadar parayı yatırıp bunca kaliteli cihazı aldıktan sonra arabağlantı için ucuz kalitesiz kablo kullandığın anda bir çuval incir berbat olur. Bütün emekler boşa gider. Kaliteli kablo da pahalıdır, seçme şansın yok, kaliteli kablo alacaksın. Metresi sana 1,5-2 dolara malolacak ve bu kablolardan yüzlerce metreye ihtiyacın olacak, şimdiden haberin olsun, iki tane beş metrelik mikrofon kabloso ile işi götürebileceğini sanma. Benim minnacık stüdyomda şu ana kadar kullandığım kablo sayısı 300 metreyi geçti, sadece kabloya döktüğüm parayı var sen hesapla.

Herkes der ki: "bir kere dijitale çevirdin mi ondan sonra istediğin kadar kopyala, aktarma yap, sesin kalitesi değişmez"... mi acaba? Meşhur mastering mühendisi John Vestman der ki:

http://www.johnvestman.com/digital_myth.htm
ve
http://www.johnvestman.com/digital_myth2.htm

Bak amca ne diyor:

John Vestman demiş ki:
The Gear Checklist: [Cihaz Kontrol Listesi]

1. A good source (like the musician's actual sound and performance) is more important than the kind of mic. [Müzisyenin performansı ve çıkardığı gerçek sesin kalitesi kullanılan mikrofonun ne olduğundan daha önemlidir.]

2. A good all-in-one "channel strip" (mic pre, eq, compression) is just as important than the mic. [Güzel bir hepsi-bir-arada kanal şeridi (mikrofon pre/EQ/kompresör bir arada cihaz) yine aynı şekilde mikrofondan daha önemlidir.]

3. A low-jitter clock and good A-D and D-A converters are just as important as the mic or the channel strip. [Düşük yalpalamalı bir saat ve iyi Analog-Dijital/Dijital-Analog konvertörler mikrofon ve kanal şeridi kadar önemlidir.]

4. The converters and cables (analog and digital) are more important than the kind of workstation software [Konvertörler ile analog ve dijital hatlarda kullanılan kablolar bilgisayarınızda yüklü kayıt programının ne olduğundan daha önemlidir.]

5. The monitor system is just as important as all of the above, because it's the "lens" you look through to determine how to set all of the above. Example: If you system has too much high end, you'll tend to eq everything slightly dull. If the bottom is mushy, it will take weeks to figure out what really makes low end tight and punchy... because nothing will sound punchy even if it is punchy! [Ses Monitör sistemi yukarıdakilerin hepsi kadar önemlidir, çünkü o sistem bütün bu yukarıda sayılanları nasıl ayarlayacağınızı kuracağınızı tayin etmek için içinden bakacağınız "objektif"tir. Örnek: Eğer sisteminiz tizleri abartıyorsa bu doğal olarak herşeyi daha tatsız/boğuk tonlamanıza sebep olacaktır. Eğer basları çamur gibi veriyorsa müzikte sağlam basların nasıl verilebileceğini bulabilmeniz haftalarınızı alabilir... çünkü gerçekte taş gibi de olsa hiçbirşey taş gibi tınlamayacaktır.]

6. Subwoofers are more important than 10 dates with a hot babe (well, maybe 5...) [Subwoofer'lar ateşli bir hatunla 10 defa çıkmaktan daha önemlidir... tamam hadi 5 olsun.]

Jitter olayını ve doğru bir senkronizasyonun gerekliliğini de Mastering Mühendislerinin Master'larından, meşhur "Mastering Audio" referans kitabının yazarı Bob Katz'ın kendi web sitesi Digital Domain'den oku:

http://www.digido.com/portal/pmodule_id=11/pmdmode=fullscreen/pageadder_page_id=28/

Bunları okuduktan sonra bu işin ciddiyetinin biraz daha farkına varırsın, orada ciddi paralar harcıyorsunuz, bari parayı doğru harcayın ki kaynak heba olmasın.

Kolay gelsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Mahcem aslında Video Prezentasyon için düşünülmüyor sistem onun için ayrı bir birim var zaten (foto-film) üstüne bir de o çıkara başımıza arap saçı gibi olur sanırım. Aslında kayıtta bando soundu ve big band tarzında orkestra kaydı yapacağız. Bana göre 24 kanal yeter gibi geliyor ama mikrofonlama tekniğine göre de değişebilir. Sonuçta hücüm kayıtta 13 grup var (klarnet, obua, flüt, alto sax, tenor sax, bariton, bas, Trombon, Trompet, Kornet-büğülü, Korno, vurmalılar) Bando böyle. Orkestra zaten küçük bir ekip onda sorun yaşayacağımızı sanmıyorum. Listedekilerden Bilgisayar ve ses kartı (audio interface) 2 genelec monitor hariç hepsi alınmış ve kurulmuştur. 2 hafta içinde yeni bir ihale ile de mac bilgisayar ve ses kartı alınacak tabi bide genelec monitor 1031A almaya karar verdik
 
Eğer 24 kanal girişin yeterli olacağını düşünüyorsan o zaman Firewire bağlantılı çözümlerde alacağın Audio Interface'in hangi frekansta kayıtta maksimum kaç kanal kayıda izin verebileceğine dikkat et, zira sonuçta bir bandwidth olayı var, yani dijital bilgiyi taşıyan hattın stream halinde gelen bilginin maksimum ne kadarını taşıyabileceği. Mesela 24 kanal CD kalitesinde 44.1/16 kayıt için gereken bant genişliği ile 24 kanal 44.1/24 kayıt için gereken bant genişliği arasında %50 fark vardır, zira birim zamanda taşıman gereken bilgi sayısı artıyor. Hele 96kHz kayıt yapacaksan -ki artık profesyonel standart o olmuş durumda, o zaman 24 kanal 96kHz/24bit kayıt için gereken bant genişliği yaklaşık 79 CD kalitesinde kanala eşit olur.

CD kalitesinde bir kanal ses bilgisi teorik olarak saniyede 706kB bant genişliği ister (bu teorik değerlere bir de pratik toleransları ekleyeceksin, bilgi akış hattındaki interrupt'lar, buffer gecikmelerinden doğan yığılmalar vs.). Firewire I (1394a) standardı 400 Megabit/sn taşır, ki bu saniyede 50MB'a denk gelir. 50MB bilgi de yaklaşık 72 CD kalitesinde kanal demektir.

Bunların ışığında eğer 24/96 kayıt yaparsan tek bir Firewire hattı üzerinden 24 kanal kayıt yapabilmen biraz müşkül olur, bant genişliği yetmez.

Bunun için ya MOTU'nun 8 kanallı standart Firewire ürünlerinden üç tane alıp G5'ine ayrı bir PCI Firewire Controller takacaksın ve her bir arayüzü ayrı bir Firewire portuna bağlayacaksın veya MOTU'nun kendi PCI Firewire kartı standardı olan "Audiowire" teknolojisini kullanan 2408mk3, 24I/O (mic-pre'siz) veya HD192 gibi yeni modellerine gitmen gerekecektir, ki onlar da yine aynı prensiple her biri kendi FW portuna bağlanıyor, tek FW portuna papatya usulü bağlanmıyor.

Ya da bir başka alternatif, Firewire değil direkt PCI bağlantılı arayüzleri seçeceksin (benim kullandığım Aardvark Direct Pro Q10'ler gibi mesela). PCI'da bu bant genişliği sorunları daha azdır zira tavan Firewire ve USB2'den daha yüksektir (bir PCI kartının üzerine dört tane 800MB Firewire 2 portu koyabiliyorlarsa tavan yüksekliğini sen hesapla :D ).

Ben askerlik yapacağım zaman neredeydin? :LOL:

Hep Basra harap olduktan sonra çıkar gelir zaten böyle fırsatlar :roll:
 
Sanırım burda durum biraz daha farklı olabilir Mahcem.Arkadaşlarda bir brass section durumu olduğundan her enstrumana bir mikrofon kullanmak zorunda değiller.Aynı karakterdeki enstrumanlar geniş diyaframlı mikrofonlarla idare edebilir sanırım.Zaten miks açısından da daha kolay olabilir diye düşünüyorum.
 
Ben kayıdı nasıl yapacakları konusuna girmiyorum, sadece ihtiyaç duyacakları kanal sayısı konusunda kendi verdikleri bilgilere dayanarak söylüyorum. Zaten nefeslileri ve yaylıları grup halinde kaydetmek her zaman daha iyi netice verir. Eğer yapabiliyorsan herşeyi iyi dengele direkt iki kanala kaydet lönk diye, doğrudan stereo kayıt. Daha kıyağı yok. Ama arkadaşın kayıt şartlarını ansamble yerleşimini bilemediğim için o konuya girmek istemiyorum. Kendi vereceği bilgilerle yola çıkmak daha uygun şu aşamada. Ama her halükârda 16 kanal ve yukarısına ihtiyaç duyacak, her kayıtta hepsini bütün partisyonları ayrı ayrı mikrofonlamak için kullanmasa da. Orkestra kaydına girildiğinde iki partisyona alternatif mikrofon koyup deneyeyim derken 8 kanal bir çırpıda dolar, eliniz kolunuz bağlı kalırsınız, beni dinleyin :)
 
Hahah yok hocam ısrar ediyorum hatta 8 kanal bile gereksiz.Koy sağ köşeye mikrofon bir de sol köşeye bundan güzel stereo kayıt mı olur. :)

:) 8 kanal elbette yeterli olmaz ama 24 kanalın yeteceğini düşünüyorum onu demek istemiştim.

Bu arada pci kartların bilgisayar iç gürültüsünü bir şekilde alması gibi bir dezavantaj söz konusu değil mi? (ben yeni firewire kart aldım ya içim rahat etsin biraz :) )
 
Mahcem dur abi ben askerlik şubesinden senin şu askerlik işini bi bağlayım senin teskere celbini kaybetsinler seni yeniden askere aldırmaktan başka çaremiz kalmıcak gibi :LOL: artık bilemicem yanii :LOL:
 
Eheh... 34 yaş ve 15,000 Deutsche Mark karşılığı nakit olarak tık diye ödenmiş 2000 yılının 8,000 Sterlini diyetten sonra... o dediğin biraz zor be :)

Ne demişler: "Seni uzaktan sevmek, sevmelerin en güzeli..." ;)
 
3-4 sene gurbette surunenler icin 5144 EUR son fiyat, iskocyada yasadigina gore kazik yemissin hocam :) Froogle'dan bakmak lazim, belki daha ucuzu bulunur ;)vatan borcunu kredi kartiyla odemek en guzeli..
 
Bu sayfanin gec farkina vardim kusura bakmayin...

abs, bence elinizdeki donanim yapacaginiz ise gayet uygun, listeyi kim hazirladiysa tebrikler. Senaryo cok basit. Kayit yapilacagi zaman, Yamaha 02R ile Fostex D2424'u ve mikrofonlari toparlayip konserin oldugu yere gideceksiniz. Mikrofonlari dogrudan miksere, mikseri de ADAT ile dogrudan Fostex'e gireceksiniz. Bu sizin "sahra" ekipmaniniz.

Geri kalan tum ekipman "karargah"ta olacak. D2424'u ADAT ile Protools 002'ye baglayip yaptiginiz kaydi bilgisayara aktaracaksiniz. Ondan sonra Protools ortami icinde istediginiz gibi editing yapip, 002'nin guzelim motorlu fader'lariyla miksaji bitirdikten sonra Alesis Masterlink ile babalar gibi master CD'ler yaratacaksiniz.

Pro Tools bu uygulama icin ideal ortam, sakin sasmayin. Eger dedigim yontemle calisirsaniz Mahcem'in bahsettigi wordclock generator'a da ihtiyaciniz olmaz, cunku ayni anda yalnizca iki alet iletisim kuruyor, onlar da birbirine gayet iyi senkronizasyon saglayacak derecede ne yaptigini bilen cocuklar.

Oradan artacak butceyi belki daha fazla mikrofon almak icin harcayabilirsiniz.

Bu arada obua benim en sevdigim nefesli calgidir, arada birkac soruyla basini agritirsam aldirmazsin umarim :D
 
domokun sağol yazdıkların için konser kaydı için evet güzel bi yöntem olucak ama bizim amacımız genelde yani %95 çalışmaları kaydedip hataları göstermek icracılarımızı geliştirmek amaçlı yani fostexe kayıt yapıp mac e aktarmak zamanımızı alır digi 002 de de tek adat giriş var bizim 2 tane adat girişine ihtiycımız var o yüzden biraz digi 002 beni düşündürüyor motu ya kaysak diye son günde pazartesi o zamana kadar bildirmemiz de gerekiyor... off işte sıkıntı işi nasıl yapacağımızı bilmemekten ee öyle olunca kararsızın bin kararı olurmuş bizde öyle olduk. Şöyle bildiğim şlerden sorunda ben de yanıtlayım abi obua benim konum sor söyleyim parti iste göndereyim daha ne istersen...
 
absmaster demiş ki:
bizim amacımız genelde yani %95 çalışmaları kaydedip hataları göstermek icracılarımızı geliştirmek amaçlı

O zaman zaten bu kadar karmasik bir duzenege gerek yok, kaydi dogrudan Fostex'e yaparsiniz, baglarsiniz monitorleri, dinletirsiniz orkestra uyelerine. Calismalari CD'ye almak gerekiyorsa (gidip evde dinlesinler diye falan) Fostex o isi de yapabiliyor. Geri kalan aletleri, bilgisayarlari falan da Foto-Film'e bagislarsiniz Photo Shop kurar kullanirlar guzelim Cinema Display'leri :D

Saka bir yana gercekten bahsettigin senaryo icin bahsettigin ekipmanin yaridan cogu gereksiz kaliyor. Ille dogrudan bilgisayara kayit yapilacaksa alinir 3 adet MOTU 828 mkII, birbiriyle "bridge" edilir, kurulur bilgisayara bir adet MOTU Digital Performer 4 (MUHTESEM bir muzik produksiyon programidir). Yazilim/donanim entegrasyonu diye bir sorununuz olmaz.

Ama dedigin amac icin kurulabilecek en pahali duzeneklerden biri kurulmus olur. Konuyu siyasilestirmeden bu kadarini soylemekle yetinecegim ;)
 
Doruk,

MOTU Digital Performer 3 için söylediklerinde sana katılabilirim ancak Digital Performer 4 için şu başlığı okumadan karar verme, SOS Forumlarından sevgili arkadaşımız Michael Schuey'in DP4 kullanıcı kritiği, sürekli de güncellemekte:

Digital Performer 4 User Review

Son mesajı şöyle:

Schuey SOS Forumunda demiş ki:
posted December 15, 2003 08:32 PM

--------------------------------------------------------------------------------
Right, just to keep this up to date a little. DP4.11 seems to be working ok for most people. There's still complaints but it seems that people can at least get some work done

Minor bugs aside, there are still two main issues.

First, it seems that 99% of powerbook users are experiencing major problems. Crackles and audio drop outs for example. Not usable on Powerbooks for the moment.

Second, everyone seems to have problems with the faders in the mixer window. Using them for mixing purposes is pretty much a no go.

Still, it seems as if DP4 has seriously progressed over the last few months. Hopefully another couple of updates and DP4 will be raring to go on OSX.

Merry Christmas

Senin uzun bir süre DP3 kullandığını ama DP4'e geçmeden platform değiştirdiğini biliyorum o yüzden bu detaylar gözünden kaçmış olabilir. Son durumu DP forumlarından takip etmekte fayda var, bu OS9'dan OS10'a geçişte çok büyük sorunlar yaşandı, o dönemde DP3'ten DP4'e upgrade yapanlar isyanları oynadılar. Zımba gibi çalışan bir software birkaç yüz dolar karşılığında işe yaramaz bir versiyonla yenilenmiş oldu, geri de dönüşü yoktu :D Sonraları yeni güncellemelerde durum biraz düzeldi diyorlardı ama hâlâ bayağı ekşi idi durum. MOTU'nun software/driver desteği pek o kadar kuvvetli değil, adamlar Hardware'e verdikleri önemi Software'lerine vermiyorlar.

İşin garip tarafı aynı dönemlerde Nuendo kullanıcıları da benzer sorunlardan şikâyet etmektelerdi. Benim kullandığım Sonar 3'ün 3.10 update'i de ilk yükleyenlerin sistemini anında göçerttiği için indirmeye açıldıktan birkaç saat sonra paldır küldür geri çekilmiş, birkaç gün sonra düzeltilmiş olarak 3.11 indirmeye sunulmuştu, şansıma o saatlerde ofiste yoktum da 3.10'u kaçırdım, heh heh :D

Yazılım alıyorsan böyle şeylere alışacaksın demişler... ;)
 
Mahcem bahsettigin basligi takip ediyorum, orada yazmayisimin nedeni senin de dedigin gibi DP4'u gunluk bazda kullaniyor olmamam. Ama etrafimda DP4'e gecis yapan bircok insan var, hicbirinden sikayet duymadim. Yine de bunlar senin ve Michael'in yazdiklariyla celismiyor cunku bahsettigim insanlarin hicbiri ne powerbook kullaniyor ne de mixer fader'larini kontrol etmek icin mouse ile muhatap oluyorlar. Bu arada Berklee'nin de tamamen 4'e gectigini soylemek gerekir, ki onlar platformun yeterince istikrara kavustugundan emin olmadan bunu asla goze alamazlar bilirsin.

Ben abs'nin yukarida verdigi ozelliklerde bir Mac ile DP4'te sorun yasayacagini sanmiyorum.

Platform Mac olunca Sonar diskalifiye oluyor. Nuendo desen, DP4'ten daha fazla onun hakkinda atilip tutuluyor forumlarda. Logic'e benim kisisel antipatim oldugu icin bedava dagitsalar kimseye tavsiye etmem. Cubase oyle bir studyoya hafif gelebilir. Geriye kaliyor Protools. Hem Digidesign'in lisans politikasi da burada ise yarayabilir, Protools'u birden fazla makineye kurmana izin veriyorlar (belli bir anda yalnizca birinde calistirabiliyorsun, zaten elinde bir dongle var :D ) Yarin oburgun yukarida bahsettigim "sahra" ekipman listesine bir de laptop eklenebilir rahatlikla, o zaman tadindan yenmez...
 
Geri
Üst