Gitar Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bu konuyla ilgili yazılacak çok şey olduğunu biliyorum. Bu yüzden şimdilik izninizle kendi soruma yoğunlaşıyorum. Bir akustik gitar almayı düşünüyorum ve entonasyonu olan birşey almak istiyorum. Entonasyon lafını muhtemelen yanlış biliyorumdur diye neden bahsetmek istediğimi açıklıyım. Örneğin en alt teli tuner ile mi notasına ayarladığımızda aynı telden basılan diğer notalarında tam olması gerektiği değerde olması. Örneğin telin boş halini mi ye ayarlamışken 5. perdenin la yı tam vermesi veya 12. perdenin tekrar mi vermesi. Bugüne kadar elime aldığım pek çok gitarda tel tam akord edilmişken diğer perdelerde olması gerekenden az da olsa fark olduğunu gördüm. Bunu kontrol etmek ve entonasyonlu bir gitar almak için elimde hassas bir tuner ile gidip tüm telleri ayarladıktan sonra saptakı tüm notaları tuner ile kontrol etsem satıcı tarafınan nasıl karşılanır bu davranışım. En azından Taksim deki satıcılar nasıl karşılar. Ayrıca öyle bir gitar bulsam bile zamanla tel değiştirmeyle, gitarı bir yerlere yaslamayla veya sıcaklık değişikleriyle sap ayarı değişirse entonasyon da bozulur mu? Şimdiden hepinize teşekkür ederim. Saygılarımla
 
pek hoş karşılanmaz :)

telin boş hali ve 12. perdeyi kıyaslaman daha kısa ve eğer perdeler yamuk değilse yeterli bir yöntem zaten. 12. perdedeki harmonic ve 12. perdenin kendi sesini de kıyaslayaiblirsin, bu da gayet geçerlidir.

ama elinde tuner kasma, akordunu yap biraz çal, zaten kendini belli eder.
 
Ben kendimi satıcı yerine koyduğum da sanırım kıl olma durumları olurdu ama müşteri sensin nasıl tatmin olacaksan öyle davran bir kere alacaksın çünkü gitarı. Gitar alma konusunda söyleyeceğim ve bildiğim tek şey pahalı gitar iyidir'in yanlış olduğudur. Çok başarılı ve gayet de iyi bir gitarist arkadaşım cebinde 3000 lira ile çıktı gitar almaya tek tek gezdi dükkanları 1300 lira civarında bir ibanez aldı ama söylediği tek şey bu gitar benim için yapılmış. Aldığında gitar eline öyle bir oturmuş ki gövdesi sesi her şeyi ile yani. O yüzden bulduğun bütün gitarları eline alıp tek denemelisin istediğin sesi ve rahatlığı bulursan da o gitarı almalısın.
 
Onu ben de anladım da az para diyince sanki 350-400 ytl ye bulmuş gibi oldu da ayrıca olaya öyle bakarsak 25000ytl ye de gitar var ona göre de 10000ytlik gitar ucuz kaçıyor yani demek istediğim şudur ki 1300ytl lik gitar pahalı bir gitardır...
 
Ben 1300 lira az demedim. 900 lira ile yola çıkıp 300 liralık gitarda alabilirsin. Sonuçta pahalı göreceli bir kavram neye göre pahalı, kime göre pahalı? Aslında pahalı gitar tabi ki iyi gitar yoksa niye 5000$'a martin satılsın ki 50 liraya da gitar var ama çıkan sesi gel gör. Neden yamaha mapple custom 3000 lira hemde aksamsız. Tabi ki fiyat'ı yüksek enstrümanların kaliteside yüksek ama benim anlatmak istediğim ne çalmak istiyorsun nasıl bir sound bekliyorsun ona göre bişeyler bulmak. Martin 5000$'a iyi en iyisi bu diye gidip onu almak iyi değil.
 
@slave

Bunu yaparken üzerindeki tellerin ne kadar yeni olduğu da önemli. Eski tellerle çalıp bu gitarın entonasyonu bozuk demek yanlış olur. Bir de gitarın bu tip ayarları gitar seçerken o kadar önemli olmasa gerek. Ayarlarda sorun varsa maliyeti kadar indirim talep edebilirsin. Sonuçta ne zamandır dükkanda durduğu, bakımının nasıl yapıldığı belli değil.
 
Cevaplarınız için hepinize teşekkür ediyorum ve izin verirseniz konuyla ilgili bir soru daha sormak istiyorum. Gitarın fretleri nasıldır, ne kadar kaliteli ve uzun ömürlüdür anlamanın bir yolu var mı? Bir de sapın içinden geçen ve sap ayarı yapmaya yarayan çubuk(ismi truss rod idi sanırım) daha önceden kırılmış ise bu anlaşılır mı? Truss rod un varlığı sap ayarı yapmaya imkan tanımanın dışında sapın sağlamlığını da arttırır mı? Kısacası bu fret ve truss rod konularına nasıl dikkat etmeliyim ki uzun ömürlü bir gitar alabileyim?
 
Gitarın entonasyon ayarına (boş tel ve 12 fret uygulaması) bakmaya gerek olduğunu düşünmüyorum. Onlar gitarın ayarlanması ile düzelebilecek sorunlar. Ben şimdiye kadar fabrikasyon da olsa aldığım gitarların hiç birinde düzgün entonasyona denk gelmedim.

Öncelikle sapa ve tuşesine bakarım. Fretboard üzerinde darbe hasar yamukluk göçüklük var mı diye. Sapın arka kısmında herhangi bir çıkıntı var mı diye bakarım. Sap kısımları genelde çok parçalı olduğu için önemlidir dikkat etmek gerekir. Gitarın sapında görünen bir sıkıntı yok ise muhtemelen sıkıntısız bir gitardır.

Fretlerin durumu 2. derece önemli benim için. Gitar sıfır ise parlaklığına bile bakarım. Fretlerin yüzeyinde üstüne tel denk gelen hizada oluşan çukurlara özellikle bakarım. Sıfır aletlerde genelde fretlerde sıkıntı pek olmuyor ancak ikinci el gitar alırken özellikle 5.6.7.8 - 12.14.15.17. fretleri mutlaka detaylı incelerim. En çok bend yapılan ve basılan fretler genelde bunlar.

Bir de gitarın ayakta çalınırken dengesine bakarım. Boynuma astığın zaman gitar ne pozisyonda duruyor mutlaka kontrol ederim. Mesela PS4 o konuda bana en uygun gitar. SL1 aynı rahatlığı vermiyor. RG1527 ise nerdeyse sol elimle sıkmasam düzgün bile durmuyor. Denge işi önemli

Tabi bu dediklerim aletin genel karekterini belirleyip seçimi yaptıktan sonra gözden geçirilmesi gereken detaylar. Asıl önemli olan gitarın tonu, çalım rahatlığı, kullanılacağı müzik tarzına uygunluğu gibi kriterler. Yani ağacı tınısı vs araştırılıp öğrenildikten sonra en önemli şeyler fretboard ve sap durumu benim için.

Paslara ve gitarın temizliğine de dikkat edilmeli. 2. el gitarlarda kullanıcı eğer aleti dikkatli kullandıysa mutlaka floydrose unda ya da köprüsü her neyse mutlaka kir pas sıyrık falan bulunmaz. (Tabi gövde üzerindeki parmak izleri bu konuya dahil değil)

Saygı Sevgi
 
Peki alacağımız gitarın sağlamlığını nasıl anlayabiliriz. Aldıktan bir yıl sonra çatırt sesiyle sapın gövdeden ayrılmaması için (akustik gitarlarda olduğunu duydum) dikkat edebileceğimiz şeyler var mı? Örneğin şu ağaçtan yapılanlar daha sağlamdır, sapın gövdeyle birleştiği yer şöyle olmalıdır, şu ülkenin malıysa daha iyidir benzeri şeyler? Yardımlarınız için hepinize çok ama çok teşekkür ederim.
 
Selam,

Çok Küçük boyutlarda gitar tunerleri var,
mandalı var, gitarın sapına takılıyor..
gradranı epey hassas...
Kimse sizin onu taktığınızı, bile farkına varmaz..
çok pratik...çok pahalıda değil..

Hoşçakalın
 
Geri
Üst