gitar tonları

2 gün önce sıfıra fender squier affinity bas gitarı aldım gitarın sesi çok güzel çaldığım şarkılara yakın ton veriyo ama şu gitarın üstündeki düğmeleri nasıl ayarlayacağım hakkında fikrim yok rastgele çevirmeler sonucu ton elde ediyorum zaman kaybı yaşıyorum
 

Buradan modele göre bulabileceğinizi düşünüyorum.

Eğer 2 düğme varsa zaten birisi volume yani ses tuşudur. Emin olmamakla birlikte zaten sonda olması gerek veya kısarsınız keyfinize bağlı.
Tone tuşu ise keyfinize göre tamamen yine. Ama 3 tuşlu versiyonları var galiba onları bilmiyorum.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
gitarın rengine kadar aynısı bu fotoğraf da
20190920_214816.jpg
 
Neck Volume / Bridge Volume / Ton olarak dizilmiş. Sap'a yakın olan potans (Knob) P manyetiklerin Volume (Ses) seviyesini ayarlamak için ortadaki potans arkadaki jazz manyetiğin volüme seviyesi ve en son da ki köprü (Bridge) yakın olan potans' da bas gitararın genel tonunu ayarlar yani ton potunu açtığın zaman genel soundun tiz olur kapattığın zaman bas olur. Hepsini sonuna kadar açarsan standart bir ton ayarlamış olursun tavsiyem bu olur. Zamanla şarkıların içindeki bas gitar tonlarını dinleyerek şarkının içinde hangi manyetik ne kadar kullanılıyor çözersin.

Jaco veya türkiye de ki pop basscıların tonunu almak istersen mesela P manyetik ve ton potunu tamamen kapatman yeterli. Rock çalacaksan hepsini komple aç, Punk çalacaksan j manyetik tonunu kapat ve ton potunu yarıya getir. Bunlar genel de stantard hareketlerdir. Süper aynısı olmaz ama çok yaklaşırsın.
 
Bence grubun içindeki diğer arkadaşların tonları da önemli. Son bas gitar çaldığım grupda gitarlar genel olarak tizdi, ben tone potunu neredeyse tamamen kapatıyordum. Drivelı-drivesız bas sololar olduğunda da açıyordum.
Ne kadar doğru yapıyordum bilmiyorum ama benim böyle hoşuma gidiyordu genel olarak.
 
Geri
Üst