Teknik (Elektronik) Merak

Merhaba,
Sistemin nasıl çalıştığı ile ilgili baya bir araştırdım, ama yetersiz olan ne araştıracağımı bilmememden tıkandığım bir nokta var.
Manyetik alan
Telin salınımı havayı itmekte, aynı salınımı manyetik alanda da yapmakta.
Bu salınım induktor(bobin) de elektrik akımı üretmekte. (1. Tikanmislik hareket sonucu neden bobinde elektrik üretildiği konusunda. Bu detaya inen sayfa bulamadım.)
Bir elektrik akımına sahip kablo, manyetik alan üretmekte, bobin ise bunu sararak manyetik alanın kuvvetini arttırmakta.
Akabinde manyetikte üretilen elektrik, sesin dalga boyu ile eşit oranda.
Do, re, mi sadece bir tanımdır. Bir referans tanımlayıcı. Sesler birim zamanda atmosferin itilmesi sıklığı ve bu sıklık oranlarını kaydetmek icin isimler koyulmakta.
Akabinde bu elektrik amplifikatör bobini içinde gezmesi ile, oradaki manyetik alanda titreyebilecek olan manyetik nesne, tel olmakta. Demek istediğim, telin manyetik alani hareket ettirmesi nedeni ile olusan elektrigin manyetik alan olusturacak induktore gitmesi ile tekrar olusan manyetik alanın manyetizmadan etkilenen hareket edebilir manyetik ile arasinda tel ile coiller arasinda olanin, coil ile tel arasında olması gibi.
Buraya kadar tamam.
Bunlar benim tanımlarım kendimce anlamak için illa ki yanlış kelime kullanmış olabilirim.
(2. Tikanmisligim ses dalgalarının güçlendirildiği elemanın detaylı olarak nasil calistigi.)
Ama asil tikandigim konu tel gibi salınım yapamayan miknatisin bu sesi nasıl çıkardığı.
Burada benim tanımım her nesneden her titresimin çıkabileceği, ama aynı titresimi her nesneden üretemeyeceğimiz.
Gerçek hayat analog, ışıklar. Bunu göze alarak bu tanımı yaptım.
Bu dusunceye göre titreyen bobin içindeki hareket edebilir parça değil, manyetik alan. Mıknatıs sadece bu manyetik alanda olusan titresimden etkilenip diyaframa bağlı olduğu için akustik parçaya aktarmakta.
Teşekkürler, vaktiniz varsa yorumlarda beyin fırtınası yapmak isterim.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst