Floydrose tremolo yay baglantisi

Merhaba,
Merak ettigim floydrose tremolo yay baglanti farkliliklari..
Kimi baglantida 2 yay kimisinde 3 yay var. Kimisinde 3 yay birbirlerine paralel takili iken kimisi yanlardaki yaylari capraz ortadakini paralel olarak takiyor.
Farkli kullanim sekilleri tellerdeki tansiyonami etki ediyor?
Ayni iki gitarda birinde daha rahat bend olurken digeri daha sert.
 
3 yay veya 5 yay takmak köprünün sertliğine etki eder. Bendin sert ve yumuşaklığından ziyade, 5 yayda köprü daha dirençli olacağından bend yaparken köprünün havaya kalkması daha zor olacaktır, dolayısıyla bend daha tutarlı olacaktır.

Paralel veya çapraz yay takmanın köprü sertliğine etkisi az da olsa var ama asıl olarak köprünün stabilitesi için uygulanan bir yöntemdir. Kimi paralel kullanır kimi çapraz ama bence paralel olması daha iyi.

Onun dışında bu başlık altında ben de bir soru sorayım. Floydlu köprüde dive bomb denilen hareketi yaptığımızı varsayalım, tüm teller eşit şekilde gevşemiyor. Mesela sol teli lastik donu kıvamındayken, ince mi teli hala çalınabilir sertlikte oluyor. Bunun nedeni köprünün eski yani bıçak ve pivotlarının eskiliğinden mi kaynaklı yoksa başka bir şey mi? İkinci el adamı olduğum, %90 sabit köprü kullandığım ve mağazalardan nefret ettiğim için sıfır fr köprü denemedim hiç.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
xxx.jpg
x.jpg

Daha detaylı yazarsam bendeki durum şöyle;
Her iki gitarda da aynı marka tel ve aynı kalınlığa sahip.
Beyaz olanda bend vibrato çalım daha yumuşak, tremolo kolunu kullanıp bıraktığımda akord stabilitesinde hafif kayma, flutterbomb pek iyi sonuç vermiyor.
Yeşil olanda bend vibrato çalım biraz daha sert, tremolo kolunu kullanıp bıraktığımda akord stabilite çok daha sağlam, flutterbomb gayet iyi.

Beyaz olan gitar daha eski olduğundan bıçaklar körelmiş olabilir diye düşünüyorum. Kol kullanma pozisyonuma göre akord hafif yukarı yada aşağı kayma oluyor , çaypaz yada paralel bağlantıyla direk ilgisi var mı bende soru işareti.. Emin olabilsem diğerinide çapraz yapıcam ama işte floydrose olduğundan değiştirip denemek baya bir zaman alıyor. Gevşet sık akordla tel yuksekliği vs..

Sizdeki durumada kullandığım gitarlardan denediklerimden cevap vereyim.Surekli floydrose lu sistemli gitarlar kullandım. Sıfır olarakta kullandım ikinci elde. Bahsettiğiniz tellerdeki farklı gevşemeler, teknik olarak neyden kaynaklı bilemiyorum. Şöyleki tüm kullandığım gitarlarda kalın mi teli daha çok salınım olurken, incelen tellerde daha az salınım oldugu.
 
Kullanılan yayların da sertliğe yumuşaklığa etkisi vardır. Bazı yaylar yumuşakken bazıları sert olabiliyor. Köprünün stabilitesinde yayların eski olması da önemli bir faktör, eski yaylar gerildikten veya gevşedikten sonra eski konumuna tam dönemeyebiliyor.

Benim sorumda tellerin her birinin çektiği kuvvet farkı desem bile, ince mi neredeyse gevşemiyor, sol teli tamamen gevşiyor ama re teli sol telinden daha az gevşiyor. Yani sarımlı sarımsız veya kalınlıktan farklı bir gevşeme oluyor tellerde. Arka yayları ince mi telinin olduğu kısma 1 tane, kalın mi telinin olduğu kısma 2 tane olacak şekillde orantısız dağıttım ama ince mi yine de az gevşiyor. Neyse vardır bir hikmeti. :)
 
Geri
Üst