Düz Klavyeli Gitarlar

Selamlar.
Bir arkadaşımda ibanez sa120 var.Klavyesi kavisli değil, düz.
Bana çok rahat geliyor klavyesi.Ancak solağım ve bu modelin solağı yok.
Başka hangi marka-modellerin klkavyesi böyle düz?
Klavyenin böyle düz olamsının herhangi bi dezavantajı var mı?
Vs vs...
 
Bareli akorlarda biraz sorun yarattığını duymuştum ama alıştıktan sonra pek sorun olmuyor sanırım, yani ben hissetmiyorum öyle bir sorun.
 
Klavyenin düz olması kimi için avantaj, kimi için de dezavantajdır. Nispeten hızlı sololar çalanlar (Petruccu, Steve Vai gibi) düz klavye tercih ederler, bare akorlarla da pek işleri yoktur. Ancak daha yavaş ve/veya tuşeli çalanlar (Satriani, Timmons, hatta eskilerden Hendrix, Clapton, SRV, ...) daha eğimli klavyeyi tercih eder...

Marka olarak birşey söylemek imkansız. Her marka farklı klavye eğimlerine sahip bir çok model gitar üretir. Ancak genelde en düzlerini de Ibanez yapıyor bildiğim kadarıyla (prestige serisi) :)
 
Radius (Eğrilik yarıçapı)

9,5"Fenderler ,
12" Gibsonlar ,
15" Ibanez ve Jacksonlar

diyebiliriz genelde. Benim ellerime 12" iyi geliyor , denemen lazım.
 
Coğu ibanez gitarların klavyesi düz. Jackson larında düz oluyor .. Bende düz klavyeli gitarları tercih edenlerdenim . Kavisli klavyeler bana göre degil . ..
 
Compaund radius = koni biçimi. 12.frete (daha farklıda olabilir emin değilim) kadar 12" radius var yani daha yuvarlak (akor basmayı kolaylıştırmak için) ve daha sonrasında 16" radius yani daha düz bir yüzey var buda daha rahat hızlanabilmek için. Yani jacksonlarda dümdüz olduğu söylenemez. Ancak compaund radius fretboard sadece usa'lerde var japon serilerinde (kevin bond rhoads ve mark morton dominion hariç) 14" 16" radius var.

Bu arada şu ana kadar çaldığım gitarlar arasında en düz fretboard'un pgm'de olduğunu söyleyebilirim. Cetvel gibi bir fretboard'u var.
 
İlker senin gitar'da 14 16 radius zaten. Oldukça düz sayılır ama kavisli gene. Zaten bahsettiğimiz kavis öyle şişe gibi değil. En basidinden gitarı tüfek gibi tut gez göz arpacık hizasında daha rahat anlarsın dediğimi.
 
Yani daha doğrusu, bir fender stratın klavyesi ile jackson ın karşılaştırıldıgında baya bi eğik kalıyor stratınki.. Tabi senin dediğinide anladım Berkay :)
 
Geri
Üst