Grg170dx Neden bu Kadar Çok Satıyor?

Bu arada 2. El zirla uygun fiyata gitar var. Sadece fretleri temiz cok erinemis bisey bulacan. Bu gitarin sifirina yazik o para verilmez. Dolar bu kadar ucmusken sifir gitar artik lux oldu. Ayrica gitar cok hor kullanilmadiysa kozmetik haric sifir ile ikinci el arasinda bir fark yok.
 
Konu gitar önerisine döndüyse, nasıl bir gitar istediğinizi ne tarz çalacağınızı, 2. el düşünüyorsanız bulunduğunuz şehri gibi bilgileri yazarsanız daha net öneri gelir.

Linkler sıfır gitar, eğer ikinci elini bulduysanız o linki atmanız daha sağlıklı olur.
 
Konu gitar önerisine döndüyse, nasıl bir gitar istediğinizi ne tarz çalacağınızı, 2. el düşünüyorsanız bulunduğunuz şehri gibi bilgileri yazarsanız daha net öneri gelir.

Linkler sıfır gitar, eğer ikinci elini bulduysanız o linki atmanız daha sağlıklı olur.
Yok hocam yanlış anlaşılmasın konu ikinci el gitar önerisi değil. Orta üst segmentte her markanın hemen hemen belli bir karakteristiği ve belli markaların f/p ile öne çıkmış modelleri vardır ancak giriş segmenti çok karışık. Dolayısı ile üç aşağı beş yukarı bazı modeller hakkında fikrim bulunsun istiyorum.


Bunlara ek olarak bir gitar alımı yapacağım ancak bu konuda bir abimden haber bekliyorum.
 
GRG170DX in çok satmasında 2 büyük etken var:
1- Giriş seviyesi bir gitara göre görüntüsü çok hoş. O fiyatta bir gitarda köpek balığı inlayleri olması çok can alıcı bir nokta. Aynı zamanda köprüsü de floyd rose gibi göründüğünden kullanıcı için cazip oluyor. Manyetik dizilimi de HSH,hem görüntü olarak güzel, hem de her tarz çalarım ben bunla diyip alıyorlar.
2- Bu kadar ucuz bir gitarda şu iki şey aynı anda bulunmaz: sap rahatlığı(inceliği) ve dayanıklılık. Ama bu gitarın sapı hem ince ve kullanıcıların geneli için çok rahat, hem de dayanıklı bir sapı var. Cortlar gibi cart curt sap ayarı istemiyor.
 
Açıkçası hali hazirda rosewood bir stratim olmasa alacagim gitar direk sudur:
Bir ara 1300e schecter pt fastback vardı. Sahibine yalvarsamda kargolamadigi için alamamıştım.
Onun haricinde dorede, hala var mı bilemem, schecter pt standartlar çok iyi fiyata satılıyordu.
Ya da 1200e yanında askı, irig falan veren squier vibe duosonic vardi. Var da var takipcisi olursaniz cok komik fiyatlara cok iyi gitarlar alabiliyorsunuz. Hatta 31 ekime kadar dore outlet urunleri satiyor, sanirim 1600 e falan sg g400 pro vardi. Gene buna benzer baya bir gitar indirimdeydi.
Diyeceğim odur ki grg serisine o kadar parayı hayatta vermem :D
 
Açıkçası hali hazirda rosewood bir stratim olmasa alacagim gitar direk sudur:
Bir ara 1300e schecter pt fastback vardı. Sahibine yalvarsamda kargolamadigi için alamamıştım.
Onun haricinde dorede, hala var mı bilemem, schecter pt standartlar çok iyi fiyata satılıyordu.
Ya da 1200e yanında askı, irig falan veren squier vibe duosonic vardi. Var da var takipcisi olursaniz cok komik fiyatlara cok iyi gitarlar alabiliyorsunuz. Hatta 31 ekime kadar dore outlet urunleri satiyor, sanirim 1600 e falan sg g400 pro vardi. Gene buna benzer baya bir gitar indirimdeydi.
Diyeceğim odur ki grg serisine o kadar parayı hayatta vermem :D
Ucuz ve temiz schecter gördü mü dayanamayan biri olarak, o pt fastback ben de şu an. Hatta ilanı görünce şok olmuştum bu fiyata nasıl durdu şimdiye kadar diye. :)
 
Madem konu Ibanez ve başlangıç gitarlarından açıldı iki kelam etmekte boynumuzun borcu olsun. :)

Ibanez kendi klasmanında iyi midir? evet iyidir ama artık 10k'lık gitarlarda stok manyetik kullanılmasından bana gına geldi. Bunu Nokia'nın Android'e direndiği döneme benzetiyorum bu yüzden artık her şeyden azar azar yapan ama tam olarak net bir karakter ortaya koyamayan(orta ve üst segment ağırlıklı) gitarlar Türkiye piyasasında çoktan erimeye başladı, kimi manyetik işi psikolojik geliyor diyebilir fakat Ibanez'inizi hala satmak için belirgin modeller var bunları başta başlangıç klasmanında GRG170 çekiyor hemen yancısı daha heavy metal havasıyla GRG121. Bu ikili 5 sene öncesine kadar(özellikle elektro gitar çalmaya heves eden son genç nesil bkz; 2010-2015) gitar çalmaya başlayan herkesin elinden geçmiştir geçmese bile illa ki kimse oturup çalma fırsatı bulmuştur. 9-10 sene öncesine kadar bu iki model müthiş bir popülarite içindeydi hatta en büyük rakipleri Cort X serisiydi bu modeller başlıca X-1 ve X-2 keza Ibanez'in GRG170 yerine 370DX'e niyetlenen furya bütçeden mütevellit X-6 alıp tatmin oluyordu. Buraya kadar saydığım gitarlar hakiakten bir dönemin break dans furyası gibiydi. Arkalarından takip edenler başta ucuzluğuyla Washburn, yine ucuza "EMG gibi kapalı manyetiğide var" mantalitesiyle Stagg gibi markalardı. Squier'in Bullet'ının yine o dönem piyasası hızlıydı ama 2 humbucker üstüne ortada single varken esnaf gibi her işi yapabilen bir Ibanez yerine sert soundlara şahine 250 bastırmak gibi çıkan Squier'ler neden tercih edilsin ki? Aslında buradaki olay Squier'in kötü olması değil, tam olarak Squier Bullet'la başlayan adamın ikinci gitarının en az bir humbuckera sahip olması çok şeyi açıklıyor. Yine buraya kadar saydığım gitarlarda klavye konforu ve çalım rahatlığının bayrağını taşıyan Ibanez'in meşhur başlangıç modelleri. Jackson JS30'ları bitiren iki sebepten biri hem fiyatı hemde GRG121'dir bu arada. Epi'lerin 1-2 alt modeli dışında bu kadar talep yoktu.

Peki ya ne oldu?

Dövizin artmasıyla birlikte başlangıç gitarlarınında fiyatları yükseldi, mağazadan sıfır gitar alışverişleri kesildi bu modeller yıllar içinde ikinci el piyasasında sayı olarak yavaş yavaş azalmaya başladı çünkü doğal olarak ikinci el piyasasına giren Ibanez'ler ya da Cort'lar artık yok derken tam o anda SX diye lanet bir furya başladı :) Yeni başlayanda alıyor, metalciside, 1-2 sene bekleyip özel siparişle CS Fender alanda. SX alıp modlamak farz olmuştu her ne kadar lanet etsemde bende bu furyaya girdim, ha benim modladığım SX, "çakma fender" mentalitesinden ziyade zayıf noktaları güçlendirip single görünümlü huumbucker manyetik modifiyesiyle taçlandırmaktı velakin gayette ikinci gitar diye heves edip ana gitarım olmuştu. Ekmeğini yedinmi dersen evet yedim fakat modifiye sayesinde değil gitarın ağaç kalitesi ve çalım konforu sayesinde. Gitarı nasıl olsa heves sonra satarım diye denemeden bir arkadaşımdan aldım ama kesinlikle şu ana kadar çaldığım ilk ve tartışmasız en iyi SX'ti, o günden bu yana 8-9 kez SX'e denk gelmişimdir belki. Halada sattığıma pişman olduğum tek gitardır kendisi. Konuyu çok dağıtmayım kısaca işte SX böyle bir olay yarattı o dönem sadece başlangıç değil çoğu kişinin elinde vardı o yüzden piyasada başı çeken GRG170'ler, Cort X-6 ve X-2'ler koltuğu SX'lere bıraktı.

Yine aynı dönem Epilere ilgi bu dönem arttı mantık basit; ucuza kaliteli Les Paul.. Fakat Epi'ler muhteşem mağaza satışları sayesinde değilde daha çok 3 single SX'ler yerine humbuckera duyulan ihtiyaçla piyasada satış sayısı arttı. Gitar çalmaya kaliteli bir başlangıç yapmak isteyen ve ya başlayıp ilk gitarıyla tatmin olmayan kişiler ikinci gitarını bir zamanlar sıfırı 300-400'lere alınan Ibanez'lere 2k vermek yerine 1k dan başlayıp 2k'ya kadar geniş yelpazede olan Epi'leri terih ediyor. Epi popülaritesini başlatanda kore üretimi olanlardır nitekim. Yine 2. olarak SX olmasın ama yine strat & tele olsun diyenlerin tercihi bir kuple Affinity oldu onun dışında son 3-4 yılda ismini duyuran model sadece Classic Vibe gerçi fiyatı seviye olarak değerlendireceksek başlangıç gitarı değil.

Başlangıç serisinde dış kulvardan atakları olan ama potayı önde tamamlamayan markalar; Jackson, Schecter, LTD, Washburn, Dean.

Ibanez GRG121'leri satarken Jackson'ın aynı fiyat bandında piyasaya sunduğu gitarlar hiç bir zaman Ibanez kadar başarıyı yakalamadı. JS11-JS20'nin GRG121'den çalım konforu olarak farkı ve ton eksiği yoktu. Her ne kadar JS-30'lar ile biraz daha fiyat farkı olsa da JS-30un daha iyi bir gitar olduğunu söyleyebilirim. Aslında bu tamamen popülarite ile alakalı bir konu, hiç bir şey bilmeyen birisi illa ki genelde gözüne çarpan ve duyduğu marka/modellere yönelecektir. Jackson'ın başlangıç gitarlarında ufak çaplıda olsa bayrağı salladığı tek model JS32 modelleridir her gitar gövde şeklinden birer adet yapıp bunları kendi içinde tune-o-matic ve floyd rose olarak ayıran toplam 8-10 model'i JS-30'un güncelleme almış versiyonu olarak piyasaya sundu. Bir dönem metalci tayfanın elinden bunlarda geçti ve hem o tayfada hemde dışardan bakanlar için popüler oldu, tabi bu ses getirmenin arkasında aynı model olan ama görünüşü 4-5 farklı şekilde olan gitar var olsa da ikinci el tavan yapmadı Mustaine'ci King V tercih ederken Kirk Hammet tayfa klasik SuperStrat modelini tercih etti RR ve Friedmancılar Rhoads ve Kelly seçerken Hakan Utangaç ve Death fanları Warrior kasalara sahipti tek bir model fakat farklı görünümle bir çok kişiye tercih ettirdiler. Bunlara da bir ara EMG modifiyesi falan konuşuluyordu hatta denendi de ama memleket gitara bu denli pahalı modifiye için daha hazır değildi. Benim beğendiğim bir seriydi fakat sırf Hint üretimi diye yemedikleri laf kalmadı. Dönemi 2013-2015 civarı sanırım.

LTD'lerin "50 nolu seriside Jacksonun JS serisine benziyor fakat satışlar sadece MH-50 ve EX-50'den yana oldu. Madem ESP alamıyoruz diyen Metallica tayfanın tercihi bu ikiliden yanaydı. Bunlarda baya sattı popülaritesini korudu.

Schecter'in Omen Extreme'i fiyat olarak saydığım metal gitarlarıyla aynıydı fakat ilgi devede kulak olarak kaldı. Schecter ne zamanki alt marka olarak SGR'yi piyasaya sürdü o zaman orta ve üst segmentte başarılı olmaya başladılar hatta bugün "metal gitarı" terimi eşittir Schecter. Bayrağı eline aldılar bırakmaya da pek niyetleri yok gibi. Alt segmente ağırlık vermeyi kendileri pek istemiyor zaten şu durumda ticari kumar olur. Bütçeden hallice SGR denenebilir.

Washburn benim gözümde 150-200 liralık siyah gofret gövdeli, vuruklu, çizikli sıfır konfora sahip gitarlar olarak kaldı. Dean'ı hatırlamıyorum bile bir ara ikiside Dimebag Signature'lar ile ilgi çektiler ama alt segmentte bu markalarda başarı sıfır.

Özet olarak Türkiye'de tek bir tarza hitap eden markalar başlangıç seviyesinde hiç bir zaman popüler olmadı, Ibanez'in soundu, çeşitliliği ve fiyatı hep ovaldi her ne kadar ilgi azalsa da hala bu modelin izleri var. Ne zamanki gitar çalmaya heves edildiği zaman fiyat söz konusu olmayacak o zaman "başlangıç gitarı" diye saçma bir tabirde kalmayacak.
IMG_0847.JPG


Fotoğraftaki arkadaş tam 1 sene önce 1750 TL'ye aylarca satılmayan 2006 model bir 1570 Prestige. Özetle Türkiye'de Ibanez'i ya başlayan adama satarsın ya da yüksek modellerini Ibanez'in nadir bulunan harbi sevdalısına. Orta segmentde Ibanez'in külleri tarihe karıştı. .

Ibanez'e iki kelam etmek için başladım istemeden son 10 senenin bütün "ikinci el piyasası başlangıç" yarışına değinmişim, umarım bu yazı birilerine faydalı olur :)

Bu arada özelliklerini merak edenler için;
  • Schaller 5 way switch
  • Gotoh Burgular
  • Bridge: DiMarzio D-Sonic Custom
  • Middle: DiMarzio HS4 (formerly YJM)
  • Neck: DiMarzio Paf Pro
 
Son düzenleme:
Madem konu Ibanez ve başlangıç gitarlarından açıldı iki kelam etmekte boynumuzun borcu olsun. :)

Ibanez kendi klasmanında iyi midir? evet iyidir ama artık 10k'lık gitarlarda stok manyetik kullanılmasından bana gına geldi. Bunu Nokia'nın Android'e direndiği döneme benzetiyorum bu yüzden artık her şeyden azar azar yapan ama tam olarak net bir karakter ortaya koyamayan(orta ve üst segment ağırlıklı) gitarlar Türkiye piyasasında çoktan erimeye başladı, kimi manyetik işi psikolojik geliyor diyebilir fakat Ibanez'inizi hala satmak için belirgin modeller var bunları başta başlangıç klasmanında GRG170 çekiyor hemen yancısı daha heavy metal havasıyla GRG121. Bu ikili 5 sene öncesine kadar(özellikle elektro gitar çalmaya heves eden son genç nesil bkz; 2010-2015) gitar çalmaya başlayan herkesin elinden geçmiştir geçmese bile illa ki kimse oturup çalma fırsatı bulmuştur. 9-10 sene öncesine kadar bu iki model müthiş bir popülarite içindeydi hatta en büyük rakipleri Cort X serisiydi bu modeller başlıca X-1 ve X-2 keza Ibanez'in GRG170 yerine 370DX'e niyetlenen furya bütçeden mütevellit X-6 alıp tatmin oluyordu. Buraya kadar saydığım gitarlar hakiakten bir dönemin break dans furyası gibiydi. Arkalarından takip edenler başta ucuzluğuyla Washburn, yine ucuza "EMG gibi kapalı manyetiğide var" mantalitesiyle Stagg gibi markalardı. Squier'in Bullet'ının yine o dönem piyasası hızlıydı ama 2 humbucker üstüne ortada single varken esnaf gibi her işi yapabilen bir Ibanez yerine sert soundlara şahine 250 bastırmak gibi çıkan Squier'ler neden tercih edilsin ki? Aslında buradaki olay Squier'in kötü olması değil, tam olarak Squier Bullet'la başlayan adamın ikinci gitarının en az bir humbuckera sahip olması çok şeyi açıklıyor. Yine buraya kadar saydığım gitarlarda klavye konforu ve çalım rahatlığının bayrağını taşıyan Ibanez'in meşhur başlangıç modelleri. Jackson JS30'ları bitiren iki sebepten biri hem fiyatı hemde GRG121'dir bu arada. Epi'lerin 1-2 alt modeli dışında bu kadar talep yoktu.

Peki ya ne oldu?

Dövizin artmasıyla birlikte başlangıç gitarlarınında fiyatları yükseldi, mağazadan sıfır gitar alışverişleri kesildi bu modeller yıllar içinde ikinci el piyasasında sayı olarak yavaş yavaş azalmaya başladı çünkü doğal olarak ikinci el piyasasına giren Ibanez'ler ya da Cort'lar artık yok derken tam o anda SX diye lanet bir furya başladı :) Yeni başlayanda alıyor, metalciside, 1-2 sene bekleyip özel siparişle CS Fender alanda. SX alıp modlamak farz olmuştu her ne kadar lanet etsemde bende bu furyaya girdim, ha benim modladığım SX, "çakma fender" mentalitesinden ziyade zayıf noktaları güçlendirip single görünümlü huumbucker manyetik modifiyesiyle taçlandırmaktı velakin gayette ikinci gitar diye heves edip ana gitarım olmuştu. Ekmeğini yedinmi dersen evet yedim fakat modifiye sayesinde değil gitarın ağaç kalitesi ve çalım konforu sayesinde. Gitarı nasıl olsa heves sonra satarım diye denemeden bir arkadaşımdan aldım ama kesinlikle şu ana kadar çaldığım ilk ve tartışmasız en iyi SX'ti, o günden bu yana 8-9 kez SX'e denk gelmişimdir belki. Halada sattığıma pişman olduğum tek gitardır kendisi. Konuyu çok dağıtmayım kısaca işte SX böyle bir olay yarattı o dönem sadece başlangıç değil çoğu kişinin elinde vardı o yüzden piyasada başı çeken GRG170'ler, Cort X-6 ve X-2'ler koltuğu SX'lere bıraktı.

Yine aynı dönem Epilere ilgi bu dönem arttı mantık basit; ucuza kaliteli Les Paul.. Fakat Epi'ler muhteşem mağaza satışları sayesinde değilde daha çok 3 single SX'ler yerine humbuckera duyulan ihtiyaçla piyasada satış sayısı arttı. Gitar çalmaya kaliteli bir başlangıç yapmak isteyen ve ya başlayıp ilk gitarıyla tatmin olmayan kişiler ikinci gitarını bir zamanlar sıfırı 300-400'lere alınan Ibanez'lere 2k vermek yerine 1k dan başlayıp 2k'ya kadar geniş yelpazede olan Epi'leri terih ediyor. Epi popülaritesini başlatanda kore üretimi olanlardır nitekim. Yine 2. olarak SX olmasın ama yine strat & tele olsun diyenlerin tercihi bir kuple Affinity oldu onun dışında son 3-4 yılda ismini duyuran model sadece Classic Vibe gerçi fiyatı seviye olarak değerlendireceksek başlangıç gitarı değil.

Başlangıç serisinde dış kulvardan atakları olan ama potayı önde tamamlamayan markalar; Jackson, Schecter, LTD, Washburn, Dean.

Ibanez GRG121'leri satarken Jackson'ın aynı fiyat bandında piyasaya sunduğu gitarlar hiç bir zaman Ibanez kadar başarıyı yakalamadı. JS11-JS20'nin GRG121'den çalım konforu olarak farkı ve ton eksiği yoktu. Her ne kadar JS-30'lar ile biraz daha fiyat farkı olsa da JS-30un daha iyi bir gitar olduğunu söyleyebilirim. Aslında bu tamamen popülarite ile alakalı bir konu, hiç bir şey bilmeyen birisi illa ki genelde gözüne çarpan ve duyduğu marka/modellere yönelecektir. Jackson'ın başlangıç gitarlarında ufak çaplıda olsa bayrağı salladığı tek model JS32 modelleridir her gitar gövde şeklinden birer adet yapıp bunları kendi içinde tune-o-matic ve floyd rose olarak ayıran toplam 8-10 model'i JS-30'un güncelleme almış versiyonu olarak piyasaya sundu. Bir dönem metalci tayfanın elinden bunlarda geçti ve hem o tayfada hemde dışardan bakanlar için popüler oldu, tabi bu ses getirmenin arkasında aynı model olan ama görünüşü 4-5 farklı şekilde olan gitar var olsa da ikinci el tavan yapmadı Mustaine'ci King V tercih ederken Kirk Hammet tayfa klasik SuperStrat modelini tercih etti RR ve Friedmancılar Rhoads ve Kelly seçerken Hakan Utangaç ve Death fanları Warrior kasalara sahipti tek bir model fakat farklı görünümle bir çok kişiye tercih ettirdiler. Bunlara da bir ara EMG modifiyesi falan konuşuluyordu hatta denendi de ama memleket gitara bu denli pahalı modifiye için daha hazır değildi. Benim beğendiğim bir seriydi fakat sırf Hint üretimi diye yemedikleri laf kalmadı. Dönemi 2013-2015 civarı sanırım.

LTD'lerin "50 nolu seriside Jacksonun JS serisine benziyor fakat satışlar sadece MH-50 ve EX-50'den yana oldu. Madem ESP alamıyoruz diyen Metallica tayfanın tercihi bu ikiliden yanaydı. Bunlarda baya sattı popülaritesini korudu.

Schecter'in Omen Extreme'i fiyat olarak saydığım metal gitarlarıyla aynıydı fakat ilgi devede kulak olarak kaldı. Schecter ne zamanki alt marka olarak SGR'yi piyasaya sürdü o zaman orta ve üst segmentte başarılı olmaya başladılar hatta bugün "metal gitarı" terimi eşittir Schecter. Bayrağı eline aldılar bırakmaya da pek niyetleri yok gibi. Alt segmente ağırlık vermeyi kendileri pek istemiyor zaten şu durumda ticari kumar olur. Bütçeden hallice SGR denenebilir.

Washburn benim gözümde 150-200 liralık siyah gofret gövdeli, vuruklu, çizikli sıfır konfora sahip gitarlar olarak kaldı. Dean'ı hatırlamıyorum bile bir ara ikiside Dimebag Signature'lar ile ilgi çektiler ama alt segmentte bu markalarda başarı sıfır.

Özet olarak Türkiye'de tek bir tarza hitap eden markalar başlangıç seviyesinde hiç bir zaman popüler olmadı, Ibanez'in soundu, çeşitliliği ve fiyatı hep ovaldi her ne kadar ilgi azalsa da hala bu modelin izleri var. Ne zamanki gitar çalmaya heves edildiği zaman fiyat söz konusu olmayacak o zaman "başlangıç gitarı" diye saçma bir tabirde kalmayacak.
132348 eklentisini görüntüle

Fotoğraftaki arkadaş tam 1 sene önce 1750 TL'ye aylarca satılmayan 2006 model bir 1570 Prestige. Özetle Türkiye'de Ibanez'i ya başlayan adama satarsın ya da yüksek modellerini Ibanez'in nadir bulunan harbi sevdalısına. Orta segmentde Ibanez'in külleri tarihe karıştı. .

Ibanez'e iki kelam etmek için başladım istemeden son 10 senenin bütün "ikinci el piyasası başlangıç" yarışına değinmişim, umarım bu yazı birilerine faydalı olur :)

Bu arada özelliklerini merak edenler için;
  • Schaller 5 way switch
  • Gotoh Burgular
  • Bridge: DiMarzio D-Sonic Custom
  • Middle: DiMarzio HS4 (formerly YJM)
  • Neck: DiMarzio Paf Pro
Hocam elinize sağlık. Sorduğum yada sormadığım bütün sorulara cevap vermişsiniz.
 
Açıkçası hali hazirda rosewood bir stratim olmasa alacagim gitar direk sudur:
1200'e hakikaten çok uygunmuş, sırf köprü manyetiği 550 lira. Diğer parçaları saymazsak gitar 650'ye geliyor. İhtiyacım olsa kaçırmazdım. Yalnız o kafaya Fender yazısı hiç olmamış. LTD'nin nesi var, şekil ortada bu haliyle daha çok sırıtmış. Bu gitarı almış olsam ilk iş onu oradan sökerdim :)
 
İbanez gitarlarda G serisini gördüğün anda kaçıcaksın hepsi birbirinden farksız gitarlar tek farkları birinde tremolo olur birinde olmaz (5 Tane grg serisi Elektro gitar 2 Adette Gsr serisi bass gitar kullandım hep böyle olur.) Çok satmasının sebebi üst seviye gitarlarda bulunun neredeyse tüm olanaklara sahip olması.
 
1200'e hakikaten çok uygunmuş, sırf köprü manyetiği 550 lira. Diğer parçaları saymazsak gitar 650'ye geliyor. İhtiyacım olsa kaçırmazdım. Yalnız o kafaya Fender yazısı hiç olmamış. LTD'nin nesi var, şekil ortada bu haliyle daha çok sırıtmış. Bu gitarı almış olsam ilk iş onu oradan sökerdim :)
İbanez çalan adam napsın bu gitarı hocam? İbanez severler genelde metal türevlerini çalıyor.
 
İbanez çalan adam napsın bu gitarı hocam? İbanez severler genelde metal türevlerini çalıyor.
Ben arkadaşa bu gitarı önermedim ki zaten, gretschci'ye cevaben fikrimi yazdım.
Ama metal müziğe meraklı ve ilk gitarımı bu bütçede almayı planlayan biri olsaydım, GRG170DX'tense yine bu gitarı tercih ederdim. Yarın öbür gün zevkler değişirse Ibanez atıl duruma düşecekken, ilandaki gitar (gerekiyorsa) bi manyetik değişimine bakar, hatta bana göre ona bile gerek yok. Ama benzer durumda şu Ibanez'e ne yapsan boş. Gerçi bunu şu anda söylüyorum, benim de ilk gitarım LTD M-55'ti. Bu tip gitarlar illa bi elden geçmiş olacak, alınıp zamanı gelince satılacak, başka türlü olmuyor galiba :)
 
Son düzenleme:
Grg170dx klavyesi çok rahattır.
Bu yüzden modifiye edip (manyetik) uzun süre kullananları duymuştum.
Bende de var gayet güzel memnunum.
 
Madem konu Ibanez ve başlangıç gitarlarından açıldı iki kelam etmekte boynumuzun borcu olsun. :)

Ibanez kendi klasmanında iyi midir? evet iyidir ama artık 10k'lık gitarlarda stok manyetik kullanılmasından bana gına geldi. Bunu Nokia'nın Android'e direndiği döneme benzetiyorum bu yüzden artık her şeyden azar azar yapan ama tam olarak net bir karakter ortaya koyamayan(orta ve üst segment ağırlıklı) gitarlar Türkiye piyasasında çoktan erimeye başladı, kimi manyetik işi psikolojik geliyor diyebilir fakat Ibanez'inizi hala satmak için belirgin modeller var bunları başta başlangıç klasmanında GRG170 çekiyor hemen yancısı daha heavy metal havasıyla GRG121. Bu ikili 5 sene öncesine kadar(özellikle elektro gitar çalmaya heves eden son genç nesil bkz; 2010-2015) gitar çalmaya başlayan herkesin elinden geçmiştir geçmese bile illa ki kimse oturup çalma fırsatı bulmuştur. 9-10 sene öncesine kadar bu iki model müthiş bir popülarite içindeydi hatta en büyük rakipleri Cort X serisiydi bu modeller başlıca X-1 ve X-2 keza Ibanez'in GRG170 yerine 370DX'e niyetlenen furya bütçeden mütevellit X-6 alıp tatmin oluyordu. Buraya kadar saydığım gitarlar hakiakten bir dönemin break dans furyası gibiydi. Arkalarından takip edenler başta ucuzluğuyla Washburn, yine ucuza "EMG gibi kapalı manyetiğide var" mantalitesiyle Stagg gibi markalardı. Squier'in Bullet'ının yine o dönem piyasası hızlıydı ama 2 humbucker üstüne ortada single varken esnaf gibi her işi yapabilen bir Ibanez yerine sert soundlara şahine 250 bastırmak gibi çıkan Squier'ler neden tercih edilsin ki? Aslında buradaki olay Squier'in kötü olması değil, tam olarak Squier Bullet'la başlayan adamın ikinci gitarının en az bir humbuckera sahip olması çok şeyi açıklıyor. Yine buraya kadar saydığım gitarlarda klavye konforu ve çalım rahatlığının bayrağını taşıyan Ibanez'in meşhur başlangıç modelleri. Jackson JS30'ları bitiren iki sebepten biri hem fiyatı hemde GRG121'dir bu arada. Epi'lerin 1-2 alt modeli dışında bu kadar talep yoktu.

Peki ya ne oldu?

Dövizin artmasıyla birlikte başlangıç gitarlarınında fiyatları yükseldi, mağazadan sıfır gitar alışverişleri kesildi bu modeller yıllar içinde ikinci el piyasasında sayı olarak yavaş yavaş azalmaya başladı çünkü doğal olarak ikinci el piyasasına giren Ibanez'ler ya da Cort'lar artık yok derken tam o anda SX diye lanet bir furya başladı :) Yeni başlayanda alıyor, metalciside, 1-2 sene bekleyip özel siparişle CS Fender alanda. SX alıp modlamak farz olmuştu her ne kadar lanet etsemde bende bu furyaya girdim, ha benim modladığım SX, "çakma fender" mentalitesinden ziyade zayıf noktaları güçlendirip single görünümlü huumbucker manyetik modifiyesiyle taçlandırmaktı velakin gayette ikinci gitar diye heves edip ana gitarım olmuştu. Ekmeğini yedinmi dersen evet yedim fakat modifiye sayesinde değil gitarın ağaç kalitesi ve çalım konforu sayesinde. Gitarı nasıl olsa heves sonra satarım diye denemeden bir arkadaşımdan aldım ama kesinlikle şu ana kadar çaldığım ilk ve tartışmasız en iyi SX'ti, o günden bu yana 8-9 kez SX'e denk gelmişimdir belki. Halada sattığıma pişman olduğum tek gitardır kendisi. Konuyu çok dağıtmayım kısaca işte SX böyle bir olay yarattı o dönem sadece başlangıç değil çoğu kişinin elinde vardı o yüzden piyasada başı çeken GRG170'ler, Cort X-6 ve X-2'ler koltuğu SX'lere bıraktı.

Yine aynı dönem Epilere ilgi bu dönem arttı mantık basit; ucuza kaliteli Les Paul.. Fakat Epi'ler muhteşem mağaza satışları sayesinde değilde daha çok 3 single SX'ler yerine humbuckera duyulan ihtiyaçla piyasada satış sayısı arttı. Gitar çalmaya kaliteli bir başlangıç yapmak isteyen ve ya başlayıp ilk gitarıyla tatmin olmayan kişiler ikinci gitarını bir zamanlar sıfırı 300-400'lere alınan Ibanez'lere 2k vermek yerine 1k dan başlayıp 2k'ya kadar geniş yelpazede olan Epi'leri terih ediyor. Epi popülaritesini başlatanda kore üretimi olanlardır nitekim. Yine 2. olarak SX olmasın ama yine strat & tele olsun diyenlerin tercihi bir kuple Affinity oldu onun dışında son 3-4 yılda ismini duyuran model sadece Classic Vibe gerçi fiyatı seviye olarak değerlendireceksek başlangıç gitarı değil.

Başlangıç serisinde dış kulvardan atakları olan ama potayı önde tamamlamayan markalar; Jackson, Schecter, LTD, Washburn, Dean.

Ibanez GRG121'leri satarken Jackson'ın aynı fiyat bandında piyasaya sunduğu gitarlar hiç bir zaman Ibanez kadar başarıyı yakalamadı. JS11-JS20'nin GRG121'den çalım konforu olarak farkı ve ton eksiği yoktu. Her ne kadar JS-30'lar ile biraz daha fiyat farkı olsa da JS-30un daha iyi bir gitar olduğunu söyleyebilirim. Aslında bu tamamen popülarite ile alakalı bir konu, hiç bir şey bilmeyen birisi illa ki genelde gözüne çarpan ve duyduğu marka/modellere yönelecektir. Jackson'ın başlangıç gitarlarında ufak çaplıda olsa bayrağı salladığı tek model JS32 modelleridir her gitar gövde şeklinden birer adet yapıp bunları kendi içinde tune-o-matic ve floyd rose olarak ayıran toplam 8-10 model'i JS-30'un güncelleme almış versiyonu olarak piyasaya sundu. Bir dönem metalci tayfanın elinden bunlarda geçti ve hem o tayfada hemde dışardan bakanlar için popüler oldu, tabi bu ses getirmenin arkasında aynı model olan ama görünüşü 4-5 farklı şekilde olan gitar var olsa da ikinci el tavan yapmadı Mustaine'ci King V tercih ederken Kirk Hammet tayfa klasik SuperStrat modelini tercih etti RR ve Friedmancılar Rhoads ve Kelly seçerken Hakan Utangaç ve Death fanları Warrior kasalara sahipti tek bir model fakat farklı görünümle bir çok kişiye tercih ettirdiler. Bunlara da bir ara EMG modifiyesi falan konuşuluyordu hatta denendi de ama memleket gitara bu denli pahalı modifiye için daha hazır değildi. Benim beğendiğim bir seriydi fakat sırf Hint üretimi diye yemedikleri laf kalmadı. Dönemi 2013-2015 civarı sanırım.

LTD'lerin "50 nolu seriside Jacksonun JS serisine benziyor fakat satışlar sadece MH-50 ve EX-50'den yana oldu. Madem ESP alamıyoruz diyen Metallica tayfanın tercihi bu ikiliden yanaydı. Bunlarda baya sattı popülaritesini korudu.

Schecter'in Omen Extreme'i fiyat olarak saydığım metal gitarlarıyla aynıydı fakat ilgi devede kulak olarak kaldı. Schecter ne zamanki alt marka olarak SGR'yi piyasaya sürdü o zaman orta ve üst segmentte başarılı olmaya başladılar hatta bugün "metal gitarı" terimi eşittir Schecter. Bayrağı eline aldılar bırakmaya da pek niyetleri yok gibi. Alt segmente ağırlık vermeyi kendileri pek istemiyor zaten şu durumda ticari kumar olur. Bütçeden hallice SGR denenebilir.

Washburn benim gözümde 150-200 liralık siyah gofret gövdeli, vuruklu, çizikli sıfır konfora sahip gitarlar olarak kaldı. Dean'ı hatırlamıyorum bile bir ara ikiside Dimebag Signature'lar ile ilgi çektiler ama alt segmentte bu markalarda başarı sıfır.

Özet olarak Türkiye'de tek bir tarza hitap eden markalar başlangıç seviyesinde hiç bir zaman popüler olmadı, Ibanez'in soundu, çeşitliliği ve fiyatı hep ovaldi her ne kadar ilgi azalsa da hala bu modelin izleri var. Ne zamanki gitar çalmaya heves edildiği zaman fiyat söz konusu olmayacak o zaman "başlangıç gitarı" diye saçma bir tabirde kalmayacak.
132348 eklentisini görüntüle

Fotoğraftaki arkadaş tam 1 sene önce 1750 TL'ye aylarca satılmayan 2006 model bir 1570 Prestige. Özetle Türkiye'de Ibanez'i ya başlayan adama satarsın ya da yüksek modellerini Ibanez'in nadir bulunan harbi sevdalısına. Orta segmentde Ibanez'in külleri tarihe karıştı. .

Ibanez'e iki kelam etmek için başladım istemeden son 10 senenin bütün "ikinci el piyasası başlangıç" yarışına değinmişim, umarım bu yazı birilerine faydalı olur :)

Bu arada özelliklerini merak edenler için;
  • Schaller 5 way switch
  • Gotoh Burgular
  • Bridge: DiMarzio D-Sonic Custom
  • Middle: DiMarzio HS4 (formerly YJM)
  • Neck: DiMarzio Paf Pro
Hocam bilmenizi isterim ben bunu okumadim ama yine de emege saygi diyorum!
 
Geri
Üst