Akorlarda dar ve geniş pozisyon hakkında!

Merhabalar, akorlarda dar ve geniş pozisyonlar konusunda sormak istediğim bir şey vardı sizlere;

„Dar pozisyonda kurulan akorda orta seslerin arasında başka hiç bir akor sesi olamaz. Geniş pozisyonda ise orta seslerin arasına bir akor sesi yerleşebilir.” diyor kural.

akor.jpg


Dar pozisyonda kurulan Do majör akorunda (solda) Do-Mi ve Mi-Sol arasına başka ses giremezken, geniş pozisyonda kurulan akorda (sağda) parantez içindeki sesler Sol-Mi ve Mi-Do seslerinin arasına girebiliyor.

Sormak istediğim şu; burada orta sesler dediğimiz sesler tenor-alto, alto-soprano arası sesler midir? İkinci bir sorum da şu olacak; dar pozisyon olabilmesi için sesler/partiler arası belirli bir aralık var mıdır, örneğin en fazla üçlü aralık, vs. gibi?

Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
Aşağıdan yukarıya doğru bas, tenor, alto, soprano partileri ile geçer buradaki yazımınız. Bas partisi dar-geniş kapsamında incelenmez bas ve tenor arası açık olabilir onun dışında kalan üç partinin ilişkisine bakılır, notaların arasına akorun diğer sesleri girebiliyorsa geniştir, giremiyorsa dar pozisyondur başka bir deyişle sıralı dizilmişse akorun sesleri dar pozisyondur.

Umarım yardımcı olabilmişimdir son armoni dersim üzerinden 7 sene geçti biraz unutmuş olabilirim bazı bilgileri :)
 
Geri
Üst