Bir gitar mı birden çok gitar mı?

Bir gitar mı birden çok gitar mı?

  • Bir gitar

    Oylar: 4 13.3%
  • Birden çok gitar

    Oylar: 26 86.7%

  • Toplam oy veren
    30
Herkese merhaba. Forum üyelerinin bu konudaki fikirlerini merak ettiğim için biraz anketvari bir başlık olarak açıyorum konuyu. Türkiye'de ve yurtdışında birçok gitarist birden çok gitar alıp, biriktiriyor. Kimileri koleksiyon yapıyor, kimileri farklı tarzlarda farklı gitarların görüntüsünü sevdiği için alıyor. Kimileri de bir tane gitar alıp uzunca süre o gitarı çalıyor. Son dönemde genel görüntü çoğu gitaristin farklı türlerde (akustik, klasik, elektro) birden çok gitara sahip olduğu yönünde. Peki sizler kaliteli (ya da size yeterli gelen) bir gitar mı yoksa birden çok gitar mı tercih ederdiniz? Tercihinizin nedeni nedir?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
O da doğru. Bence birer adet akustik ve elektro gitar yeterli tabii bunda amatör olarak müzik ile ilgilenmem de ana sebep.
 
Bu konu bence biraz gitar çalım tarzı ve gitar denen şeye nasıl bakıldığıyla alakalı bir şey ama temel sebebi farklı. Benim düşünceme göre gitar aslında müzik yapmak amaçlı kullanılan bir araç. Bu sebepten kaynaklı kalite konusunda iş görecek tipik bir superstrat tarzı gitarla rahatlıkla başka gitara ihtiyaç duymadan yıllar geçirebilirim diye düşünüyorum. Bu zamana kadar geçen yaklaşık 15 senede alıp sattığım gitarlar sadece birbirinin kopyası olan sadece kalite olarak aralarında farklılık olan gitarlardı.

Diğer taraftan bakınca enstrumana fetiş objesi olarak bakıp bütçe el veriyorsa koleksiyon yapmak tamamıyla kişisel zevk işi. Ayrıca imkan dahilinde birden fazla gitara sahip olmanın avantajı insanın aslında bir şeye karşı zamanla ilk zamanki heyecanını kaybetmesinden kaynaklı durumda ortaya çıkıyor. Bu tarz durumlarda farklı tarzlarda gitara sahip olmak farklılık yaratıp o heyecanı biraz daha diri tutarak gitara karşı olan hevesin kaybolmamasını sağlayacağını düşünüyorum.

Yani uzun lafın kısası müzik yapmak için ihtiyaç olarak tek gitarla yetinebilecek bir insan olsam da, imkanın olsa birden fazla gitara sahip olmak isterdim. Bu da herkes gibi benimde sahip olduğum doyumsuzluğun bir sonucu. Yani tamamıyla bütçeyle alakalı, yani yeterli bütçem olsa tahmini en az 10 tane gitarım olurdu.. Tıpkı bazı insanların bir tane ev veya araba almak için hayal kurup yıllarca çalışması gerekirken, diğerlerinin zevk için birkaç farklı araba, ev, yazlık vs edinmesi gibi. Olay bence sadece gitarla alakalı bir durum değil, asıl sebep insanın kendisinde.
 
hocam daha önce eline gitar almamış bir birey için, epiphone les paul standart civarı bir gitar yeterli midir ne kadar süre idare eder?
Albüm bile yaparsınömür boyu da kullanırsın hiç aklına takılmasın. Epiphone les Paul standart ya da custom la sahnede evde kayıtta heryerde mutlu olursun. İlerde bi manyetik değiştir istediğin tarzda canavar gibi çalarsın.
 
Ihtiyaçla alakali birşey, ev gitaristleri için bütçe kısıtlı ise 2-3 ortalama gitardan ise 1 tane iyi gitarı tercih ederim ben. Ancak sahne varsa işler degişir yedek, farklı akor düzeninde gitarlar, farklı tel sayılarında gitarlara ihtiyaç olabiliyor.
 
Bence her gitaristin üç farklı gitarı olması gerektiğini düşünüyorum tabiki bütçeyle orantılı bu. Bir tane Amerikan Fender, bir Schechter Corsair,birde Akustik gitarlarımla inanılmaz mutluyum.
Not : Ev gitaristiyim :)
 
Sevgili Erburak,

Bu soruyu uzun bir sure ben de sordum, benim vardigim sonuc “profesyonel muzisyenlerin bir cok farkli gitarlari oluyor ama genelde her zaman kendilerini rahat 1 tanesi ozel oluyor”...Son zamanlarda, bir cok gitaristin konserlerinde, devamli gitar degistirdigini goruyorum, “temelde kafalarindaki tonu demek ki farkli gitarlarla eslestiriyorlar” diye degerlendiriyorum...

Gelelim asli soruya, “cok fazla gitar calmadigim ve konser vb. vermedigim icin, devamli farkli ton arayisim olmuyor”, bu nedenle genelde 1 gitar benim icin yeterli, ama farkli gorusleri anliyor ve saygi duyuyorum...

Sevgiler ve saygilar... ;)
 
Bunun bir doğrusu ya da kuralı olamaz... ayakkabı sahibi olmak gibi, kimi dağa taşa aynı şeyi giyer, kimi gömlek rengine göre farklı ayakkabı giyer. Paran uygunsa, çalmaktan ve sahip olmaktan zevk alıyorsan 5 tane olsun, yapamıyorsan ya da az olsun benim olsun diyorsa 1 tane olsun :) ....koleksiyon ise bambaşka bir şey.
 
Herkes ister amelelikten kurtulup her akor için bir tane gitar bulundurmayı ama bütçe el vermeyince, bir tane en azından sabit köprülü gitar almak,bulundurmak bence çok mantıklı. Yakın zamanda bunu yapmayı düşünüyorum
 
Les Paul kullanıyorum ancak grubumla single/albüm kaydederken elimin altında bir strat/tele bulunması faydalı oluyor özellikle clean partisyonlar için. Bence profesyonel olarak bu işi yapan herkesin elinin altında bir humbucker manyetikli gitar, bir single manyetikli gitar ve bir akustik gitar bulunmalı.
 
işte benim başlığım :)

tamamen ev gitarstiyim, profesyonel olarak uğraşmıyorum ama gitar ve müzikle ilgilil her şeyi seviyorum. içkim yok, (kumarım yok kavga etmem :) ) evli değilim çocuğum da yok. bu nedenle parayı gitara ve müziğe basmışımdır.

usa tele ve 2 strat, ltd ec 1000 vb, yapılmakta olan bir custom elektro, bir stratacoustic, bir jumbo takamine akustik var evde. bunlar sadece gitar kısmı, 3 amfi, kablosuz jackler, kilitli askılar vb... bir sürü şey var. Benimki koleksiyon ve takıntı biraz. daha çok param olsun, daha fazla gitarım olur. her yıl biriktirebildiğim kadar biriktirip güzel bir gitar almaya çalışıyorum.

koleksiyon ve takıntı olayını bir kenara bırakırsak, 2 elektro 2 akustik bence idealdir. türlere göre bir gitar hb, bir gitar single setli olur. tek gitar hiçbir zaman yetmez. signle'ın yerini HB, HB'nin yerini single alamaz, emin ol :)
 
Geri
Üst