Video Art - Video Sanatı

nam june paik'in 1963'te almanya sergisiyle doğan avantgarde bir sanat hareketidir. 70'li yılların karşı kültürü'nün ve performans, sosyolojik sanat ve estelasyon vb arasında yer almaktadır.
video sanatçıları temel olarak görüntü ve sesleri kaydetmeye yarayan manyetik bantlardan yararlanmaktadır. elektronik bir kamera, video ve çekimler için yeterli malzeme olmuştur. akımın en önemli sanatçısı olarak nam june paik görülür. nam june paik ilk önce maciunas, daha sonra wolf vostell ile çalışmış ve eserler vermiştir.
video sanatına katkıları hiçbir zaman esirgenmeyecek sanatçılardan bazıları ise usta marcel duchamp, rauschenberg ve cage'dir. paik 1963'de ise ilk kez görüntüleri bozma denemeleri yaparak etki bırakmıştır.

bu gerçekten çok geniş bir konu. video entelasyonu video performansı, fotoğraf, dada, lumiere kardeşler, deneysel yaklaşımlar, bütün bunların hepsini kapsıyor. uçsuz bucaksız bir konu ve ayrıca da çok zevkli. :)

crop0025.jpg
 
Enchant galiba bu konuya biraz uzağım.Ama ilgimi çekti.Video sanatı derken tam olarak ne kastediliyor biraz araştırdım fakat tam olarak anladığım söylenemez.Nam June Paik ismini araştırdığımda ise çok hoş fotoğraflarla karşılaştım.Gerçekten eğlendirdiği,zevkli bir iş olduğu belli.Özellikle sanatsal ürünlerde pek karşımıza çıkmayan teknolojik donanımların kullanılması fikri ilginç.Bir de bu fotoğraflar birşey anlatmaya çalışıyor da ben mi farkedemedim acaba ?
 
Geri
Üst