Evde ses açamama sorunu

vermez diyorum işte ... neyse dene kendin karar ver ... mağazada sesi açıp büyük hacimli ortamda vaaaay be dedirten 5watt lambalı amfi evde sesi bir tık bile açsan odaya Harley Davidson girmiş gibi gelecek sana. En iyisi git gör, dinle, karar ver... haklısın.
Kızılay zuhalin alt katında atölye bölümü ev odasına çok yakın, gündüz saatlerinde de baya bi sessiz aslında. Kısık seste denemek için de fena bir yer değil. Gene de hicbir ortam evde rahat rahat kurcaladiginiz gibi olmuyor.
 
Kızılay zuhalin alt katında atölye bölümü ev odasına çok yakın, gündüz saatlerinde de baya bi sessiz aslında. Kısık seste denemek için de fena bir yer değil. Gene de hicbir ortam evde rahat rahat kurcaladiginiz gibi olmuyor.
Tabiiki işte, orada amfiden nasıl bir ses alırsam, odamda çalarken de öyle bir ses alırım düşüncesiyle yaklaşıyorum. Ve de komşular o derece nasibini alır 🤓 şimdi benim 9 senelik MG15FX var. Bazen durup dururken hışırdamalar, master potuyla oynarken kesintiler oluyor. Bir keresinde master potu da değiştirttim ama pek bir düzelme olmadı. Bir fırsatını yakalayıp derin ve soundu içine işleyen DSL5CR, olmadı bir code25/50 veya Katana50 alayım diyorum. Bir ara gitar da düşünüyordum (RG570JB ya da RG655) Ama gerek ekonomik akıbetten gerekse elimdeki amfinin canı çıkıp ortada bırakmadan amfiyi öne alayım dedim.
 
Boss Katana50 mk2 de dijital bir amfi incelemelerde gördüğüm kadarıyla. O kadar da önyargım yok 🙂 sadece yapay ve phaser kokan bir sound sevmiyorum. Dinler misiniz bilmem Moonspell'in Luna ve Scorpion Flower gibi şarkılarındaki ritm soundu, Pentagram'ın da Unspoken ve Bir albümlerindeki ritm soundu en çok tuttuğum soundlardır.
 
Son düzenleme:
Merhabalar,
Bende Marshall dsl1cr var. Ses yüksekliği açısından oldukça yüksek bir sesi var. 1 watt modunda da yüksek, 0.1 watt modunda da...

Gain kanalından aldığım tonu beğenmiyorum diye pedal olayına giriştim. Bluesdan metale her türden sevdiğim parçaları çalabilmek için amfinin 4 katı kadar parayı pedallara yatırdım. Hala da yatırıyorum maalesef.

An itibariyle Klon KTR, Paul Cochrane Timmy, OCD Custom Germanium, Boss Metal Core, Friedman be-od deluxe, Cry Baby GCB95 wah, MXR Carbon Copy analog delay var. Gibson Les Paul Studio ile çalıyorum. Humbucker manyetiklere rağmen daisy chain yüzünden oluşan ground loop vızıltı ve gürültüsünü kesmek için izole adaptör alacağım daha. Buna ek olarak da noise gate olarak TC’nin Sentry, loop için Ditto, modülasyon efektleri için Strymon Mobius veya çeşitli markalardan chorus, tremolo, flanger, phaser, reverb vs. almak istiyorum zamanla.

Bu pedallarla kısık seste güzel tonlar yakalamaya çalışıyorum. Düşük wattlı bir amfi olduğu için amfinin headroomu düşük ses seviyelerinde işe yarar halde oluyor. Sesi biraz açınca komşulara çok ses gidiyor. Özellikle yüksek distortion kullandığım zaman küfür yememek için sesi baya kısık tutmam gerekiyor. Kısık ses seviyelerinde ses daha tanımlı gibi geliyor bana. Bir de pedal chain uzadıkça buffer ihtiyacı doğuyor. Kablolar, pedallar tonu emiyor.

Özellikle klon ktr ile overdrive pedallarını boostladığım zaman kulaklıkla veya kabinden beni mutlu eden tonlar yakalıyorum.

Ben de hala keşfetme aşamasındayım. En kötü ihtimalle eldeki pedalları satarım veya iş yerime doğru düzgün bir amfi alır, eve dönmeden önce birkaç saat gönlümce çalarım diye düşünüyorum.

Verebileceğim en iyi tavsiye amlak istediğiniz amfiyi mutlaka deneyin, lambalı amfilerde amfinin ısınmasına izin verin. Kullandığınız pedal varsa yanınızda götürün. Amfi pedala nasıl tepki veriyor görün. Bir de kendi gitar/gitarlarınıza yakın gitarlarla deneyin. Ben alırken Zuhal’de benim gitarın aynısı vardı.

Distortion/fuzz tonlarında volume nobunu maksimum saat 11 yönünde olacak şekilde mağazada duymaya çalışın. Kulaklık çıkışını da deneyin.

Katanalar ile ilgili bir bilgim yok, hiç de demedim ancak zaman zaman acaba lambalı, pedallı analog olayına girmekle hata mı ettim diyorum. Malum çok uğraşlı ve masraflı oluyor. Şu yazıda lambalı amfide ses yüksekliği, düşük wattlılarda ton çeşitliliği, headroom, pedal fiyatları, bu pedalların izolasyonu, kablo karmaşası, kablo kalitesi ve masrafları, pedal sayısı ve türüne bağlı olarak tondaki kayıplar vs. bir dünya problem ortaya çıkıyor. Ben hobi olarak gitarı çalmanın yanında bu yönleriyle ilgilenmekten de keyif alıyorum. Zamanla keşfediyorum. Ancak tekrar ediyorum pahalı bir olay. Evde pratik yapmak amacıyla bence herkesin övgüyle bahsettiği katanadır, prosesördür vs. gibi ekipmanlara yönelmek daha iyi olabilir. Kulağa çok daha ucuz, daha konforlu, problemsiz gibi geliyor... Gitarı çalarken bu sistemlerin ‘tepkisiyle/cevabı/response’ ilgili pek doğal olmadığına dair yorumlar var ancak denemediğim için bir şey diyemiyorum.

Bu olaylara 30lu yaşlarda dalmış biri olarak benim tecrübelerim bu şekilde. Hala keşfediyorum. Bu işte doğru yanlış yok. Kişiye göre değişiyor. Bütçeyi en efektif kullanma yolu ise deneme yapmak ve beğendiğiniz şeye yatırım yapmak. Kendiniz iyi çalamıyorsanız da mağaza görevlisinden yardım istemekten çekinmeyin. Gerçekten yardımsever insanlar.

Umarım yardımcı olabilmişi ve bazı noktaları aydınlatmışımdır. \m/
 
Son düzenleme:
Geri
Üst