Les Paul Kullanmak

2 yıldır klasik gitar çalıyorum ve elektro gitara geçeceğim. Hss strat ve les paul arasında görünüşten ve tondan dolayı les paul almayı düşünüyorum. Fakat klavyesinin rahatsız olduğu ve gitarın ağır olduğu hakkında yorumlar gördüm. Yaşadığım yerden dolayı maalesef gidip de deneme şansım yok. Bu rivayetler doğru mudur? Doğruysa bile alışmakta güçlük çeker miyim?
 
Son düzenleme:
Klavyenin elde biraktigi hissiyat kişiden kişiye değişir tabi ama shred çalım için pek uygun degil diyebilirim. Ama şahsi fikrim yeni başlayanlara rahatça tavsiye edebilecegim bir kasa. Zira görece rahatiz bir klavyede çalmak ilerde kolaylik saglayacaktir diye düşünüyorum. Hatta şahit oldum bile diyebilirim. Ayrica tune-o-matic köprüde tel susturma hadisesi koprunun yuksekte kalmasindan oturu diger sistemlere nazaran biraz daha zor. Bu da yeni başlayanlar için başlarda zor olsada ileride rahatlik saglayacaktir.
 
Les Paul çalan bluescusundan popçusuna, cazcısından metalcisine binlerce tanınmış gitarist olduğuna göre ne klavyesi rahatsızdır ne de başka bir yeri. İki ikonik gitar var alemde; biri strat (bence tele de üçüncüsü aslında) diğeri les paul. İkon olmak kolay değil. Kötü bir LP kopyası almayacaksanız bu kaygıları boşverip kucağınıza alın deneyin.
 
Tüm gitarlar bir yana, Les Paul bir yana. Gitarların fret işçiliği güzel yapılmışsa, ele batmadan çalınıyorsa, sap profili filan beni çok ilgilendirmiyor.
Her türlü çalarsınız, klavyesi bana çok rahat geliyor hatta, rahatsız olan sapı olabilir kimilerince, bence değil. Tek sorun 22. perde civarlarında çalarken zorlayabilir, ulaşması zor.
Gitar ağırsa -ki çoğu öyledir, hafiflerine de denk gelebilirsiniz tabii- rezonansı büyük ihtimal harika olacaktır. Özetle çalarken size yaratacağı tüm rahatsızlıkların güzel getirileri olacak ve rahatsızlık kısmını da zamanla halledeceksiniz. Daha yolun başındasınız diye söylüyorum onu da.
 
3.9 kilogrammış alacağım gitar. Yapar mı ayakta ağrı?
Alışırsın. Sadece ağırlığına değil, klavyesine falan da alışırsın. Cort Cr Custom Les Paul'um Harley Benton Strat'ım var, les paul şu an daha rahat geliyor daha kolay hızlanıyorum. Alışkanlık meselesi klavyeyi, teli hissetmek istiyorum şahsen. Ve denildiği gibi her tarzda çalan var, tarz ayırmaksızın günü memnuniyetle kurtarır.
 
Aynı şekilde şekilde cort cr custom les paul ve sx stratım var. Ben de yüksek metronomda cort ile daha rahat çalıyorum. Ancak son perdelere erişmek biraz sıkıntı yaratıyor ve bareli akor basımı strata göre biraz rahatsız. Tabii bunlar alışılmayacak şeyler değil.
 
Cort cr250 almıştım 4 ay önce yeni başladım, dedim ben bunu çalamam ağır, sapı kalın, son perdelere doğru erişemiyorum falan. Ellerimde küçük nasıl moralim bozulmuştu. Ses tonundan ötürü değiştirmeyi düşünmedim. Biraz inat ettim. Şimdi klavyesi vs hiç rahatsız gelmiyor. Ben bile alıştıysam siz de alışırsınız diye düşünüyorum.
 
7 - 8 telli gitarların klavyelerini düşünün birde, o gitarlarla muhteşem işler başaran birçok gitarist mevcut. Muhakkak ufak bir alışma süreci olacaktır ama kesinlikle gözünüzde büyüttüğünüz kadar sorun yaratmayacaktır. Ben Ltd Ec-407 kullanmıştım 5 ay kadar. Muhteşem bir klavyesi vardı.
 
Ec serisinin klavyesi daha farklı ama klasik gitardan geçeceğiniz için bir zorluk yaşamazsanız bence. Bende lp klavyesinde strata göre daha rahat ediyorum.
 
Les Paul'umda beni en rahatsız eden şey gövdesi oluyor. Konturu, kalınlığı vs. Super Strat gibi gitarlardan sonra biraz rahatsız geliyor kucağımdayken. Bunu seven de vardır tabii, bana çok hitap etmiyor sadece. Ama o tonu yok mu... En rahatsız gitar olsa bile çaldırır kendini 🤣
 
Les Paul gitara ilk gectigimde biraz zorlandigimi ve ben bu gitari calamayacagim heralde dedigimi hatirliyorum. Ancak aradan bir kac hafta gectikten sonra tumuyle alistim. Soylenildigi gibi gitar gercekten agir, aslinda ilk baslarda bunu farketmeseniz bile, farkli bir gitara gectiginiz de anliyorsunuz. Uzun sure ayakta olan performanslarda biraz yorabiliyor. Ama bence cok dert degil vucut alisiyor bir sure sonra. Gitarda tek zorlandigim nokta 21-22. ci fretlere ulasmak. Butun bunlara ragmen eger les paul tonunu seviyorsanuz, gitara zamanla alisir ve asik olursunuz.
 
Geri
Üst