Ibanez Premium Serisi Gitarlar

Selam. Ibanez’in Premium gitarları nasıldır? Endonezya’da üretildiklerini okudum. Kore üretimi olan Shecter, LTD gitarlardan daha mı iyidir işçilik olarak?
 
Bu konuda forumda sahip olan abi olarak @bastardbullet


 
İşçilik konusunda bir kaç şey söylemek istiyorum umarım spam olmaz. Gitarlar konusundan daha çok genel olarak.

Apple bildiğiniz üzere çoğu ürününü çinde ürettiriyor. Ucuz işçilik yüzünden her neyse.
Fotoğraf çekimi ile uğraşıyorum ve samsung bildiğiniz üzere kore markası. 2 adet lensim vardı. Bir tanesi 45mm kore yapımı mükemmel bir lensti. Daha doğrusu kalitesi olarak gerçekten 45mmler içinde çok iyiydi. Birde 20mm lensim vardı çin üretimi. Açıkcası ikisinde görebildiğim bir fark yoktu. İşçilik olarak. Ama tabi burda birden fazla parametre var. Sonuçta lens dediğimiz şey kapalı bir kutu neticede gitarda bir sürü kozmetik sorun oluşma ihtimali var. Ama genel olarak baktığımızda ikimizde işini çok iyi yapıyordu ?
Düşündüğüm kadarıyla bir firma kendi ismini lekeleyecek kişiyi çalıştırmaz, hatası olan ürünü ve buna sebep olan kişiyi atar. İşcilik ucuz ama o işi yapacak kişi de bol. Yanılmıyorsam endonezya malezya filipinlerde bu kategorilerde ülkeler ha bir de vietnam. ( Bknz: Adidas)

Bildiğim kadarıyla meksika fenderler ile american arasında da çok fark var. Ama aynı zamanda bazen bildiğim kadarıyla çok iyi meksikalarda çıkıyormuş. Biraz şans meselesi mi acaba ?

Mesela çankırı da bir oto lastik firması var şimdi ismini unuttum yanlış isim vermek istemiyorum. Ürünler türkiyede yapılıyor ancak japonya standartlarında kalite kontrolden geçiyor. Burada ben şunu düşünüyorum. Ürünün üretildiği yer midir önemli olan yoksa ürünün kalite kontrolden düzgün çıkması mıdır ?
Benim net bir cevabım yok.

Türkiyede bazı otomobillerin montajları yapılıyor bildiğiniz gibi ancak yurt dışında yaşayan kişiler daha hakimdirler ben sadece okuduğumu yazmak istiyorum.

En basitinden Avrupada üretilen model ile türkiyede aynı üretilen modelin trim sesi, kapı çitaların hizası işçiliğe verilen önem yalıtım döşeme işçiliği o kadar çok fark olduğunu söylüyorlar ki.

Konuyu biraz dağıtmış olabilirim anca premium adı üstünde olan gitarların ben kalite konusunda sorun çıkaracağını pek zannetmiyorum.

Ortalama ibanez premium gitar 1300-1500 dolar civarında ( endonezya üretim) endonezyada asgari ücret 230 dolar civarında, yıllık 2760 dolar. Hadi 340 dolar aylık versin. 4 bin dolar ediyor.
Japonyada minimum asgarir ücret yıllık $11,254 USD düz hesapla 3 katı ediyor. Gitara da herhalde bu 1.5-2 kat fiyat farkı olarak yansır.

İbanezin veya başka markaların ben şirket içi politikalarını maaşlarını vb bilmiyorum. Ancak endonezya üretimden ziyade fabrikada bunların kontrolü bu aşağıda ki gif gibi mi o önemli :D

VHa38f.gif
 
Son düzenleme:
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Bildiğim kadarıyla meksika fenderler ile american arasında da çok fark var. Ama aynı zamanda bazen bildiğim kadarıyla çok iyi meksikalarda çıkıyormuş. Biraz şans meselesi mi acaba ?

İşte merak ettiğim nokta bu. Bir fabrikadan her 10 gitardan 9 çok temiz işçiliğe sahip olarak çıkıyorsa başka bir fabrikadan 10 gitarı n 7’si çok iyi oluyor. En iyisi deneyerek almak fakat Türkiye’de her model olmuyor, olanlardan bazıları da ithalatçının insafına kalmış. 500-600TL fark etse deneyip alırım ama insan 1500-2000TL fazla vermek de istemiyor. Bu durumda biraz şansa güvenip yurt dışı sitelerinden almak lazım. Denemeden alacağım hangi fabrikadan iyi gitar çıkma ihtimali fazla ise ona yönelmek en mantıklısı.
 
İşte merak ettiğim nokta bu. Bir fabrikadan her 10 gitardan 9 çok temiz işçiliğe sahip olarak çıkıyorsa başka bir fabrikadan 10 gitarı n 7’si çok iyi oluyor. En iyisi deneyerek almak fakat Türkiye’de her model olmuyor, olanlardan bazıları da ithalatçının insafına kalmış. 500-600TL fark etse deneyip alırım ama insan 1500-2000TL fazla vermek de istemiyor. Bu durumda biraz şansa güvenip yurt dışı sitelerinden almak lazım. Denemeden alacağım hangi fabrikadan iyi gitar çıkma ihtimali fazla ise ona yönelmek en mantıklısı.
Sweetwater bildiğim kadarıyla ağırlıklarını yazıyor kendi fotoğraflarını koyuyor serial numarasını yazıyor. En azından ağır mı hafif mi ? Gövde ağaç desenli ise desenini görüp beğendiğini alabilme şansın olur. Mesela bilmiyorsan şöyle göstereyim

WhatsApp Image 2019-12-19 at 19.12.28.jpeg
 
Bende 2012 veya 2013'te internetten sıfır aldığım RG970 premium vardı. Buyuk hevesle almıştım çünkü fotoğrafta görünüşüne bayılmıştım. Gitarım geldi, case'i açtım ve fotolardaki alımlı figured (fotodaki quilt maple) top ile alakası olmayan daha albenisi düşük kaplamaya sahip bir gitar geldi. Daha sonra nette arastirdim ve premiumlarda boyle durumlarla karsilasan baska cok insan varmis. Yeni premium RG'ler muhtesem gorunuyor ama acaba seri üretilenler o düzeyde bir figured topa sahip olabilecek mi? O nedenle alsam dahi görmeden almam.

Işin diğer boyutunda gitarın sapi ilginçti. Rosewood klavye maple sapa gömülüydü, yani sap kenarında doğal haliyle maple binding görünümü vardı. Sap cilasizdi ve ben buna hic alışamadım. Ahım şahım bir sustain de yoktu gitarda. Onun dışında hicbir işçilik sorunu yoktu ve gayet kaliteli görünüyordu. Foam case de epey güzel ayrıca. Yeni serileri incelemek lazım, elimdeki Japon prestige RG kadar iyi olabileceklerini düşünmemekle birlikte acayip deneyesim var.
 
Açıkçası premium serisi ilk lanse edildiği zaman ibanez insanlarda (bende de) öyle bir izlenim bıraktı ki, yok efendim egzotik ağaçlar, rengarenk finish'ler, stainless steel fretler, premium treatment saplar falan derken fakir adamın kiesel veya suhr 'u olacak zannettim, hatta bazıları gaza gelip usa fender - mexico fender misali bazı premium ibanezlerin prestige modellerini ezip geçtiğini falan iddia ettiler.

Olabilir tabi, olmaz diye bir şey yok. Hepimiz tecrübe etmişizdir bunu. Arada denk gelen muhteşem squier veya sx gitarlar çıkması gibi.

Ayrıca prestige ile premium arasında beklediğim kadar fiyat farkı da yok.
Bazı premium gitarlar neredeyse prestige fiyatına yakın nedense...

Yalnız bir şeyi fark ettim, belki de bana denk geldi bilmiyorum ama geçenlerde şu yeni çıkan "indian laurel" strat'lardan denemek istedim, elime hangi gitarı alsam fret işçiliği rezaletti, bir iki fret değil, baştan aşağı bütün fret kenarları keskindi. Tuşe ağacı kupkuru ve cansız görünüyordu, sap satin cila değil de sanki fırça sapı gibi tuhaf ve çiğ duruyordu. Sap bu haliyle "sağlıksız" bir his bıraktı bende. Sonra dedim ki biraz fiyat farkı olur ama affinity'lere bakayım madem, ama o da ne, aynı işçilik aynı malzeme...
Endonezya yapımı idi gitarlar, demek ki artık üretildiği yerden çok kalite kontrole dikkat etmek gerekiyor...
 
Son düzenleme:
Şimdi işçilik konusu zamansal olarak değişebilen bir konu. Günümüz itibariyle artık korede üretilen gitarların, işçilik olarak, amerika veya japonya üretiminde bir eksiği olduğunu düşünmüyorum. Insanlar zamanla öğreniyor. Geçenlerde apple şöyle bir açıklama yaptı gördüyseniz; biz artık çinde ucuz diye değil nitelikli iş gücü ve teknik imkanları çok yüksek olduğu için üretim yapıyoruz. Zamanla gelişiyor yani. Ama bu demek değil ki amerika gitarından daha iyi. Çünkü kullanılan malzeme tamamiyle farklı.
Bu arada söz konusu gitar olduğunda diğer ürünlerle çok kıyaslamamak lazım. Makinalaşma çok fazla olamıyor, büyük oranda insan gücüne ihtiyaç var. Youtube da vs gibson, epiphone üretim videolarına bakabilirsiniz.
 
Üretim yöntemi ve kullanılan malzeme daha önemli bence. Cila var kağıt kadar ince, cila var gövdede kullanılan kapaktan daha kalın gibi. Firmanın üretim yöntemi neyse işçide onu yapıyor haliyle.

Endonezya gibi yerlerde kullanılan ağaç ne kadar dinlendirildi, kurutuldu bunlar da önemli sorun. Zaten günde 1000'lerce gitar üreten fabrika ağaç kontrolünü ne kadar yapabiliyordur o da muamma.

Gövdeyi 2 parça da yapabilirsin, 5-6 parça da. Bu da bir etken. Seri üretimin dibine vurulan yerlerde her ağaç parçası değerlendirilebiliyor. 2 parça gövdenin de iyi tınlayacağı meçhul aslında, çünkü iki ahşap parçasının frekansları birbirini tutmayabiliyor. Signature gitarlar var mesela ama o gitarlar da gerçek gitaristin gitarı gibi olmuyor çoğu zaman. X kişisinin gitarını yaparlarken elde ölçüm aletleri, plastik çekiçler ile ağaçları "dinliyorlar".

Eskiden Kore gitarların yüzüne pek bakılmazdı, şimdi Kore olduğu zaman iyi deniliyor. Bunda üretiminin gelişmesinin etkisi de var. Endonezya'da o noktaya gelecek yakında, çünkü yapa yapa öğreniyor işçiler. Kore ve haliyle Japonya hariç uzak doğu ülkelerinin işçilikteki en büyük sıkıntısı fret işçiliği sayılır.
 
Son düzenleme:
Bu konuda forumda sahip olan abi olarak @bastardbullet



Yanlış olmasın, bu benimkiler axion label serisi. İki seri arasında çeşitli işçilik, yapım biçimi ve ufak malzeme farklılıkları mevcut. Sanırım en önemli fark premium serisinde stainless steel ve “premium treated” fretler kullanılırken axion’larda “zero treated” nikel fretlerin kullanılması.

Haricinde her iki seride de aslında birbirine çok yakın ağaçlar, kimi modellerde aynı marka manyetikler ve metal aksamlar kullanılıyor. Aynı fabrikadan çıkıyor olduklarını da düşününce aralarında bir uçurum olmasını beklememek gerekir. Yine de japon çıkışlı ibanezler haricindeki tüm modeller için klasik “hit or miss” durumu geçerliliğini koruyor.

Ben bu axion labellarda epey şanslıydım. Yabancı forumlarda ise aynı modeller hakkında keskin fret kenarları, boya kusurları ve üst kapak malzemeletinin çiğ/kalitesiz görünmesi ile alakalı bir dolu şikayet bulabilirsiniz.

Farklı bir başlıkta 2020’de piyasaya girecek premium serisi iki ayrı RG paylaşmıştım “bunlara vuruldum“ diye. Fakat sweetwater fiyatlarını görünce “yuh” dedim, doğrudan $1600 esas beğendiğim model. Muhtemelen buralara da 10k altında gelmez. Değip değmeyeceğini söylemek de gerçekten zor. Hemen her modelde abuk sabuk bir fiyat artışına gitti ibanez bu yıl, hayırlısı diyebiliyorum sadece.

Üretim bandı ve kalite kontrol stabilitesi bakımından Endonezya halen Kore’ye göre daha riskli. Fakat tasarım ve yenilikçilik bakımından da ibanez‘in Endonezya üretimi modelleri son yıllarda daha çok hoşuma gidiyordu, haliyle ben on yıllık schecter müptelalığımı ibanez ile noktaladım. Tavsiyem, beğendiğiniz marka/modeller yurt sınırlarına girene kadar acele etmeyin. Ben bir kumar oynadım, görmeden denemeden sipariş verdim ve gayet elimde patlayabilirdi. Bence girmeye değmeyecek gereksiz bir stres bu.
 
RG970 sahibiyim. İşçilik harika diyemem ama gayet iyi. Sapı diğer Ibazlere göre daha kalın . Gitar üzerinde kalın bir cila tabakası var. Floy rose bence çok iyi, akor kaçırma problemi minimum düzeyde. Üzerinde bulunan Dimarzio/IBZ manyetikler ne iyi nede kötü diyebilirim. Tamamen kişinin beğenisine kalmış.
 
Geri
Üst