Sizce sap ayarım bozuk mu? Yoksa ben mi tellere çok sert vuruyorum?


Sizce sap ayarı bozuk mu ilk perdelere basında cızırtı geliyor ve internetten sap ayarı videolarına baktım parmaklarımı perdelere koyarak ölçtüm çok bozuk durmuyor ancak cızırtı devam ediyor kendim sap ayarını yapabilir miyim sorun çıkar mı?
 
Sap ayarınız bozuk gibi duruyor. Görmeden net bir şey söylemek zor ama sapın çarpılması vb. gibi büyük bir sorun veya ilk perdelerde erime gibi daha kolayca düzeltilebilecek yapısal sorunlar yoksa yüksek ihtimal sapınızda 'backbow' var, yani truss rod fazla sıkı. Truss rod ayarı yapabilirsiniz. Öncelikle tüm telleri gevşetmeniz gerekir. Sonra truss rodu uygun bir anahtarla çok hafifçe gevşetin. Sonra akord edip deneyin. Daha iyisi gitarınızı bir teknisyene götürün ve mümkünse kendisi gerekli ayarı yaparken de izleyin ki bir dahaki sefere kendiniz güvenle yapabilesiniz.
 
Sap ayarını kontrol etmenin en kolay yolu aynı anda 1. ve sonuncu perdeye basıp, 8 veya 10. perdedeki tel yüksekliğini kontrol etmektir. Arada biraz boşluk olmalı. Sap ayarını yaparken de telleri gevşetmenize gerek yok.

Eğer aradaki boşluk çok fazlaysa truss rod'ı saat yönünde; eğer az ise saat yönünün tersine çevirmelisiniz.

O bi yana, çok kötü durmuyor. Minimal fret buzz normal.
 
Ben ayar yapmadan önce telleri en azından bir ton gevşetmeyi hararetle öneririm. Bu konuda farklı görüşler bulursunuz ama gevşetmek en azından ayarı daha kolay yapmanızı sağlar.
 
Geri
Üst