En iyi elektro gitar teli

Elektro gitar için en iyi tel nedir?
Uzun ömürlü olması önemli değil ama güzel kayan kolay bent yapılan iyi output veren çalımı rahat ve tonu iyi olan tel arıyorum.
Önerilerinizi bekliyorum.
Fiyat önemli değil.
 
Kendim Ernie Ball 10-46 kullanıyorum, Ernie Ball eskiden çok çabuk kararırdı ve paslanırdı, ama son 2-3 yıldır ömür, hissiyat ve konfor olarak önde, D'addario'nun 10-46'sı daha sert mesela.

Elixir'in fret yeme efsanesi doğru fakat çok fazla bilgi kirliliği var, tecrübelerimi şöyle aktarayım;

Bugün Ernie Ball'un fiyatı ortalama 50 TL, Elixir 100 TL, normal kullanımda Ernie ball nalları 1 ayda dikerken, Elixir'de 3. - 4. aylarda hala yeni takılmış tel buzzı ve kayganlık ilk günküne göre az da olsa devam ediyor.

Evet bu iyi bir şey hissiyat olarak fakat telin üzerinde kimyasal ya da ne üretimi olursa olsun tel takıldıktan sonra her gün bir gün öncesine göre daha çok sertleşir(terleme, oksitlenme, oksijen teması vb. detaya girmeyeceğim), dolayısıyla siz 1 ayda Ernie ballı karardı diye çöpe gönderirken Elixir'i kullanmaya devam edersiniz fakat 3. ayın sonunda gözle görülmeyecek nitelikte fretleri yemeye başlamıştır. Hele her takımı en az 6-7 ay kullanan, gitarını seven veya pahalı gitar kullanlara tavsiyem "Görünmeyen orta vadeli giderler" defterine yavaştan tesviye/fret birikim hesabı açsınlar. Çelik fret kullanan tayfa bir gömlek daha rahat olsun.

Buraya kadar olan kısım her ay 50 TL vermek yerine 100 TL verip en az 4-5 aylığına hesaplı kullanım düşüncesi olanlar içindi. Ama dikkat etmek gerek ki gördüğüm kadarıyla Elixir kullananların yarısından fazlası en az 7-8 ay tellere dokunmuyor.

Şimdi arkadan gelecek cevapları bildiğim için; " yalnız kardeş fret öyle kolay eriyen bir şey değil " gibisinden tek mesajda onları da cevaplamış olayım.

Fretler nikel ya da çelik olarak üretilir fakat bunlarında kendi içinde kalitesi firma standartları, fiyat vb. koşullara göre değişir. Bu çeşitli kalite farkı en çok nikel, yani diğer bir anlamda ucuz ve arz miktarı yüksek tarafta görülür. Örneğin mağazadan aldığınız isim yapmış bir markanın fretleri daha kolay erirken daha ucuz olan bazı gitarlarda daha kaliteli malzeme yapısı denk gelebilir. Yani siz "gitarım X marka, adam olun" diye gezerken aslında o X markasının üretim ve satış politikası kar marjı vb. nedenlerden sizi pekte ipleyecek, düşünecek durumda değildir. X markası da biz orjinal kalsın diye böyle yapıyoruz der, sizde 7 ay Elixir kullandığınızla kalırsınız. Aşırı kullanımda 10-12. ay sonunda tesviyeye aslında ramak kalmıştır.

Çelik frette bu farklılık daha az ama işçiliği daha zor ve biraz daha maliyetli olduğundan markalar pek tercih etmez. Keza değişim için lüthiere gittiğinizde de fiyatlar cep yakar, bükülmesi, traşlanması malzemelerini de yer. Fakat kalite ve ömür olarak nikelden en az 3-4 kat daha sağlamdır. Jescar jumbo çelik fret taktırdığım gitarımı 1 sene kullandım, az daha satmaktan vazgeçiyordum. Ömürlük ve pahalı bir gitarınız varsa çelik frete verdiğiniz paraya acımayın çünkü gerçekten ömürlük olacaktır. O zaman Elixir bir nebze daha tercih edilesi gelir.

Not: Ernie ball fret yemez diye bir şey yok hangi teli ne kadar uzun süre kullanırsanız o kadar zararlıdır. Ama Elixir'i takayım 1 sene kafam rahat modeli gitarı satmaya karar verdiğinizde can yakar.

Eğer Elixir kullansaydım muhtemelen en fazla 2 ay kullanırdım Ernie Ball'a göre maksimum verim süresi daha yüksek, ama zaten benim için kullanım süresi/fiyat olarak aynı şeye geldiği için ben tercihimi hissiyatı ve konforu daha iyi olandan yana kullanacağım.
 
Elixir fretlere zarar veriyor diyorlardı.
Öyle bir şey oldu mu?

Ben 6 senedir kullanıyorum 3 gitarımda da. Hala da çalıyorum tesviye bile görmediler. Her çalım sonrası silip yerine koyuyorum yıllardır. Yine de bunca insan fretleri yediği konusunda aynı fikirde. Onların da yaşadıkları tecrübe, benimki de. Benim gibi de başkaları var, her türlü görüş mevcut dolayısıyla.

Berkay'ın dediği gibi 1 ay gitmiyordu benim diğer tel kullanımlarım; 1 hafta sonra Elixir'in 6 aylık çalımına denk bir durum oluşuyordu, belki 3-4 günde hatta. O yüzden fret mret düşünmeden Elixir denedim ve daha da başka tel kullanmam dedim o zamanlar, hala da aynı kafadayım. Teli takıp keyifle çalmanın karşılığı fret değişimi olsa onu da yaptırırdım. Çok da güzel fret işçiliği çıkaran luthierler var. İşim düşerse gideceğim ilk adres Matt Guitars, Hakan Seçkin. 1000 TL alsın diyelim, mis gibi yeni çelik fretlerle değişime.

E ben o parayı çoktan çıkardım ki 6 senede. 3 günde kararıyor dedim yukarıda ama ittire ittire 3 hafta kullanıyordum, zevksiz şekilde de olsa.
Gereksiz bir bilgi daha verirsek, gitar çalındığı sürece tellerin eskimesi daha yavaş oluyor bana göre -Elixir için konuşuyorum özellikle- ancak temizleyip yerine koyduğum halde bir süre çalmamışsam daha çabuk eskiyor, anlamıyorum bu işi. Çaldığım sürece 8 ay kadar değiştirmedim bir gitarımın tellerini, bir tarafta 3 gün var bir tarafta 8 ay... Senaryolar farklı farklı anlayacağınız, isterseniz 4 ayda değiştirin Elixir'i, her türlü rahatlık.

Hissiyatı başta garip gelir en fazla, sert gelir, ona da alışıyorsunuz kısa sürede zaten, bunca kullanan gitarist var.

Not: Ernie Ball aşırı rahattır, tonu da çok güzeldir. 1 hafta sonra ise bu özelliklerin bir anlamı kalmamaya başlar :) Telleri değiştirip, kayıt yapacaksanız güzel seçenek, en parlağından bol harmonikli tonlarla kaydınızı yaparsınız. Elixir Optiweb ile dağlar kadar fark yok bana göre yine de -ton anlamında da-.
 
Çelik fret ve Elixir tel, güzel ikili. Öte yandan fret o kadar da çabuk zarar gören bir şey değil çalmanıza bakın. Araba alıp dolu yağacak diye battaniye saran adamlar gibi olmayın :)
 
Geri
Üst