26.5" tel uzunluğu olan gitarda, tel ve tansiyon

Herkese selam,
Elimde Ibanez RGD321 bir gitar var. Bariton-ish diye geçen, 6 telli bir gitar. Geçtiğimiz sene oldukça araştırıp, internetten almıştım. Biraz kumardı, anlayacağınız. Ama neyse ki pek üzmedi.

Bildiğiniz gibi; A, A#, A# drop gibi tuninglerde kullanılması için 7 telli gitarlar var ve bunların da genelde tel uzunluğu 26.5 inch ve standart olarak 1056, 1059 gibi tellerle satılıyorlar. Ben de kendi gitarımı ilk aldığımda, yanlış hatırlamıyorsam 1254 bir paket almıştım. Taktığımda çok yumuşak gelmişti, birkaç gün geçmeden 1364 veya 1362 Dunlop marka olduğunu hatırladığım bir paket almıştım. O da çok sert gelmişti. Tabiri caizse halat gibiydi ve ton da çıkmıyordu. Çok gergin olmuştu, sustain'i çok kısaydı ve sağ elimi çok yoruyordu. Bir iki 7-8 tel takımının 6 telini daha denedikten sonra, şimdi Elixir'in 7 telli 1059 takımını, en alt tel hariç kullanıyorum. Ton, dayanıklılık ve çalım rahatlığı anlamında çok memnunum. Fakat...

Yaptığım müzik ve kullandığım tuning'den bahsetmek gerekirse, şu an A#FA#D#GA# tuning'de çalıyorum. Yani kısacası A# drop'un, en alt teli de A# olmuş hali. Bu gitarla yaptığım müzik ise temel olarak prog metal ve djent civarlarında. Yani bazen yarım bend kullanmak dışında, bend kullanmakla hiç işim olmuyor. Ritm veya atmosferik melodiler ağırlıklı olacak şekilde çalıyorum. Tesseract grubunu duyduysanız, neden bahsettiğimi anlayacaksınızdır.

Şimdi sorunun tam olarak açıklamasına gelelim. Bu gitar, bu tel ve bu tuning ile elde ettiğim tansiyon yeterli değil. Ve ben aslında A drop tuning'de çalmak istiyorum. İstediğim tansiyon ise A# drop +37 cent, gibi düşünebilirsiniz. Yani şu an kullandığım tel ve tuning'i baz alırsak, A# dropta yaptığım tuningdeki her telin notasını +37 cent daha yukarı taşıyacak şekilde tune edersem, istediğim tansiyonu elde etmiş oluyorum. Fakat böyle de çalmak istemiyorum. A drop gibi bir tuning'de, üst 3 teli (slap'lermiş gibi) sert şekilde penaladığımda, o nota, olabildiğince az sürtone olsun istiyorum.

Normalde kullandığım tansiyon hakkında bilgi verirsem belki daha yardımcı olacaktır. Normalde 25" tel uzunluğu olan, 6 telli bir PRS çalıyorum. E standart akortta, Elixir 1052 kullanıyorum. Eğer PRS'te, D drop tuning'de böyle bir müzik yapacak olsaydım, (var mı bilmiyorum ama) 1154 tel kullanırdım. Kafamdaki ve elimdeki tansiyon algısını ve isteğini net bir biçimde aktarmış olduğumu umut ediyorum.


Bir çözüm arıyorum sevgili forum. Kafam karışık. Kendime muhattap bulamıyorum. Soracak insan bulamıyorum. Tel uzunluğunu 27" yapacak şekilde bir sap yaptırıp taktırmak da bir çözüm ama pahalı bir çözüm. Tel deseniz Elixir'in 8 telli 1074 takımı (en alt ve en üst teli kullanmadan) da cazip geliyor ama yine başta yaşadığım durumu yaşamak istemiyorum. Ne yapacağım ben? İnsanlar 26.5" 6 veya 7 telli gitarları nasıl A drop'ta çalabiliyor? Onu da geçtim 25.5" 7 telli gitarları zaten kafam hiç almıyor, nasıl mümkün olabilir diye. Bende mi veya gitarda mı bir sorun var? Ne yapacağımı şaşırdım.
 
Slipknot'ın bazı şarkıları drop A diye hatırlıyorum. Onun kullandığı sete baktınız mı ? Ama o yanlış hatırlamıyorsam 25.5 skalada kullanıyor bu akortları. 7 telliye göre daha "punchy, daha sert" bir ton çıkıyor diyebilirim. Gitar Edevat youtube kanalında bunun denemesi var B drop'ta.
Sizin Mick'e göre bir kademe daha yumuşak tel kullanmanız gerek mantıken. 6 telli sette muhtemelen o da 10-52 gibi birşey kullanıyordur. Canavar gibi bir sağ el var çünkü adamda. En ince tel konusu ise size özel birşey, 11 numara setin tek si teli sanırım işinizi görür.
 
Meshuggah, periphery, sikth vs. bu akımın öncüsü gruplar da dinlerken aklımızı peynir ekmekle yememize sebep olan kült albümlerini yine bunlara yakın, ve hatta daha da düşük akortlarda o aklınıza hiç yatmayan standart 25.5” skalalı gitarlarla kaydettiler. Sorunu skalada aramanız/neredeyse sadece bununla alakalı gibi görmeniz sizi yanlış yollara çıkarır.

10 yıldır aynı tarzda çalıyorum/çalmaya debeleniyorum, 26.5” ve 25.5” skalalı 7 tellilerimde çoğunlukla 10-62 set kullanıyorum ve genelde A standard akortta tutuyorum en az iki tanesini. Diğerlerini ise A drop, G# drop vb. farklı akortlarda kullanıyorum. Bahsettiğiniz şekilde bir gerilim/ton kaybı da yaşamıyorum. Bir adet 26.5” rgd61al var mesela 6 telli, onun üzerinde şu anda eb mammoth slinky 12-62 set mevcut ve an itibariyle B drop akortlu. Aslında A drop için çok daha uygun, fakat yüksek gerilimi ve piyano vari tuşesi çok hoşuma gitti bu şekilde. Bu seti denemenizi özellikle tavsiye ederim.

Tüm bunların haricinde ise kullandığınız penanın malzemesi, boyutu ve kalınlığı, sağ el hakimiyetiniz ve tuşeniz, gitarınızın tel yüksekliği ve sap biçimi ayarları, kullandığınız amfi/pedal/prosesör/vst ayarlarınız da son derece önemli. Bir bütün olarak bunların her birinin halen optimal olduğunu ve yine de sorunu çözemediğinizi düşünüyorsanız geriye tek alternatif multiscale gitarlar denemek kalıyor. Bu aletler ne derece gerekli/işlevsel ona da henüz ben yorum yapamıyorum.

Ve tekrar hatırlatayım, new millenium cyanide christ bundan 22 yıl önce 25.5” skalalı Bb akortlu bir 7 telliyle kaydedildi.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Bir adet 26.5” rgd61al var mesela 6 telli, onun üzerinde şu anda eb mammoth slinky 12-62 set mevcut ve an itibariyle B drop akortlu. Aslında A drop için çok daha uygun, fakat yüksek gerilimi ve piyano vari tuşesi çok hoşuma gitti bu şekilde. Bu seti denemenizi özellikle tavsiye ederim.

Ve tekrar hatırlatayım, new millenium cyanide christ bundan 22 yıl önce 25.5” skalalı Bb akortlu bir 7 telliyle kaydedildi.

Bahsettiğiniz setin ülkemizde satışını bulamadım, internet üzerinden baktığımda. Açıkçası Ernie Ball'dan da çok emin olamıyorum. 2 sene kadar önce zorunda kalıp EB regular takmıştım ve dayanıklılığının çok kötü olduğunu hatırlıyorum. 1 haftada perte çıkmıştı. Elixir'in 8 telli setini alıp deneyeceğim sanırım. Ama şu anda da Optiweb mi yoksa Nanoweb mi alsam diye kararsızım 😅

Bu ekstra bilgi çok iyi oldu. Meshuggah, özellikle ilk albümlerini çok sevdiğim ve genel olarak çok saygı duyduğum, sizin de bildiğiniz gibi alanındaki en öncül gruplardandır. Bu soundu bir 25.5" ile yakaladıklarını bilmiyordum.

Ton konusuna gelecek olursak, elimdeki gitar bu iş için biçilmiş kaftan olmayabilir. Standart akordu D standart olarak gelmişti bana. Ve üstünde 9-46 tel vardı. Belki de 1359, 1364 gibi setleri denemek için pek elverişli bir gitar olmayabilir. Yine de yeni bir gitar, özellikle bütçe anlamında gözümü çok korkutuyor. Şimdilik tel kalınlıkları ile oynayarak optimal olanı bulmaya çalışmak daha iyi olacak sanırım. Belki en iyi ihtimalle bir Cort EVLK 57B düşünülebilir, ama onun da üstündeki emg'ler ne kadar işimi görür pek bilemiyorum. Emg'ye karşı her zaman ön yargılı olmuşumdur...
 
Ben drop C için yıllardır aynı seti kullanıyorum 25,5 fender scale'da 11-56 daddario EXL 117 öneririm 56 nın hissini sevdiysen alt teller çok gevşek geldiyse
 
Mammoth slinky için ara ara zuhal ve mydukkan’ı kontrol edebilirsiniz. Bulamazsanız da farklı 2 set alıp benzer bir hibrit seti kendiniz oluşturabilirsiniz ki maliyet bakımından çok makul değil. Gerçekten daha uzun skalalı bir gitara ihtiyacınız yok, durduk yere kendinize masraf çıkarmayın derim.
 
Müzisyenden de ziyade maalesef ilgi yok. İlgi olmadıktan sonra da ne ekipman var, ne bilgi var. Eminim ki bütün bunlara benden daha hakimsinizdir zaten. Geceye son olarak kendi reklamımla nokta koymak isterim. Forumun buralarına kadar okuyanlara selam:
 
Geri
Üst