Gibson LP Custom - ESP Eclipse

İki gitar arasında kaldım. ESP full thickness yani kalın gövde ve ağır. Gibson için, bu gitar custom shop mudur? Yada her les paul custom custom shop mudur? Ayrıca bu modelde ağırlığı hafifletmek için yapılan delik işlemi var mıdır? İki gitar arasında tavsiyeniz nedir?

2013 Gibson Les Paul Custom K.K. 6-9 Taksitİlan No: 753029963
2013 Gibson Les Paul Custom K.K. 6-9 Taksit - En Uygun Gibson Gitar Fiyatları sahibinden.com'da - 753029963


ESP Eclipse CTM1 Full Thicknessİlan No: 780535813
ESP Eclipse CTM1 Full Thickness - En Uygun ESP Gitar Fiyatları sahibinden.com'da - 780535813
 
Gibson tabii ki custom shoptan çıkma. Weight relief yok modelde. 2013 customlar için genelde hep 10 pound (4.5 kg) civarı oluyor denmiş. İkisi arasından kesinlikle Gibson'ı seçerdim ama tamamen tarafgir olduğumdan.
 
Les paul customlar 90'larin sonlarindan beri custom shop tarafindan uretiliyor. 2. El alacaksaniz farklı donemleri var. Yani zaten 70'ler onceai vintage gotarlar ayri bir konu oranin ayri uzmanlari var. Koleksiyoncularin isi artik daha cok.

Norlin era diye gecenler (70ler basi 80ler ortasi) yine ayri. Bu donemin gitarlarini begenmeyen cok ama arada cok iyi gitarlar da vardir elbette.

80ler ortasi 2000ler arasi ayri bir donem. Bu ara ise biraz da norlin donemindeki gibi mali kriz sebebiyle kenarda kosede kalmis agaclarin kullanimi sona erdiginden "good wood era" diye gecer. Bu da pek bir sey ifade etmeyen bir tabir. Sadece tek parca govdeler falan bu donemde daha cok.

Basta dediğim gibi 90'larin sonunda ise uretim gibson USA'den gibson custom shop'a geciyor.

Su an bildiğim kadariyla mevcut uretim lp customlarda weight relief delikleri var (arastiramadim, yanılıyor olabilirim). Fakat buna pek takılmayın derim.

Bende bir adet 91 lp custom var. En sevdiğim gitarım. Yaklasik 6 kilo o ayri. Acikcasi yeni lp custom fiyatlarına baktim da bugun o paralari yatirmayi dusunsem tahminen r7/8/9 tercih ederdim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4

Teşekkürler cevaplar için. Peki bu gitarı ayıran özellik nedir? Bu linkteki gitar da custom shop ise Reussie denilen şey ne özellik katıyor. Şimdi forum.gibson’da “Only the historic reissue Customs are solid” yazısını gördüm. Reissue modelinde bu delik mevzusu yok herhalde. Solid
dediği deliksiz gövde. Sahibinden.com daki gitar custom shop olduğunu varsayarsam(hala emin değilim) gövde de delikleri mevcut. Reissue modeller daha pahalı gördüğüm kadarıyla. Alacağım gitar reissue falan değil ama custom shop üretiyor sanırım. Kafalar karışık :)
Esasında istiyorum ki bir gibson’un olsun torunuma kadar kalsın :) bu gibson da harbi gibson olsun. Yani biraz özel olsun istiyorum. Yoksa delikmiş, vosmuş falan takılmam. Yıllardır içimde bir heves black beauty.
 
Bir kere o ESP o kadar etmez kesinlikle. Hissiyatı da gerçek Les Paul'lerden biraz farklı. Diğer soruya gelirsem de, mevcut üretim Les Paul Custom'lar Custom Shop'dan çıkma. Gövdelerinde weight-relief var (2019'a kadar. 2019 ve 2020 üretimlerde weight-relief yok Tamamen solid body.) Ayrıca yine 2019 yılına kadar Richlite tuşe ile üretildiler. 2019 ve 2020 üretimlerde abanoz tuşe var. İleride satarken zorlanmamak adına ve hissiyatı BENCE çok daha iyi olduğu için Gibson diyorum. Biraz pazarlıkla iyi bir fiyata alabilirsiniz.
 
Reissue meselesinde fark hangi yilin reissue'su ise o senenin speclerine gore uretilmesi. Yani mesela kullanılan potans baslarindan tutun perde teline kadar hangi yilin reissue'su ise ona sadik kalmaya calisiyorlar, elbette mumkun mertebe.

Bu arada alacaginiz gitari hele ki boyle kalburustu bir modelse gormenizi oneririm. Gibson dahi olsa ornegin tusede planya izi falan gorebilirsiniz🤷‍♂️
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Bir kere o ESP o kadar etmez kesinlikle. Hissiyatı da gerçek Les Paul'lerden biraz farklı. Diğer soruya gelirsem de, mevcut üretim Les Paul Custom'lar Custom Shop'dan çıkma. Gövdelerinde weight-relief var (2019'a kadar. 2019 ve 2020 üretimlerde weight-relief yok Tamamen solid body.) Ayrıca yine 2019 yılına kadar Richlite tuşe ile üretildiler. 2019 ve 2020 üretimlerde abanoz tuşe var. İleride satarken zorlanmamak adına ve hissiyatı BENCE çok daha iyi olduğu için Gibson diyorum. Biraz pazarlıkla iyi bir fiyata alabilirsiniz.
Richlite denilen şeyi şimdi öğrendim, plastik bir malzeme anladığım kadarıyla. Gibson klavyede bunu abanoz yerine cidden kullanıyor mu?
 
Kısa cevap: prestij, marka ve gerekirse kolay satılabilmesi ise öncelik Gibson, iyi gitar almak ise ESP. Mevzubahis ilandaki ESP aşırı pahalı, ESP standard series bir gitar, şu an figürlü kapaklı sıfırı 1800 dolar civarı, Türkiye distribütörüne sipariş verip getirilebilir. Benim gözlemim şu şekilde, elimden bol miktarda Esp de Gibson da geçti, eğer aşağı yukarı denklersek serileri Kore Ltd 1000 serisi=Gibson standart/traditional, esp standard series=Gibson Custom shop(hatta bir tık daha bile detaylı işçiliği sahip) şeklinde malzeme kalitesi ve işçilik, kalite kontrol detayı olarak. Şahsen 58 Vos bir Gibson geçti elimden, special Cenab I hak ül rabbil alemin aşırı limited aman da ne kadar limited versiyon idi üstelik, ve aşırı sıradan, o paralara katiyen değmeyecek bir gitar idi. Hepsi öyle midir, Gibson In selameti için umarım değildir, ama denediğim diğer Gibson Custom lar da özellikle fiyatlarına göre, Türkçe karşılığı olmadığı için kullanıyorum affedin, Unimpressive idi. Esp eclipse lerin hissiyat açısından, full thickness bile olsa Gibson dan farklı olduğu doğrudur. Sap profilleri çok daha modern. Biri diğerinden daha iyidir denemez, kişisel tercih meselesi. Gibson ın bir avantajı, custom bucker lar çok güzel manyetikler, eğer hala onları kullanıyorlar ise custom larda. Fakat gerek fret işçiliği gerek finish detayı olsun Esp de premium diye bağırıyor. Gibson da öyle bir hissiyat pek yok. Bir de efsanevi headstock dizayn hatası var ki, tek başına Gibson dan komple soğuttu beni. Meşhur açılı dizayn dan dolayı gitarın canı sürekli ardında. Ay düştü ay darbe aldı çatladı mı kırıldı mı demekten ve G telini akort etmekten iflahını kesiyor adamın. Velhasıl I kelam, başta söylediğim gibi, amaç alayım evladiyelik olsun taş gibi gitar olsun ise amaç kesinlikle Esp, yok prestij olsun, sağda solda hava atayım, gerekirse de çekeyim kolayca satayım ise Gibson almak lazım.
 
Benim bu konudaki nihai görüşüm de şu: Her iki gitar da bir enstrüman olarak evladiyelik olma potansiyeline sahip (denemek lazım tabii). Yine de maddi değer, satım vb. gibi başka kaygılar varsa sanki Gibson bir miktar önde ama bu da şimdi bildiklerimizin perspektifinden, yoksa kimse yarın ne olacağını kestiremez. Kestirebilseydi 59 Burst'leri ilk çıktıklarında kapış kapış toplardı insanlar.

Bir de işin şu tarafı var: Bugün üretilen gitarların 50-70 arası üretilen gitarların piyasa değerine ulaşmayacağını biliyoruz. Onların öyle değerlenmesinin sebebi kültürel açıdan ikonik olmaları, pop kültür objeleri haline gelmeleri.* Dolayısıyla bugün aldığımız modern gitarları aman 'yatırım aracı' olarak düşünme hatasına düşmeyelim. Kaldı ki 50-70 arasına bizzat şahit olmuş veya bunun bir şekilde etkisinde kaldığının bilincinde olan nesiller yok oldukça bu enstrümanların bugünkü uçuk değerlerini koruyabilecekleri bile şaibeli. Dolayısıyla, 'evladiyelik' enstrüman alırken kalite, konfor, ses gibi şeyler bence daha elzem.

Deneme şansınız varsa deneyip öyle karar verin bence.

*: Vintage gitarların değerini o zamanın işçiliği ve/veya malzeme kalitesine bağlayan da var, o tartışmaya çok girmek istemiyorum ama bu fikre elektrikli enstrümanlar için çok katılmıyorum. Benzer şekilde yaşını almış solid body gitarlar için sarı sitede sıklıkla edilen 'ağacı kurumuş' lafını hiç ciddiye almamak lazım. Vintage gitarların 'daha kuru' olduğu için sesinin mitolojik bir şekilde daha iyi olduğunu söyleyenlere yaş ağaçtan gitar ve hatta sehpa dahi yapılmayacağını sürekli söylemek lazım da insan bıkıyor bir yerden sonra.
 
Geri
Üst