Yeni başlayana Nota mı TAB mı ?

Dostlarım ben Opeth, Candlemass ve Burzum gibi grup ve sanatçıların hayranıyım. Dinlemeyi de bırakıp bir sevda ile çalmaya başlasak ne olur acaba diyerekten bu işlerden emekli olmuş bir arkaşımın tavsiyesi üzerine Xcort X6 model gitarı aldım yaklaşık 1 hafta oldu yada olmadı diyebilirim. Asıl konuya gelirsek tellere boş boş vurmak dışında ne bir nota ne de bir tab bilgim var hiçbir şekilde çalmayı ve melodi çıkartmayı dahi bilmemekteyim. Amfi işine gelince amfi ye ancak 20 gün sonra alabileceğim için idare edeceğini düşünerek 20 güne kadar, adisinden bir Usb guitar link siparişi verdim ses sistemine bağlamak üzere..

Zamanında bir kaç sene önce ney (kaval) kursuna gitmiştim bu kursta ise notalarla eğitim başlamıştı bu notaların eğitimi beni delirttiği için artık bir kaç hafta sonrasında bu eğitimi yarıda bırakıp kaçtım.
Gitar için hevesim büyük ancak notaları öğrenmekten korktuğum kadar başka bir şeyden korkmamışımdır sanırım. Tab sistemine baktığım zaman daha kolay ve basit yalnızca ezber ve pratik isteyen bir okuma yöntemi gibi gözüküyor ama gel gör ki tab sisteminde detaylar mevcut değil anladığım kadarıyla.

Kendimi eğitimle pratikle ve zamanla geliştirirsem Death, Trash, Doom Metal gibi gerçekten ağır notalar içerebilecek parçalara yoğunlaşmayı düşünüyorum. En çok yapmayı istediğim şey ise uzun soluklu soloları çalma becerisini kazanmak açıkcası.
Dostlarım Abilerim/Kardeşlerim benim diyeceğim o ki ben bu işi notaları ezberleyip öğrenmeden TAB sistemi üzerinden yürütebilir miyim ? Belki bu işlerin uzmanı olan kimseler için bu komik bir soru olabilir ama daha 3 günlük gitar tecrübeme dayanarak nota ezberinden veya eğitiminden kaçmak için bu soruyu bilir kişilere yöneltiyorum.. Yorumlarınız benim izleyeceğim yol için oldukça önem taşıyor 🤘
 
tabdan ezberleyerek istediğin herşeyi çalarsın. daha kolay gibi gözükebilir sana bu. ama inan boşuna hamallık yaparsın o kadar. kağıt üzerinden olmasa bile klavye üzerinden notaları öğren. nota bilirsen şarkının yapısını kavrarsın. tab dan sadece ezberlersin o kadar. seni geliştirmez tab öğrenmek.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Anladığım kadarıyla tab sistemiyle ezbere bilinen kısıtlı parçaları çalabiliyoruz ancak hafızada ne kadar var ise.. ama nota bilgisi olursa çalınabilecek olan kağıt üstüne yazılı her notayı okuyabiliyoruz galiba bu da taba göre büyük üstünlük sağlıyor sanırım.

Peki bu notaları öğrenmenin en etkili yolu nedir bilinenden ziyade ?
 
Tab nota kulak 3'lüsünü kullanıyorum. metal müzikte metronom çok oynuyor, Guitar Pro 7 kullanıyorum benim tarzımda hepsi gerekli. Nota hızları metronoma göre hızlı yavaş mecbur nota kulak tab 3lüsü. Tavsiyem guitar pro 7 edin orjinal hayatını kurtarır nota ve tab öğrenirken. Trash ve Death varsa almanı tavsiye ediyorum. Guitar pro 7 müzisyenin yararına.
 
Notalardan korkmana gerek yok zamanla oturacak. Metal müziğin teorisi çok karmaşık değil metal müzikle nota öğrenirken ben hiç sıkılmıyorum. Kendi tarzında hep çal bence.
 
Nota okumak ile tab okumak arasında fark yok. Nota bilmek farklı, nota okuyabilmek farklı. Tab okuyun ve müzik teorisi, armoniyi öğrenin (gamlar, modlar, vs.). Klavyede bastığınız notayı bilin.
Tabi size gitar üzerinde armoniyi öğretecek ve parçaları öğretecek metod tab okumak. Çünkü aradığınız kaynakları nota olarak değil tab olarak bulursunuz.
 
Geri
Üst