Gitar öğrenmede müzik teorisinin önemi

İyi günler arkadaşlar,
Yaklaşık 6-7 aydır gitar çalıyorum, öğreniyorum. Şu anda Selim Işık Gitar Metodu' nu kullanıyorum. Sizce gitar çalmada ve öğrenmekte müzik teorisinin önemi nedir? Çok iyi hakim olmak mı, hiç bilmemek mi yoksa orta seviye bilmek mi daha iyidir? Düşüncelerinizi bekliyorum, teşekkürler.
 
Motor becerileri kazanabilmenin teori ile direkt alakasi yok. Ama o beceriyi kazandiktan sonra anlamli cumleler kurabilmek icin teori şart. Yoksa benim gibi doğaçlama yapmaya calisip duvara toslarsiniz ve papağan gibi baskalarinin yazdiklarini calmakla, tablarini aramakla ugrasirsiniz. Ayrica bence motor becerileri de armoni uzerine gelistirmek gerekiyor ki kafada yapmak istenilene parmaklar zaten alisik olsun. Ama benim gitardaki hedefim falan grubun tum sarkilarini calmak yada kafamdaki 50 sarkiyi calmak sonrasinin onemi yok diyorsaniz ona diyecek bir sey yok. Ki ilk zamanlar bende oyleydim fakat gitarda teori bilip anlamli cumeler kurabilmenim keyfi en zor parcayi calabilmekte bile yok. Bu 1000 parca bilmekten bile keyifli bence
 
...fakat gitarda teori bilip anlamli cumeler kurabilmenim keyfi en zor parcayi calabilmekte bile yok. Bu 1000 parca bilmekten bile keyifli bence

Tam olarak bu. Herhangi bir enstrümanla yaşam boyu sürecek keyifli bir bağ oluşturmanın yolu bu. Yoksa araya başka şeyler, hayat vb. giriyor. Bir aşamadan sonra bir parçayı öğrenmek için tab'dan 900000 kere çalmak pratik olarak imkansızlaşıyor. Müzisyenliği geçtim, gitarı elinize alıp kendi kendinize keyifle takılmak istiyorsanız en azından temel müzik teorisi bilgisi şart.
 
O kadar da önemli değil. Önemli olan kulağınızı kullanmak seslerin nereye yöneldiğini yada yönelebileceğini kestirmek yani kısaca kulağını eğitmek.
Armoni bilmenin yararı elbette var ama çok fazla armoni ile uğraşmak bununla müzik yapmak zaman zaman yaratıcılığı da kısıtlayabilir.
Benim tavsiyem temel olarak öğrenmek (hatta belki sonra unutmak) sonra müzik yapmak. Bundan sonrası için biraz kendine zaman vermelisin eğer ihtiyaç duyuyorsan üstüne ekleyebilirsin.
Armoni bilmek seni çok iyi bir gitarist yapmayacaktır. İşin içinde çok daha önemli bazı şeyler var.
 
Yani benim fikrime göre kişinin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda cevap verilebilir buna...Bana kalırsa müzisyenim demek isteyen birisi oturup bi zahmet öğrensin.

Ama...

Anlamlı cümle kurmak için şart diye bir olay da yok bence.Çünkü örneklere baktığımızda Gilmour, Hendrix gibi 2 büyük devin profesyonel anlamda teori bilmediği zaten biliniyor, hatta Gilmour'un gençken doğaçlama yaptığında beğendiği melodileri yanında taşıdığı küçük kayıt cihazıyla kaydettiğini daha sonradan bunları kullandığını duymuş ve okumuştum...

Yine de altını çizmek isterim, müzisyenim demek isteyen birisi bence bi zahmet oturup öğrenmeli.
 
Geri
Üst