Tel dayanıklılığı

Merhabalar gitarımda Elixir Nanoweb 9-42 teller takılı. Normalde coated olmayan telleri kullanırken tel değişimini 2 ayda bir yapıyordum çünkü çalarken elim çok terliyor ve dolayısıyla tel çabuk kararıyordu. Sonra 2019 eylülde Elixir taktırdım ve ondan sonra henüz tel değiştirmedim. Şu an teller ilk günküne yakın temizlikte ve sarımsız tellerde hiçbir kararma yok. Sarımlı tellerde de pena izleri var sadece o kadar. Ama uzun bir süre geçtiği için bu teller ton açısından zayıflamış mıdır? Ve bend yaparken kopma olasılığı artmış mıdır?
 
Standart olarak telin kullanım süresi bir konserdir. Bilinen marka teller dahil. Elixir 3-5 kat olduğunu söyler. Yani 5 konser çalar değişirsiniz demek. Ama normal bir teli bi ay kullanıyorum bunu 5 ay kullanırım demek hata. Elixir telleri de eğer her gün kullandıysanız gitarı max 1 ay sonra değişin. Çünkü tele pena ve fretboard ile zarar veriyorsunuz. Bir yerde olması gereken salınımı değişiyor. Tel koparsa masraf etmek zorunda kalacağım korkusunu aşmadan önce, tel kopana kadar kullanılmalı düşüncesinden sıyrılmak lazım.
 
Ton kısmı bence göreceli taze telleri sevmeyenler var ilginç ama öyle. Bende optiweb takılı deniz taşını pena yaptım onla çalıyorum RE teli biraz püsküllendi ama fiyakalı teldir kerata.
 
Geri
Üst