Bir Şarkıyı Baştan Sona Öğrenmek

Yaklaşık 3 yıldır gitar çalıyorum ama baştan sona şarkı öğrenmek hep zor geldi, üşendim. Solosu ile baştan sona çaldığım üç tane şarkı var yok.
Sizce bir şarkıyı nasıl öğrenmeliyim? Tab, kulak, nota ya da hepsi.
Bir sürü şarkıyı nasıl ezberleyebilirim? Sahnede 4 akorlu basit bir şarkı bile olsa bazen belli yerleri unutabiliyorum. Adamlar 15 tane şarkıyı tamamen ezberden çalıyor, nasıl yapıyorlar?
 
Cevap,soruda gizli. Usenmek . Bir sarki bircok sekilde ogrenilebilir, kolayligi zorlugu kisiye gore degisir, ama usenerek olmaz, oturup calisman lazim.
 
Grupla sürekli çalışmadığın veya kendin tekrar etmediğin sürece unutman gayet normal.. Ben de Vivaldi - Presto from Summer'ı tek gitar çalıyordum (belki 15 sene oldu 😏) ama şimdi hatırlamadığım yeri çok fazla, üstelik ezberlemem, tuşemi, pena vuruşlarımı kendime göre ayarlamam vs öyle 5 dakikada çıkardım çaldım şarkı değil ama tekrar etmeyince o kadar severek çalıştığım şarkı bile gidiyor.. Bununla beraber Metallica'nın M.O.P., Black Albüm, A.J.F.A., Megadeth'in Rust in Peace, Youthanasia albümlerinden çaldığım şarkılarda da unuttuğum çok yer var.. Bazen bir heves alıyorum gitarı elime bunlara girişiyorum ama ellerim dolanıyor, nereye basıyordum diye kalıyorum öyle ki milyon kere çaldığım şarkılar.. Ama bazen alakasız bir yerde de el hafızası olsa gerek unuttuğum bir şarkıyı düşünmeden çalınca kendiliğinden geliyor..

Tekrar etmek en önemli şey, ama hakkıyla, ezberden değil de ne bastığını bilerek.. Repertuarını yazıp arada baştan sona tekrar etmek lazım en azından..

Benim listemde hem şarkı sayısı fazla olduğu hem de iş nedeniyle yeterli vakit ayıramadığım için koyverdim gitti.. Ama hala sürekli yeni şarkılar çıkarıyorum, mesela bu günlerde Faith No More - Digging The Grave, Pearl Jam - Even Flow ve bir kaç R.H.C.P. şarkısına sardım...
 
Geri
Üst