Müzik cahiliyim. Midi Klavye konusunda size basit bir-iki sorum var.

Merhabalar, 1 ay evvel ucuz yollu eskiciden aldığım orgla müziğe başladım. Müziğin hayatımdaki yeri basit: 1-2 akorla arkadaş ortamında kör topal bir şeyler çalıyorum. Efektle filan şimdilik bir işim yok. Orgum bilgisayara bağlanamayacak kadar eski ve sesi pek de güzel değil (CTK 120). Yeni bir org ya da midi klavye almayı düşünüyordum. Piyasada işimi görecek uygun bir org alır da istediğim gerçeklikte ses alamazsam diye çekiniyordum. Forumlardan okuduğum kadarıyla midi klavye daha ağır bastı. Beklentilerim:

-Standart orglardaki gibi zilyon tane sese ihtiyacım yok. Anadolu Rock seviyorum. Kaliteli ve çeşitli elektro gitar ve saz (Divan-Bağlama-Cura) için kaliteli sese ihtiyacım var. Kaliteli piyano sesi de çok önemli! (vst plugin dediğimiz dosyaları bu programların klasörlerine atarak çalabiliyoruz değil mi? )
-"Hadi çal birşeyler" dedin mi de çalacak kadar en az 49 tuşlu bir klavye yahut org.(İkisi de dijital piyanoya göre daha pratiğe benziyor)
-Ekstra olarak klavyemin yarısını bir enstrüman diğer yarınısını başka bir enstrüman olarak çalabilmek (Transpoze bu mu ?)
-"Tuşa basılı tuttuğumuzda sesin sönmeden ne kadar dayanabileceğini ayarlamak mümkün mü? (Sustain de bu mu oluyor ?) Pedal gibi ayrı bir yere basarak değil de tuşun kendisine basılı tutarak sesi uzatırken öbür elimle çalmaya devam etmek benim istediğim.
-Farklı enstrümanlara veya önceden atadığımız fonksiyonlara klavye üzerinden tek tuşla hızlı geçebilmek mümkün mü? Örneğin klavyedeki tek tuşla piyanodan klavyenin yarısı bağlama yarısı elektro gitar şeklinde vs. yapabilir miyim?



Sözü uzatmadan 2-3 önemli sorumu yazayım. 🙄

1. Evde rahat piyano çalar gibi çalmak için gecikme yaşamayayım istiyorum. Klavye almadan önce tedbirli olmak için biri gecikmenin neden olabildiğini söyleyebilir mi? İş bilgisayarda mı, Klavyede mi yoksa kullanacağım yazılımda mı bitiyor? Bilgisayarımda herhangi bir midi portu yok. USB ile bağlanırsam gecikme yaşayabileceğimi okudum birkaç yerde. Düzgün bir yazılımla veya ses kartıyla 1000 TL altı alacağım bir midi klavye ilk satırdaki beklentilerimi karşılar mı ? Var mıdır çaresi?

2. Daha pratik, her yerde çalabilmek için Android akıllı telefonlarda da usb android dönüştürücü kullanarak da aynı şekilde verim alabilir miyim? (Kayıt, efet vs. değil sadece canlı çalabilecek kadar.)

3.-Vst plugin dosyaları ile yeni enstrümanları kullanabilmek adına en kaliteli, kulağa gerçekçi gelenleri nerelerden buluyorsunuz? Yapay bir ses versin istemiyorum. Sağlam kaynaklarınız var mı? Özellikle ve özellikle piyano, bağlama ve elektro gitar için! Gerisi çok önemli değil.

Ashton UMK61 (672 lira) veya Nektar SE49 (608 lira) üzerinde düşünüyorum.

Not: Forumu ilerleyen yıllarda okuyan kıyaslayabilsin diye bugünün gram altın kurunun da 359 lira olduğunu da belirteyim.
 
1.Gecikme Buffer size ile alakali bir durum. Kullandigin DAWda Audio ayarlarinda ayarlayabilirsin.
2.Uygulamalar konusunda Apple daha basarili, Androidde sanirsam N-track var ama midi destegi var mi bilmiyorum.
3.Enstruman acisindan en basarili sonuclar sample bazli Vsti ler ile aliniyor. Kontakt ve kutuphanelerini arastirabilirsin. vst4free adli sitede fena olmayan hatta guzel pluginler bulabilirsin. Genelde cogu 32bit, eger kullandigin DAW desteklemiyorsa LMMS adli DAW'i tavsiye ederim.
Klavye konusunda yorum yapamayacagim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
İlginiz icin tesekkur ederim. Becerememe ihtimaline karsi icinde Turk enstrumanlarinin da bulundugu casio ctx700 orgu buldum. Fiyati da uygundu diye aldim. Usb ile baglanarak kullanmayi deneyecegim ama. Daw konusunda bedava olan cakewalk indirdim. Crackli one studioyu denedim fakat aktif edemedim. O yuzden muhtemelen cakewalk kullanmak durumunda kalabilirim. LMMS'yi mutlaka deneyecegim ama.
 
Geri
Üst