Makale/Tutorial Stratocaster Modifiye Etme Rehberi

Arkadaşlar merhaba, Şu sıkıcı karantina dönemlerinde hem yıllardır birebir deneyimlediğim ve araştırdığım modifiye konusunda birkaç kelam etmek istedim. Hem bu işe sadece merak salan arkadaşlar için veya sadece gitarını sevdiği için gitarının potansiyelini arttırmak isteyen gitaristlere bu zamana kadar ki deneyimlerim umarım yardımcı olur. Bu konu üzerine zaten yazılmış birçok makale var ama bende birkaç tane konu eklemek istedim.
Öncelikle modifiye edilmek istenen gitarların %90'ının Çin ve uzakdoğu menşeeili gitarların olmasından dolayı uzakdoğu yapımı gitarların malzeme kalitesi ve modlanmaya uygun olup olmaması önemli.
Uzakdoğu gitarlar dediğimizde öncelikle aklımıza ilk gelen markalar "Squier ve Sx" marka gitarlar oluyor. İki markada eğer sağır gitarlar değilse akustiği ve gözle görülebilecek bir kusuru yoksa modlanmaya her zaman pozitif katkı veren gitarlar oluyorlar. (Eşşeğe de altın semer vurmak istemezsiniz sonuçta)
Modlama denince akla hemen manyetiklerini değiştirelim Fender tonu alalım muhabbeti geliyor. Bunlar en major ve pahalı yükseltmelerdir. (Sonuçta bir Texas Special şuan 1600- 1700 bandında ikince elini 1000 lirada aşağıya bulmanız da zor.) Öncelikle ilk karşılaşılan sorun gitarın akort tutmaması.

Bunların en başında birşey daha eklemek istiyorum. Bu makaleyi yazma amacım Squier markasının nasıl upgrade edileceği hakkında bir bilgilendirmeyi bulamamış olmam. Sx konusunda zaten yazılmış onlarca bilgi forumda mevcut. Yinede ekstra yardım isteyene kapım her zaman açık:)

ÇİN VE UZAK DOĞU GİTARLAR

SQUIER

Squier marka gitarlar çoğumuzun bildiği gibi gitara yeni başlayan gitaristlerin imdadına koşması için Fender markası adı altında oluşturulan uzakdoğuda üretim yapıp dünyaya dağıtan bir firma. Genelde Squier Starter Pack'ler dışında gayet güzel ses verip kullanıcısını memnun eden bir firmadır. Genelde işçiliği standart ve çok fazla sürprizle karşılaşmayacağınız bir firmadır. En büyük sıkıntısı uzun süren kullanımlarda (on-on beş sene) gitarın klavyesinin (Gül ağacı) saptan ayrılma sorunu oluyor.
Modlama konusuna gelecek olursak, bu gitarların hangi seviyesini alacak olursanız alın (Bullet,Affinity,Standart,Vibe) akort tutmasında büyük sıkıntılar oluşuyor. Şu artmış doların ve ekonominin etkisiyle yeni gitar almak zaten zor durumdayken aslında elinizdeki gitarı çok küçük maliyetlerle çalınabilir ve stabil bir gitar haline dönüştürebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece arkadaki yayları beşlemek ve üst eşiği kaliteli bir malzemeyle değiştirmek. (Graphtech vs.).

Köprü kısmına gelecek olursak,şu zamana kadar deneyimlerime göre manyetik değişimi kadar major etki eden tek şeyin köprü değişmesi olduğudur. Squier serisinin her gitarı tartışmasız zinc ince blokla ve saddlelardan oluşan dandik bir malzemeyle geliyor. Bunları değiştirmek tamamiyle akort stabilitesi ve ton açısından çok farklı bir seviyeye getiriyor gitarı.

Modlama yaparken köprüde kullanabileceğiniz en yaygın ve sonuçları kanıtlanmış iki malzeme var. Birisi dökme çelik ve diğeri pirinç. Ama squier gitarların gövdeleri ince ve küçük olduğu için dikkat etmeniz gereken husus ölçüler. Standart bir Fender veya üçüncü bir parti firmanın yapmış olduğu(Wilkinson vs) köprüyü Squier marka bir gitara direkt olarak takamazsınız. Squier tremolo boşluğu 38 mm.'ye kadar tremolo bloğuna izin veriyor. (Mim ve standar amerikan köprü ölçüsü 42 mm uzunluk) Ayrıca almış olduğunuz köprü Squier standart deliklerine uymadığı için doldurulup tekrar açılması gerekiyor. (Aslında en zahmetli iş burası. Bir Lüthier'den yardım almak şart).Herhangi bir Squier köprüsünün ölçülerine ulaşmak için kullanılan vidaların ilk ve altıncı vidasının ortasını ölçmeniz gerekiyor. Bu işlemi hallettikten sonra köprü boyutunu bir tornacıda kısalttığınız zaman(Genelde köprü bloğu uzunluğu 42 mm veya 40 mm'dir) herhangi bir ek işleme gerek yok.
Amerikada uzak doğu gitarları modlamak için üretim yapan bir firma var GFS diye. Buradan direk Squier köprüsü alabilirsiniz ama tabiki gelmesi alması kdv si cartı curtu çok fazla maliyet çıkarabilir.

Affinity ve Bullet stratlar öğrenci gitarları olarak lanse edildiğinden normal Fender stratlara nazaran sapları daha dar olur. Bu yüzden üst eşik almadan önce siteden veyahut işi sağlama almak için bir metre ile boyunu ölçmeniz gerekmekte. Zaten ne olursa olsun aldığınız üst eşik sizin kullanımınıza göre tekrardan zımparalanması gerekir.Bunun için genelde bu işi ilk defa yapıyorsanız bir Lüthier eli görmesi şart. Zaten iyi bir lüthier olup olmadığı üst eşik işçiliğinden anlayabilirsiniz.

Şimdi gelelim herkesin en sevdiği ve değiştirmek istediği manyetikler ve elektronik kısımlara. Affinity,Bullet ve Squier gitarların manyetik havuzu genelde küçük boy potlara göre oyulmuştur. Zaten pickguardı kaldırdığınız zaman küçük boy potlarla karşılaşırsınız. (Yeni üretim Affinity gitarlarda büyük boy Alpha potlar kullanılıyor.) Manyetiklere para bayıldınız sıra geldi bütün elektroniği değiştirmekte. Squier gitarların en çok bozulan elektronik kısmı 5 yollu switch parçasıdır. Ayrıca siz küçük boy switchleri büyükleriyle değiştirmek istediniz. Bunun için ülkemizde Alpha ve CTS markasını kullanmak zorundasınız. CTS markası yıllardır Fender için elektronik malzeme üreten bir firmadır. Ama sorun şu ki almış olacağınız potları eskisiyle değiştirdiğinizde sizin elinizde bulunan Squier marka gitara büyük gelecek ve pickgurd ı tekrar geri monte edemeyeceksiniz. Bu yüzden üzülerek söylemem gerekir ki bu potları kullanacaksanız bilen birinin gitarın manyetik havuzunu biraz oyup o potlara uygun hale getirmesi gerekiyor.

Tuner konusuna gelecek olursak vibe serisi dışında stabil bir akort sitabilitesi göremedim ne yazıkki. Değiştirmeniz çok ama çok elzem değil.(Tremolo kullanıyorsanız iş değişir.) Burada sıkıntı şu ki alacağınız yeni bir burgu setinin yine bir squier gitara fit bir şekilde oturmayacağı. Ama bunun için dert etmeye gerek yok çünkü bu iş köprü değiştirmek kadar zahmetli bir iş olmuyor. İşini iyi bilen bir lüthier burgu deliklerini genişletip, yeni vida yerleri açıyor.

Gelelim sap konusuna. Her uzakdoğu gitar markası gibi kalite kontrol ekibinin gözden kaçırabildiği fret işçiliği var. Genelde Squier gitarlarda çok fazla denk gelmesemde bazı fretlerin mm lik yanlış çakılması sonucunda fretlerde buzzing dediğimiz sonuç ortaya çıkıyor. Bunun sonucunda fretleri tesviye yaptırmanız gerekebilir buda oldukça pahalı bir işlemdir. Tesviye işlemi yanlış oturtulmuş veya kesilmiş fretleri olması gereken seviyeye kadar zımparalanması demek oluyor. Zaten ucuz bir gitar alırken fret bitişi ve başlangıcının keskin olduğunu farketmişsinizdir. O yüzden sıfır veya ikinci el gitar alınacakken sesinden önce bu hususlara dikkat edilmesi ve her notanın temiz ses vermesine dikkat edilmesi gerekiyor.

Pickguard değiştirmeye gelecek olursak piyasadaki çoğu marka Fender ölçüleri esas alındığı için ek işlem gerektirmeden Squier gitarınıza fit oturması imkansız. Ek işlem dediğim yeni delik açılması,ve ayrıca boyutunu köprü ve sap bağlantı noktasına oturacak şekilde zımparalanmasından bahsediyorum.


Bunun dışında bahsetmek istediğim bir kaç konu daha var. Squier markasının 1996 yılından itibaren üretimiş olduğu Kore malı Squierler bire bir olmasada standart Fender ölçülerindedir. Japon ve Kore menşeeili gitarlar dünyada çok popüler olup modlanmaya direkt müsait gitarlardır. Ama dikkat edilmesi gerek husus ise 1996 yılından önce Kore üretimleri ağaç seçiminde Plywood dediğimiz sıkıştırılmış ağaç kullanmaktaydılar. 1996 yılından sonra muhtelif ağaç kullanılmaya başlanmıştır. (Çin Alderi, poplar vs) Aralarında gerçekten inanılmaz rezonanslı ve güzel gitarlar çıkıyor. Bunları ikinci elde seçerkende dikkatli bir şekilde incelemek ve denemek gerekiyor.

Herşeyi toplamak gerekirse uzakdoğu üretim gitarlarda olmazsa olmaz iki çeşit upgrade var aslında.

1)MINOR UPGRADE

.ÜST EŞİK DEĞİŞİMİ
.YAYLARI BEŞLENMESİ VE AKORT STABİLİTESİNİ MAKSİMUM SEVİYEYE GETİRİLMESİ

2) MAJOR UPGRADE (SIRASIYLA)

.KÖPRÜ
.MANYETİK VE ELEKTRONİK AKSAM
.BURGULAR


Gelelim sonuca. Buraya kadar zahmet edip okuyan arkadaşlara teşekkür ederim şimdiden. Bende bildiklerimi ve tecrübe ettiklerimi buraya aktardım. Tabiki benden daha iyi bilgili ve deneyimli kardeşlerim abilerim vardır. Bilgilerinizi ve merak ettiklerinizi veya gözden kaçırdıklarımı tartışabilirsek çok memnun olurum.
Kalın sağlıcakla,
 
Geri
Üst