Dolandırılmanın Eşiğinden Nasıl Döndüm: Nijeryalılar ve Dolandırıcılık

Dün akşam saat 19:00 sularında whatsapp aracılıyla gelen mesajın sesine irkildim. Telefona baktığımda, Türkiye dışında bir numaradan mesaj geldiğini gördüm. Gelen mesajda sarı sitedeki (bu sitede de bulunan) gitar ilanımı gördüğünü söylüyor ve hala satılık olup olmadığını soruyordu. Daha önce de Türkiye'deki yabancılarla birkaç alışverişim olduğundan kıllanmadım. Evet satılık dedim. Bana fiyatını sordu (ki sarı sitede zaten mevcut) Dedim "Yabancı para olarak mı soruyorsunuz yoksa görmediniz mi?". "Yabancı para" dedi. "İyi" dedim, şu kadar bu kadar anlattım sonra durup dururken, Amerikan ordusunda pilot olduğunu, İran - Amerika ilişkilerinin gerilmesinden dolayı 6 gün önce İncirlik'e geldiğini, gitarı da Çanakkale'deki bir arkadaşına hediye olarak alacağını söyledi. "İyi" dedim. "Parayı banka hesabıma gönderirseniz, para hesabıma geçtiği gibi yollayabilirim" dedim. İsim, IBAN, (bana saçma gelmesine rağmen) e-mail bilgileri paylaşıldı. Adres bilgileri alındı. Yattım, kalktım, bekliyorum ki para hesaba geçmiştir, ben de gider kargolarım, pürüzsüz hallederiz. Mobil bankacılıktan baktım hiçbir şey yok. Dedim bu mail falan diyodu dur bi de oraya bakayım. Evet, bi mail gelmiş ama şaka gibi (görsellerde mevcut) Diyo ki "Bank of America olarak böyle bi havale oluşturduk ancak gönderinin faturasını bize göndermen lazım ki onaylayalım, parayı serbest bırakalım." "Lan" dedim "bu işin içinde bi çapanoğlu var ama du bakalım". Bank of America'ya mail attım "Bu maili siz mi attınız" diye tabi Amerikada gece yarısı olduğu için cevap yok. Dur bakayım dedim Bank of Amercayla ilgili bu tarz başka şeyler var mı? Donanım haberde 2009'dan günümüze kadar senede 2 veya 3 entry girilmiş bununla alakalı bi başlık gördüm. Nijerya ve nijeryalılar konunun baş aktörüydü. Derken bana whatsapptan mesaj atan numaranın ülke kodunu bi arattım: Nijerya?!? Jeton düştü. Yine de serde umutlar var, tepkisini ölçmek için sahte bi dekont hazırladım gönderdim. Diyo ki "bu internetten oluşturulmuş, kağıda basılı gönder." Dedim "ülkede COVID var, ben çıkmadım kurye çağırdım, o da işlemleri el terminalinden yaptı, basılı dekont yok, bu var." Hala bişeyler sezmiş olabileceğimi anlamamış olmalı ya da çok yüzsüz ki bana takip numarası sordu. İçimden dedim "bu muhabbet fazla uzadı" ve sordum: "senin numaranın ülke kodu neden nijerya?" o dakikadan beri cevap yok. Bizden ne istiyon be nijeryalı, git tontiş hollandalıları, isveçlileri falan dolandır. Belli ki pek zeki bi tip değil. Neyse efenim, kendisi Türkiye'den bi adres verdi, EGM'ye bildirdim, bugün yarın haberlere çıkarlar.

Kendinize dikkat edin. Sağlıcakla kalın.
Saygılar
Salih M. Kalgay

Görseller
BofA Mail TR.jpg BofA WP TR.jpg
 
Hocam bu eski numarayı adamlar en az 10 yıldır yapıyorlar. Bana belki yirmi kere gelmiştir böyle mesajlar. Hangii gün haberlerde geçti konusu? Bunun benzerini ileri tarihe EFT emri verip bu emir dekontunu göndererek yapan ''parayı geçtim, ver kargoya'' cı şark kurnazı dayılar var. Neyse ki farketmişsiniz, geçmiş olsun.
 
Benzer hadise fotoğraf makinesini satmak isteyen abimin başına da gelmişti. Kargo hazır, her şey hazır ama para hesaba yatmayınca abim göndermekten vazgeçti. Şerefsiz herifler nasıl haram yiyeceklerini şaşırmışlar ☺
 
Bana 3 defa aynı numaradan mesaj gelmişti.Abd askeriymiş incilikteymiş vb.Hikaye aynı.Muhtemelen WhatsApp resmi de aynıdır.Afrika'daki adam nelerle uğraşıyor anlamak mümkün değil ? Ben engellemiştim,cevap bile yazmamıştım
 
Hepimize olduğu gibi aynı şey defalarca benim de başıma geldi. Hatta daha dün sarı sitedeki bir kamera ilanım için WhatsApp üzerinden 243 ( Demokratik Kongo Cumhuriyeti) ülke kodlu bir numaradan msj aldım. Konu yine aynı malum :). Dedim bakalım nereye kadar uzayacak bu iş. Tabiki konu parayı hesapta görmeden kargo yapamayacağımı söyleyene kadar sürdü, sonra birden yok oluyorlar :). Buraya kadar hepimizin bildiği şeyler. Asıl sizleri uyarmak istediğim konu bazı dolandırıcıların işi biraz daha ileri boyuta götürmüş olup, sizin tarafınızdan herşeyin yasal ve sorunsuz olduğunu düşündüğünüz zaman başlamasıymış. Şöyleki; muhabbet yine klasik bir şekilde başlıyor, konuşmalarında güven veriyorlar. Sizden iban ve kişisel bilgilerinizin yanında ilanınızın bir kaç detaylı fotoğrafını daha istiyorlar. Olay tam da burada başlıyor. Bu fotoğraflarla başka platformlarda sahte ilan açıp ya da zaten daha önceden açtığı ve alıcısı hazır olan ilanla üçüncü bir şahısa ürününüzü satıyor. Üçüncü kişiye ödeme bilgileri olarak sizin iban numaranız veriliyor ve üçüncü kişi size parayı yatırıyor. Sonrasında bizim dolandırıcı diyor ki size parayı yatırdım gönder ürünümü, adresim şu.. Siz de dolandırıcının verdiği adrese ürünü kargoluyorsunuz. Sizin açınızdan herşey normal, hesabınıza para geldi ve siz de ürünü kargoladınız. Dolandırıcı ise hiç para vermeden elinizdeki ürüne sahip oluyor. Ve tabi ki kısa bir süre içinde dolandırıldığını anlayan üçüncü şahıs polise ve bankasına başvuruyor. Sonrası malum, para sizin hesabınıza gelmiş. Direkt ya da dolaylı yoldan siz de dolandırıcı oluyorsunuz bu durumda. Gelin anlatın derdinizi :)
 
Geri
Üst