Asus laptop -10 derece düşürmek...

Merhabalar, güncel piyasa fiyatı olarak 9-10 bin liralık asus marka laptopum var. ( belirtme sebebim bu parayı verip ürüne yapılan işçilik) Ama sağolsun son zamanlarda deli gibi ısınmaya başladı. Age of empires 3 yani 15 yıllık oyunu oynarken kapanmaya başladı.
Garantisi biteli de 2 ay olmuştu. Neyse açtım söktüm kasayı gördügüm ifade hiç beni şaşırtmadı. Termal macunu sürmek yerine farklı şeyler denemişler. Birisi işlemci diğeri ekran kartı. Neyse termal macunu yeniledim ve şu anda 93 derece oynadıgım oyunu 81 derecede oynuyorum.

a1.jpeg
a2.jpeg
 
Son düzenleme:
Başka bir şey değil, termal macunun türleri var ve uzun kullanımda bu şekilde olması normal. 6 ayda bir macunu yenilemeniz lazım ve yanında ısı borularını temizlemeniz lazım. Işin ehli değilseniz ısı borularını kendiniz temizlemeyin.
 
Isı borularını kesinlikle çizmeyin. Burası çok önemli. Kullanılan termal macun kaliteli olmalı, 10₺ olanlar kesinlikle daha berbat yapar işlemciyi. Harici evet, bu işlem 6 ay ile 1 yıl arasında yapılmalı. Laptop'unuzu güle güle kullanın.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Teşekkürler bilgisayar konusuna uzak birisi değilim zaten hallettim ama kullanılan macun çok kalitesiz o belli ve sürme şekilleri çok kötü. Hayatımda 20-30 kez macun değişmişimdir böyle bir tabloyu ilk defa görüyorum
 
Ne yazıkki aynı şeyden bende müzdaribim. Daha macunlarını değiştireli 3 ay oldu ama bilgisayarım çok fazla ısınıyor. Yine macunlarını yenilettirmem mi gerekiyor acaba?
 
Dostum ısınma sorununun %70-80 nedeni fan ve soğutucu kısmın arasında tozun sıkışarak katman oluşturması ve hava sirkülasyonunu engellemesidir. Fabrikasyon termal macun ve termal padler 2-3 yıl değişmeden kullanılabilinir fakat değişimden sonra satın aldığınız termal macun ve pad kalitesi o kadar kaliteli olmayacağı için yılda bir (eskisini tamamen temizledikten sonra) değiştirmeni tavsiye ederim. Dikkat etmen gereken konu İşlemcide sıvı, ekran kartı çipsetinde ortalama 1 yada 1.5mm kalınlığında termal pad kullanılır. Hatta ben işlemcide de termal pad kullanıyorum, Ekran kartı çipsetine sıvı termal macun sürdüğünde pad ile aynı kalınlığa sahip olamayacağı için soğutucu ile tam temas kuramayacak ve daha kötü sonuçlar doğuracaktır. İnternette çipset padleri var alıp uygun ebatta keserek kullanabilirsin.
 
Asus oldugunu görünce hiç şaşırmadım açıkçası. 2,5 sene oldu galiba Asus Gl553 Ve modeli bilgisayarı iş için aldık .İlk 14 gün içerisinde klavye kafayı yedi klavyede fabrikasyon üretimi hatta tespiti üzerine değiştirdiler.Vatandan aynı ürünü tekrar verdiler verdikleri üründe mouse pad sıkıntılı çıktı takılı kalıyor.Oldum olası sevmem mouse pad kullanmayı normal mouse kullanıyoruz( mümkün oldukça) diye kalsın böyle dedik çünkü işte kullanılıyor bilgisayar gittiği zaman işi nasıl yapacaz.Tabi bu sırada yeni aldığım pc de sıkıntılar var aşırı ısınıyor bir pc boşta 55-65 derece arasında olurmu kardeşim diyerek götürdüm. Servise gitti yine temizlemişler felan pad aynı halen.Pc geldi teste soktum sıkıntı çözüldü tamam dedim.Sonra bilgisayarın ekranı kafayı yedi ekran kartı yandığı zaman nasıl oluyorsa öyle oluyor.Sıkıntı olurken telefonla video çekip pc ye attım gönderirkende not düştüm masaüstünde video var diye.Pc geldi bios güncellemesi yapıp yollamışlar .Zaten en son versiyonu yüklüydü.Sıkıntıyı çözmüşler ama .En son mouse pad artık böyle kullanılmıyor.Tekrar gönderdim pc geldiğinde pcimi çizip yollamışlar.Vatan pcyi alırken fotoğraflarını çekip alıyorlar .Fotoğrafları istedim silindi denildi.Burda benim yaptığım çok büyük bir hatta teslim alırken açtım baktım çalışıyor aldım çıktım.Bir kaç gün sonra bilgisyarımı açtığımda çiziği farketim.İş işten geçmişti.Müşteri hizmetleriyle görüştüm vs bir sonuç çıkmadı.Bu olaylardan sonra Asustan baya bir soğudum.
 
Fanların ve ısı borularının temizlenmesi gerekiyor olabilir, çok ısınıyor derken?
Yani şöyle 3 ay önce macun değişimi için gitmeden önce bilgisayarcıya ısı çok fazla abartılı değildi. Şİmdi klavyenin üzeri işlemci ve ekran kartı olan yer bayağı bir ısınıyor Cs-go oynarken. Bu yüzden de mecbur laptop soğutucusuyla kullanmam gerekiyor. Bundan önce böyle bir sıkıntım yoktu. Ayrıca adam macunları yenilerken yanı başındaydım bütün olayı izledim. Pek anlamam ama güzelcene temizleyip macununu sümüştü. Acaba macun kalitesiz miydi anlamadım. Isı borularının temizlenmesi nasıl oluyor ne ile temizlemeyi önerirsin? Bunları temizlerken de boruları söküp macunların yenilnemesi mi gerekiyor ?
 
Geri
Üst