Shure sm57 için ses kartı

Merhaba arkadaşlar, sm57 aldım fakat steinberg ur12 ses kartımda mic gain i tamamen açmam gerekiyor, yoksa ses gelmiyor kulaklığa. Durum böyle olunca noise artıyor. SM57 ile ne önerirsiniz, ses kartı vs siz neler kullanıyorsunuz?
 
Ne mikrofonluyorsunuz bilemiyorum ancak, Sm57 bir tık daha 'gain açtırır' diğer mikrofonlara göre evet. Gel gelelim sırf bunun için başka ses kartı almaya gerek yok, ses kaynağınız her neyse onun volume'unu açabiliyorsanız açın. -18 db üstünde sinyal görmeye çalışın kayıtlarda.

Ben kendisini 2 ses kartıyla kullandım, noise problemim olmadı. Noise anlamında, preamp kalitesi elbette etkileyecek ama dağlar kadar fark beklemeyin. Asıl çözümü ses kaynağından çözmeye çalışın.

Kulaklığın empedansı yüksekse, sesi az geliyor da olabilir, kulaklık sesini tamamen açın. Normal müzik dinlediğiniz ses seviyesi yeterli olsa da mikrofon için yukarıda da dediğim üzere -18 db gibi rakamlardan bahsediyoruz, bir miktar daha düşük ses algılayacak ses kartı, dengelemek için kulaklığın sesini açmalısınız.

Tüm bunlara rağmen, ses yükseltmek için mikrofon preampleri düşünülebilir ancak noise sebebiyle yapmayı düşünmezdim ben. Zaten lambalı mikrofon preamplerinin noise anlamında bir artısı olacağını düşünmem. Amaçları tona renk katmak daha ziyade. Ses kartı olarak üst seviyelere çıkmanıza da gerek yok.

Sonlayınca genelde noise sorunu olur o yüzden 3 yönü diyorum, gerekirse biraz kısık alın kaydınızı.
Yok eğer tek sorun kendinizi duymaksa; direct monitoring üzerinden kendinizi duymakta sorun yaşıyorsanız -kısık geliyor madem- DAW üzerinden monitörleme yapın, direct monitoring'i kapayın. Bilgisayardan işlenmiş, dijital hale getirilmiş -ve belli belirsiz bir gecikmeyle- ses alacaksınız. Ancak burada artık istediğiniz volume ayarını yapabilirsiniz, plug in kullanabilirsiniz. Çeşitli kompresör, eq gibi ayarlarla sesi yükseltin. Kanal üzerinde monitörlemeyi açın -artık onu da araştırırsınız hangi DAW'u kullanıyorsanız, amaç kayıda giden sesi işlenmiş şekilde duymak-.

Toparlayalım; direct monitoring (analog olarak giden sinyal) ile düşük ses alıyorsanız, buffer'ı düşürüp (32-64-128 civarı) DAW monitoring'e geçip yüksek ses alacaksınız. Genelde kanal isminin yazdığı yerde, hoparlör işaretine benzer bir sembole tıklamanız gerekir bunu açmak için.

Tekrardan diyorum, kayıt alırken çok yüksek şiddete gerek yok, -18 ila -9 arasında bir yerlerde kalsın ses. Kulaklığı fulleyin, olduğu kadarıyla idare edemiyorsanız, yukarıda yazdığım Daw monitoring olayına geçin, sesi yazılımsal olarak oradan buradan arttırın :)

Kolay gelsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Valla forbidden bey o kadar güzel anlatmışsın ki, çözdüm sorunu, direct mon kapattım arayüzdeb sürücüleri güncelledim, şu an memnunum. Teşekkür ederim.
 
Geri
Üst