Elektro Gitar Sol El Tekniği Hakkında

Arkadaşlar merhaba ben 7,8 aydır klasik gitarla uğraşıyordum. Fakat klasik eserlerin icralarında sol elin tellere dik basması gerekiyor ve ben de bu tekniğe alıştım. Fakat şimdi elektro gitar çalmaya başladım ve youtube'dan parça icralarına baktığımda kimilerinin parmaklarını tellere paralel olarak bastığını kimilerinin de dik bastığını görüyorum. Şimdi sorum bu tekniklerden doğru olan hangisi veya sol el tekniği nasıl olmalı?
 
Çalınan pasaja göre değişir. Bir örnek vermek gerekirse, elektro gitarda drive denilen hadise olduğundan sol elle de tellerin titrememesi sağlanıyor ama mesela drive'da arpej çalınacaksa dik basmak ve tane tane duyulması için sağ elle teli susturmak gerekir. Bkz; Call of Ktulu.

Özellikle elektro gitarda doğru veya yanlış diye bir şeye kısıtlama getirilemez çünkü doğrusu bu denilen şeyin tam tersi şekilde çalan ünlü bir gitarist çıkabilir. Penayı ele alalım, işaret parmağının yan tarafına koyup baş parmakla da tutulacak denilir ama 3 parmağıyla tutan Hetfield gibi veya meşhur tremolo picking'de baş ve orta parmağıyla tutan Van Halen gibi örnekler var.
 
Geri
Üst