Time Signature-Ritm-Ölçü İşareti

Selam, Türkçesi sanırım Ölçü İşareti oluyor Time Signature'ın. Aşağıdaki fotoğrafta göreceğiniz ölçülerin ölçü işaretlerinin doğru yazılıp yazılmadığını öğrenmem gerekiyor.
Benim bildiğim kadarıyla 1. 2. ve 3. yanlış, 4. ise doğru yazılmış. Birinci 12/16, ikinci 8/16, üçüncü 6/4 olsa doğruydu. Yanılıyor muyum ?
(bu ölçü işaretlerinin pek fazla kullanılmadığının farkındayım, bana teorik olarak doğru olup olmadıkları gerekli.)
(bu arada hepsi nota değerleri toplamı olarak ölçü işaretini tutuyor, yanlış olup olmaması nota değerleri toplamı ile alakalı değil)
TimeSignature.jpeg
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Yanılıyorsun, yazımlar son derece doğru.
Evet sonradan öğrendim, ölçünün değişmesi nota değerlerini etkileyen birşey değilmiş, notalar rastgele değerlerde arka arkaya gelebiliyorlarmış. Yalnız bir sıkıntı var, aynı metronomda 4/4 ve 8/8 ölçülerinin birbirinden farkı olması gerek. Niye 4/4 kullanıyoruz da 8/8 kullanmıyoruz ? Sanırım bu da bateri ritmiyle alakalı, 8/8'de 8 beat olacağından dolayı her 8 hihat vuruşuna 1 trampet düşmeli sanırım.
 
4/4 'lük bir ritmi sayarken 1-2-3-4 diye sayarız ama 8/8'lik bir ritmi sayarken 1-2 1-2 1-2 1-2(Bu kullanılıyor mu tam olarak bilmiyorum) ama 8/8'lik ritim genelde aksaktır ve 1-2-3 1-2 1-2-3 diye sayabiliriz
 
Bu konuyu öğretecek en güzel yazılım Guitar Pro bence. 5.2 sürümü artık ücretsiz dağıtılıyor, Arobas müzik crack ile savaşmayı bıraktı.

Yazarak anlatması öğrenmesinden daha zor bir konu ancak ne olduğundan ziyade neyi, ne amaçla kullanman gerektiğini ifade etmeye çalışayım. X/Y signature sisteminde X kaç defa vurulacağını Y ise vurulan her birimin süresini belirliyor gibi düşünebilirsin. BPMin 60 olduğunu düşünelim kolaylık sağlaması adına. Bu demektir ki, 1 saniyede 1 click gerçekleşecek. 4/4 için bu duruma bakarsak Tam notayı (1lik nota = 4) 4e böleceğiz (x/4) ve 1 saniyelik birim elde edeceğiz. Sonrasında da bunu 4 kere çalacağız (4/y) ve 1 saniyelik 4 vuruş yapıp 1 barımızı 4 saniye sürdüreceğiz.

Şimdi sen aynı işlemi 8/8 olarak da yapabilirsin mesela, ancak bu sefer yukarıdaki kalıba paralel şekilde, tam notayı 8'e böleceğiz ve yarım saniyelik birim elde edeceğiz ve sonrasında bunu 8 kere çalıp 1 barı 4 saniye sürdüreceğiz. Olay benim için 3/4 ve 6/8 olayında kopuyor genellikle. Bunlar bizim kaydettiğimiz şarkılarda 4/4ten sonra en çok kaydığımız time signature. Problem şurada. Davulcu 210 bpm 4/4 gidiyor mesela. Sonrasında şarkı 140 BPM oluyor 3/4e dönüşüp. Gitar riffi açısında 3/4 veya 6/8 yazmamın hiçbir zararı yok ancak ben 6/8 yerine 3/4 yaparsam her bir click arasındaki mesafe 2 kat artıyor. Böyle bir durumda da hızlı bir çalım söz konusuysa her 2 vuruştan birisini click ile değil kendi hissiyatıyla doldurmak zorunda kalıyor. O da ufak tefek yalpalamalara sebep olabiliyor.

Şimdi metronom özelliklerine girip ara vuruşlar ekleyebiliriz ama o da bu sefer 200 Bpmlik kısmın gereksiz yoğun bir clicke sahip olmasına sebep oluyor, kayıt anında da bu tarz şeylerle uğraşmak dikkat dağıtıcı olabiliyor. Bir de gitar gibi kısım kısım kaydetmek çoğu zaman mümkün değil. Özetle çalışma mekanizması bu, sen taba dökerken yazdığın bir riffi 2/8 time signature girip 4 bar da yazabilirsin 4/4 yazıp 1 bar da yazabilirsin ancak nota olayının özü herkes için daha anlaşılabilir, standartlaştırılabilir bir hale sokmak müziği. O noktada da Guitar Pro'da kendin birşeyler yazıp metronomun nasıl değiştiğini dinleye dinleye kendine göre olayı şekillendirebilirsin.

8HH için 1 trampet düşme konusuna ise tamamen uzağım. Stüdyo daha basılmadı Viyana konservatuar güvenliği tarafında "utanmadan blast atıyorsunuz 1 ridea 1 Trampet düşüyor, kalıp belli, yapamazsınız" diye. :D
 
Geri
Üst