Video-Ses gecikme sorunu

Selamlar,
Konuyu kavramaya daha yardımcı olması açısından kayıtları nasıl aldığımdan bahsedeyim (Öyle profesyonel şeyler değil, sadece kendi çapımda eğlencesine alıyorum).
Gitarı ses kartı ile kaydediyorum, aynı anda da telefondan videoya alıyorum. Sonra çektiğim videonun sesini iMovie’den ayrıştırıp yerine aldığım kayıttaki sesi koyuyorum. İşlemi manuel olarak yaptığımdan dolayı bazen az gecikme yaşanabiliyor fakat o çok dert ettiğim bir durum değil. Soruna gelecek olursak;
1) Kayıtlarımda ses ve görüntü senkronize başlasa da sonlara doğru hep bir gecikme yaşanıyor.. Ses kaydının sample rate’ini 44.1k yerine 48k yapsam düzelebileciğini söyleyenler oldu ama o da çok bir şey fark ettirmedi..
2) Yukarıdakine ek olarak, videoları paylaştığım platformlara göre (İnstagram, Facebook, Whatsapp vs.) görüntü-ses gecikme oranı farklılık gösteriyor.. Bir videoda bazen hiç gecikme olmazken paylaştığımda belirgin bir gecikme yaşanıyor..

Sizce sorun nerden kaynaklanıyor olabilir?
 
Çektiğiniz videonun fps'si ile programdan aldığınız render'in fps'si aynı olmazsa böyle sorunlar olabiliyor. Fps ayarlarını kontrol ettiniz mi?
 
Ben de aynı sorunla karşılaşıyorum zaman zaman. Nedenini henüz çözemedim ama kendimce bir çözüm geliştirdim. Çektiğim videoda izleyen tarafından anlaşılmayacak noktalarda ve sesle uyuşmamaya başlayan yerde videoyu kesip tekrar sesle uyuşacak hale getiriyorum.
 
Çektiğiniz video ve projenizin FPSlerinin uyuşmaması durumunda böyle olaylar yaşanabiliyor ancak Instagram özelinde konuşmam gerekirse, videolar kompreslenirken sürekli bu tarz problemler yaşıyorum. Mesela şu videoyu 60 FPS çekip yine aynı şekilde render almıştım. Normal şartlarda izlerken hiçbir problem yaşamamama rağmen, Instagram içinde bu problemler yaşanabiliyor. Sonrasında kısmen şu şekilde aşabildim. Her platformun belirli bir kompres algoritması ve üst limitleri var. En son hatırladığım kadarıyla siz Instagrama 1080P video verirseniz onu 720'ye düşürecek. Bu sırada da çeşitli problemler yaşanabilir. Onun yerine 720P render alırsanız biraz daha önleyebiliyorsunuz. Ancak bu durum çekim ve postta FPS üzerine herşeyin doğru yapıldığı bir senaryoda geçerli. Aksi halde sizin 24 fps çekip 25 fps proje açmanız bile videonuzun 1 dakikalık bir sürede 2.4 saniye gecikmesine neden olacaktır. 30 çekip 25 açıyorsanız veya benzeri bir fark varsa iki değer arasında. İş daha da ciddileşir.

 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Videoyu kontrol ettim, telefondan 1080p60fps çektim ama bilgisayara aktarınca 29.97fps‘e dönüşmüş. Güzel haber, bir şekilde o ses kaymasını önledim.
Şöyle oldu:
Normalde ses dosyasını .wav ya da .mp3 olarak video edit programına atar, videonun sesini ayrıştırıp siler, yerine kaydettiğim ses dosyasını koyardım.
Bu sefer direk videoyu kullandığım DAW'a (Logic) attım, bana "Proje 25fps-video 29.97fps, 25 mi kalsın 29.97'ye dönüştürülsün mü" diye bir şey çıktı;
Screenshot 2020-05-13 at 16.37.09 copy.jpg


projeyi 29.97fps yapıp ses ile videoyu senkronize ettim, sonra birleştirdim;

Screenshot 2020-05-13 at 16.38.07 copy.jpg


2dk ve 5dk'lık iki videoda denedim bu şekilde, ikisinde de hiç gecikme olmadı valla, yardımlar için çok teşekkürler.
 
Geri
Üst