Herhangi bir tondaki müziğe hangi diğer tonlarda vokal yapılabilir?

Öncelikle selamlar, müzikte epey yeniyim. Bir sorunun cevabını arıyorum. Sorum şu: Belirli bir tondaki müziğe(mesela do minor) hangi tonlarda vokal yapılabilir? Yani aradığım şey tonlar arasındaki ilişki aslında. Öğrenmek isteme sebebim de Melodyne'ı daha verimli kullanabilmek. UDEMY'de 2 tane kurs satın alıp bitirdim, cevabı alamadım. "Müzik Teorisi 101" isimli kitabı okudum, cevabı alamadım. Nurhan Cangal'ın "Armoni" kitabına baştan sona göz gezdirdim, cevabı alamadım. Günlerdir google'da şansımı deniyorum ama ama cevaba ulaşamıyorum. Haftalardır sadece şu sorunun cevabını almak için uğraşıyorum, ama olmuyor. Bu süreçte müzik adına epey kendimi de geliştirdim aslında. Yani temel müzik bilgisi edindim. Tonları, aralıkları, akorları vb. birçok şey öğrendim. Mesela beşliler çemberini de biliyorum. Beşliler çemberinin sorumun cevabına ışık tutabileceğini düşünüyorum. Ama onun için de net bir ipucu bulamadım. Çaresiz ve yardıma muhtacım :D Gözünüzü seveyim bi el atın, yardım edin :D
 
Bildiğim kadarıyla diyeyim de sonra bak böyle demiştin demeyin. Aslında cevabı çok basit olan bir soru olabilir. Müzik hangi tonda ise vokalde o tonda olmak zorunda yoksa detone duyulur. Diğer taraftan şarkıda akışa göre ton değişimi konusu var. Bunun için de birbirine yakın tonlar bir şekilde diğerine geçebiliyor. Örnek olarak do major'de olduğumuzu düşünelim, şarkı ilerledikçe artık devamlı re sesi vurgulanır ve si basılmazsa bir noktadan sonra re minör'e geçiş yapılır. Bu arızalı seslerle ilgili bir hadise. Bunu bir kitapta falan okumadım aslında, o yüzden ne kadar doğrudur, değildir bilemiyorum. Çalarken ederken tecrübe edebileceğin bir şey.

Bu durumu bahsettiğin konuyla birleştirirsek eğer vokal seslerini düzeltirken şarkının tonunun arızalı seslerin varlığına ve yokluğuna göre vokal tonuna uyarlaman mümkün olabilir. Beşliler çemberinde arızalı seslerdeki sistem anlatılmaya çalışıyor. Oradaki sıra arızalı sesleri yakın tonları da gösteriyor aslında ama bu biri diğerine geçer şeklinde değil tam olarak. Zaten bu kadar basit olsa işler daha kolay olurdu. Onun yerine baskın seslere göre ton belirleyebiliyorsun.

Bir de konuyla ne kadar alakalı bilemiyorum ama türk sanat müziğinde bahsettiğin sorunun cevabı olabilir ama onda da batı seslerinden fazlası olduğu için bir tonda olan şarkıya birden fazla tonda vokalin eşlik etmesi mümkün oluyor. Benim bahsettiğim batı müziği için geçerliydi. Belki işine yararsa araştırmaları o tarafa doğru kaydırabilirsin.
 
Tonu belli olarak bestelenmis bir sarkiya baska bir tonda vokal yazamazsin.
Do minorse sarki her enstrumani do minor u ilgilendiren notalari icermek zorundadir.
Sestes tonlar vardir. Mesela do major ve la minor. Ama do maj bir esere yine la min vokal yapamazsin cunku ton degistirilebilir ama major minor gecisi yapilamaz( yapan ornekler var ama onlar biraz saka ve deneme amacli yoksa ben majoru minor yaptim diye kimse gerinerek calmaz cunku bestelenen sarkinin duygusu temelden degisir). Vokalin 3 lusu 5 lisi olarak seslendirebilirsin ama o da ton icerisinde ki ilgili notalarla olacagindan ton farkliligi olmayacaktir. Ancak kok sesi soylemediginden verilen 3 lu 5 li 7 li hep havada kalacaktir.
Sonuc olarak muzik kurallari geregi sarki ton dedigimiz daha onceden denenmis ve onaylanmis kaliplar icerisinde olmak zorundadir. Ve belirlemen bu tonun disinda farkli bir ton ile eslik edilemez.
 
Geri
Üst