Referans monitörler hakkında

Merhaba amfimi satıp ses kartı alıcam. Bu yüzden de bana refarans monitörler gerekicek. Evde 2 tane sony'nin hi fi monitörleri var ve bu forumla aynı yaştalar (20) az kullanılmışlar. Bu monitörlerin iyi olup olmadığını nasıl anlarım ?
sonyy.JPG
 
Çok büyük hedefleri olmayan birine krk rokit demek toros ve ferrari demek gibi bir şey. Konuya gelirsek o hoparlörler götürmez seni dostum. Bütçene göre seçmelisin. Bi youtube kanalı vardı orda karşılaştırmalı videolar var ref. hoparlörlerle ilgili. Digital Stereophony adı. Ben presonus eris4.5 veya 5 çok istiyorum. İkinci elde takasla almaya çalışıyorum bakalım
 
Rokit G4 herhalde ancak Ford Focus olur, o kadar da değil. Bende de KRK VXT6 var, kıyamıyorum elden çıkarmaya ama acaba 8 inçe mi terfi etsem diyorum. Öbür taraftan 10m2 odada fazla gelir mi diye emin de olamıyorum.
 
Bir çift KRK Rokit G4'ün yanına koyup karşılaştırarak.

Güzelinden bi Adams a7x ile olmaz mı hocam? :D

@sphex Kayıt işlerine başladığım dönemlerde evde 1990'dan kalma Beko Harmony müzik setinin hoparlörleri bulunuyordu. Pasif monitörler olduğu için pcden 3.5mm'den lale uçlara çeviren adaptör ile müzik setine girip onlar aracılığıyla kullanıyordum. Problem şurada, hem müzik setinin power ampi hem de monitörler transparan olmaktan fazlasıyla uzak. Düşün ki prosesörünün kabinini kapatıyorsun ama hoparlörün kendisi kabin etkisi yaparcasına boğuyor ancak bir şekilde müzik dinlerken de kendi içinde tutarlı ses veriyor. Bunlarda da benzer durum yaşanabilir ve bu noktada en kronik derdin "Evde yapıyorum çok güzel, kulaklıkta dinliyorum herşey bambaşka." demek olur. Eğer ekipmanı tanıyacak kadar fazla zaman harcarsan kendi içindeki dengesini tanıyabilirsin ama bu sadece sen ve o ekipman arasında yapılmış bir yatırım olur, ileriye dönük bir fayda sağlamaz. Yine de belirli bir temel oluşturmak amacıyla yapıyorsan başlangıç için pc hoparlörü kullanmaktan daha iyidir.
 
Yazdıklarınız için teşekkürler. Anladığım kadarıyla sesi normalden farklı vermesinden bahsetmişsiniz. Aslında sesi güzel veriyor baslar falan net duyuluyor. Galiba bir süre bunları kullanarak devam edicem kayıtları falan kulaklıkla alırım. Her türlü blackstar İD CORE 10 v2 den iyidir heralde.
 
Referans monitörleri mix yapmak için kullanılir. Mix yapacaksanız bunlardan alın. Bunlardan derken daha profesyonel bir monitör demek istiyorum, rokitler pahalı ama yamahanın ve baska markaların alternatifleri var.

Mix yapmayacaksanız referans monitörü almayın, bu cihazların hoperlorleri küçük olur ve birebir çaldığınızda size verdiği ses 2 saat içinde sıkıcı hale gelir. 12" hoperlörın havayı itmesini özlersiniz. Gitar çalan kişiler 10 veya 12" hoperlör barındiran cihazlar kullanmalıdır. Analog olarak amfi kabinlerinde genelde 12" hoperlör bulunur. Dijital sistemle ise tatmin edici ses almak icin stüdyo monitörü ya da frfr kullanmanız gerekir. Stüdyo monitörü ayrıdır, referans monitörü ayrıdır. Şarkı mixlemeyecekseniz referans monitörü almayın.
 
Üstte yazdığım Rokit, eldeki iyi mi nasıl anlarız sorusuna cevaben, al bunun yanına koy iyi mi değil mi anlarsın anlamında bir espriydi.
Adam alır almaz bilemem ama çok iyi monitör, tavsiye edecek olsam yine onu öneririm
... ayrıca @sali1313 yazmış, ref mon ile stüdyo mon karıştırmamak lazım. Referans demek halk dilindeki gibi bir işin en iyisi, referans kabul edileni anlamına gelmiyor. Bu gibi durumlarda stüdyo mon daha mantıklı oluyor.
 
Geri
Üst